
Sprawdź listę składników
Niemowlęta potrzebują pokarmów bogatych w składniki odżywcze, niezbędne dla prawidłowego rozwoju. Większość produktów żywnościowych spełnia te podstawowe zadania: zawiera zdrowe składniki i takie, które zapewnią dziecku zdrowie i wzrost.
Ale nie wszystkie, dlatego warto sprawdzić zawsze skład produktu w słoiczku, który zamierzasz kupić. Dietetycy zalecają, aby wybierać składy proste, naturalne i łatwo rozpoznawalne (dziwne i niezrozumiałe składniki powinny wzbudzić naszą czujność).

Nie kupuj zawsze tego samego
Rozwój niemowlęcia dotyczy wszystkich obszarów, dlatego dziecko potrzebuje różnorodnych składników odżywczych. Wybierając słoiczki, nie kieruj się tym, że jeden z nich zasmakował malcowi, więc będziesz go odtąd podawać ciągle.
Daj malcowi do próbowania raz warzyw strączkowych, raz zielonych, raz mięsa, raz ryby - różnorodność produktów jest ważna nie tylko dla zdrowia, ale i dla zdrowych nawyków żywieniowych – malec musi próbować różnych smaków i uczyć się jedzenia nowych dań i nowych konsystencji.

Uwzględnij wiek dziecka
Na każdym słoiczku widnieje wiek, od którego można podać go dziecku – to zaleta gotowych dań. Oznaczenie na opakowaniu pomaga uniknąć ryzyka zakrztuszenia się czy bólu brzuszka: żywność jest dopasowana do potrzeb i zdolności jedzenia oraz trawienia dziecka.

Sprawdź firmę przed zakupem
Wybierając markę żywności dla dzieci, sprawdź opinie na jej temat, poczytaj, czy stosują zdrowe składniki, z ekologicznych upraw, wolne od metali ciężkich itd.
To ważne, bo nie wszyscy producenci są rzetelni. Wiodące marki są regularnie kontrolowane, zawsze chwalą się na swoich stronach certyfikatami i nagrodami, warto więc poświecić trochę czasu na przejrzenie tych informacji.

Zwracaj uwagę na alergie dziecka
Nie ma dowód, że unikanie alergenów zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii u dziecka, przeciwnie: lekarze twierdzą że zbyt późne podanie np. glutenu, może takie ryzyko zwiększyć.
Mimo to uważnie obserwuj dziecko jeśli po jakim produkcie, np. selerze czy truskawce, zauważysz u niego problemy (wysypkę, bóle brzuszka czy biegunkę) odstaw dany produkt, a potem zawsze sprawdzaj, czy nie znajduje się w skaldzie kupowanych zupek lub przecierów.

Sprawdź opakowanie
Zawsze sprawdzaj, czy słoiczek, który kupujesz jest dobrze zamknięty: wieko nie powinno „pykać” pod palcem. Uważnie oglądaj pudełka z suchą żywnością, sprawdzając, czy nie są rozerwane. To może wpłynąć negatywnie na jakość pożywienia.

Sprawdzaj datę ważności
Czasami żywność pozostaje na półce po upływie terminu ważności. Dlatego zawsze sprawdzaj datę na opakowaniu. Nie kupuj produktów z krótką data ważności, bo możesz przegapić ją i będziesz musiała wyrzucić słoiczek, za który zapłaciłaś.