Jak długo można trzymać w lodówce te produkty?
Majonez
foto: Getty images
Masło
Ciepło, światło i powietrze sprawią, że masło jełczeje, co nadaje mu kwaśny, nieprzyjemny zapach i smak. Masło świeżo kupione może leżeć w lodówce przez 2 tygodnie. Możesz zamrozić je też na okres do 9 miesięcy, jeśli jest dobrze opakowane.
foto: Getty images
Mleko
Bakterie w mleku rozwijają się bardzo szybko, więc wylej je, jeśli nieładnie pachnie lub jeśli pozostawisz je poza lodówką na dłużej niż kilka godzin. Mleko może być trzymane w temperaturze poniżej 10 st. C przez 2 tygodnie lub dłużej - zanim upłynie mu data ważności. Możesz zamrozić je na maksymalnie na 3 miesiące, ale pamiętaj, że może stracić swój wygląd i płynność.
foto: Getty images
Gotowane mięso
Ugotowanego kurczaka lub wołowinę przechowuj w lodówce maksymalnie przez 5 dni. Pieczeń z szynki wieprzowej może leżeć w niej ok. 2 tygodni. Pamiętaj, aby zachować zasady higieny w czasie obróbki mięsa – np. umyj dobrze deskę, na której kroiłaś surowe mięso, zanim użyjesz jej ponownie do innego produktu.
foto: Getty images
Sery
Twarde rodzaje serów żółtych, nadają się to spożycia przez długi czas. Wyrzuć je jednak, gdy zaczną pleśnieć. Inne sery trzymaj tak długo, jak pozwala na to termin przydatności do spożycia. Sery średnio twarde, takie jak mozzarella, mogą leżeć w lodówce miesiące. Białe serki kremowe są dobre przez 2–3 tygodnie, ale sery miękkie, takie jak twaróg i ricotta - tylko przez około 10 dni.
foto: Getty images
Mielone mięso
Wszystkie bakterie bytujące na mięsie w trakcie mielenia rozchodzą się po całej masie, dlatego w lodówce mięso na pulpety można przechowywać wyłącznie 1–2 dni. Mięso może zmienić kolor, ale nie będzie to oznaczać, że się zepsuło. W zamrażarce mięso mielone lepiej przechowywać nie dłużej niż 3 lub 4 miesiące.
foto: Getty images
Surowe mięso
Świeżo kupione w sklepie może leżeć w lodówce przez 3 do 5 dni, ale potem je wyrzuć. Jeśli jest zamknięte w pojemniku próżniowym, może leżeć trochę dłużej. Zamrożone mięso można przechowywać przez wiele miesięcy, chociaż smak i konsystencja produktów mogą być potem grosze. Surowe mięso w całości można mrozić dłużej (nawet do roku), w kawałkach, np. pokrojone na gulasz – krócej (ok. 4 miesięcy).
foto: Getty images
Surowy drób
Całego kurczaka lub jego poszczególne elementy, np. udka najlepiej użyć lub zamrozić w ciągu 2 dni. Jeśli je włożysz do zamrażarki, potem rozmrażaj w lodówce (zajmie to ok. jednego dnia). Zamrożonego kurczaka możesz trzymać przez 12 miesięcy, jego elementy – przez ok. 9 miesięcy, a podroby – tylko 3–4 miesiące.
foto: Getty images
Wędliny
Pierwszą zasadą jest przestrzeganie dat ważności umieszczonych na opakowaniu. Parówki powinny przetrwać w lodówce około tygodnia po otwarciu opakowania, wędlina – od 3 do 5 dni po otwarciu. Zamrożenie któregokolwiek z nich ochroni je przed bakteriami, ale ich smak i jakość po rozmrożeniu może pozostawiać wiele do życzenia.
foto: Getty images
Jajka
Mogą leżeć w lodówce od 3 do 5 tygodni. Jajka nie zamrażają się dobrze w całości, zarówno surowe, jak i gotowane, ale można odłączyć żółtka i białka i zamrozić je w osobnych pojemnikach. Potrawy z jajek, takie jak zapiekanki, ciasta i quiche, powinny leżeć od 3 do 5 dni w lodówce lub miesiąc - dwa w zamrażarce.
foto: Getty images
Ryby
Najlepiej trzymać je tak jak jest przechowywana w sklepie: na kawałkach lodu w lodówce. Całe świeże ryby nadają się do jedzenia, jeśli mają jasne i zaokrąglone oczy (nie płaskie ani mętne), a ich skóra jest błyszcząca i sprężysta w dotyku (bez mlecznego śluzu). Filety powinny pachnieć świeżo i nie powinny być wysuszone na brzegach. Wyrzuć rybę, która źle wygląda lub pachnie. Ryby można przechowywać w zamrażarce około 4-6 miesięcy.
foto: Getty images
Warzywa i owoce
Tutaj musisz kierować się zdrowym rozsądkiem. Jeśli widzisz, że truskawki czy pomidory pleśnieją, stają się miękkie – wyrzuć je. Pamiętaj, że niektóre owoce i warzywa nie powinny być przechowywane w lodówce – to np. ogórki, pomidory, ziemniaki, cukinia, cebula, jabłka. Tracą swoje wartości odżywcze i szybciej się psują.
foto: Getty images
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...