
Ryby zmniejszają ryzyko astmy u dzieci
W przypadku dzieci astma jest jedną z głównych przyczyn hospitalizacji i wyjazdów na izbę przyjęć. Coraz więcej dowodów wskazuje, że zdrowa dieta może być potencjalną terapią astmy u dzieci. Badania pokazują, że dzieci, które jedzą więcej ryb, mogą być mniej podatne na tę chorobę.
Badania obejmujące ponad 4500 brytyjskich dzieci wykazały, że większość dorosłych przypadków astmy zaczyna się w dzieciństwie. Spożywanie dużej ilości tłustych ryb może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby u dzieci.

Niemowlęta jedzące ryby są mniej podatne na choroby
Według naukowców niemowlęta, które spożywają ryby przynajmniej raz w tygodniu, są mniej narażone na rozwój alergii, egzemy i kataru siennego w pierwszych latach życia. Badania pokazują, że maluchy, które regularnie jadły ryby w ciągu pierwszych dwóch lat życia, chorowały od 28% do 40% rzadziej niż inne dzieci.
W badaniu przeanalizowano dane zebrane na potrzeby ankiety dotyczącej alergii u ponad 4 tys. dzieci w Trondheim w Norwegii. Według badaczy jest to bardziej istotne niż spożywanie przez matkę ryb i tranu podczas ciąży i karmienia piersią.
Czytaj: Czy niemowlak może jeść RYBY?

Regularne jedzenie ryb przedłuża życie o pięć lat
Badania pokazują, że wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi, które znajdują się w rybach, przedłuża życie o około pięć lat.
Wyniki badań naukowych pokazują, że cztery rodzaje kwasów tłuszczowych mają pozytywny wpływ na długość życia człowieka — w tym dwa nasycone kwasy tłuszczowe. American Heart Association zaleca spożywanie tłustych ryb, takich jak łosoś, anchois lub sardynki dwa razy w tygodniu.

Ryby obniżają ryzyko cukrzycy
Według naukowców spożywanie zaledwie dwóch puszek sardynek tygodniowo może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.
Dzieje się tak, ponieważ ryby zawierają duże ilości składników odżywczych, takich jak tauryna, kwasy omega-3, wapń i witamina D. Badanie na 152 pacjentach ze stanem przedcukrzycowym wykazało spadek poziomu cukru u osób jedzących dwie puszki sardynek w oliwie z oliwek tygodniowo.
Jedzenie tłustych ryb miało również inne korzyści zdrowotne, w tym zwiększenie oporności na insulinę oraz zwiększenie dobrego cholesterolu i hormonów, które pomagają rozkładać glukozę.
Czytaj: Cukrzyca może dotykać dzieci - objawy i leczenie cukrzycy u dzieci i młodzieży

Tłuste ryby mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca
Badanie z udziałem uczestników z 60 krajów wykazało, że spożywanie tłustych ryb dwa razy w tygodniu może chronić przed chorobami serca u osób wysokiego ryzyka.
Osoby, które spożywały dwie porcje tygodniowo ryb bogatych w kwasy omega-3, zmniejszyły ryzyko zawału serca i udaru mózgu o około jedną szóstą (około 16%) w porównaniu z osobami, które nie jadły tłustych ryb.
Najlepsze pod względem ilości kwasów omega-3 ryby to: pstrąg, łosoś, sardynki, anchois, śledzie, węgorze, makrele.