Nieoczywiste sposoby na wzmocnienie odporności dziecka
Ogranicz cukier w diecie malca
Dieta bogata w cukier to fatalny pomysł dla układu odpornościowego. Badania wykazały, że zbyt dużo cukru może zaburzać proces wchłaniania przez organizm witaminy C, a ta sprzyja odporności. Cukier zmienia też mikrobiom, ponieważ jest pożywką dla bakterii chorobotwórczych, które mogą wypierać pożyteczne, wzmacniające odporność bakterie probiotyczne.
Staraj się ograniczać ilość ciast, słodyczy, czekolady, napojów gazowanych, ciastek i lodów, które je dziecko na co dzień.
Nie pal przy dziecku
Bierne palenie osłabia odporność na infekcje. Dzieci są bardziej podatne na szkodliwe skutki biernego palenia, ponieważ oddychają szybciej i mają słabiej rozwinięty system detoksykacji. Jeśli ktoś w twoim domu pali, dzieci wdychają codziennie ponad 7000 szkodliwych chemikaliów,.
Wiele z nich jest rakotwórcza i może podrażniać lub zabijać komórki odpornościowe. Wdychanie dymu zwiększa ryzyko zapalenia oskrzeli, infekcji ucha i astmy.
Gotuj dziecku rosół
Babcie na całym świecie wiedziały, że rosół rozgrzewa, zwalcza przeziębienie i grypę, a nauka to potwierdziła. Bulion gotowany na mięsie z kośćmi to danie wzmacniające odporność. Bulion na kościach zawiera składniki odżywcze, które pomagają prawidłowo funkcjonować układowi immunologicznemu (aminokwasy, takie jak arginin, glutamina, glicyna). Kolagen zawarty w mięsnych kościach przynosi wiele korzyści dla układu odpornościowego.
Rosół zmniejsza stan zapalnym, ogranicza ryzyko problemów z trawieniem, które mogą osłabiać komórki odpornościowe znajdujące się w jelitach. pomaga też oczyścić organizm z toksyn.
Serwuj dziecku "tęczowe" warzywa
"Tęczowe warzywa" to określenie amerykańskich pediatrów na cały asortyment kolorowych warzyw i owoców. Może nie wiesz, ale to, że papryka jest czerwona, a sałata zielona wskazuje na składniki, które są w nich zawarte.
Fioletowe śliwki czy buraki zawierają przeciwutleniacze, które wzmacniają odporność, żółte i pomarańczowe - ważne dla zdrowia beta-karoten i witaminę C. Warzywa zielone prócz witaminy C są doskonałym źródłem mikroelementów, np. ważnego dla odporności żelaza, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Czerwona papryka i pomidory mają w sobie cenny przeciwutleniacz – likopen.
Tęczowa dietę złożona z owoców i warzyw, z dużą ilością produktów pełnoziarnistych będzie wspierać rozwój pożytecznych drobnoustrojów stymulujących aktywność komórek odpornościowych twojego dziecka.
Zapewnij dziecku dużo snu
Chociaż czasami łatwiej powiedzieć niż zrobić, zachęcanie dziecka do wystarczającej ilości snu pomaga mu wytwarzać białka zwane cytokinami, które pomagają zwalczać infekcje i zmniejszać stany zapalne.
Niemowlęta zaczynają potrzebować do 16 godzin snu dziennie, a do ukończenia drugiego roku życia zmniejsza się to do 11-14 godzin. odpowiednia dawka snu zapewni dziecku silniejsze organizm, który będzie umiał lepiej radzić sobie z infekcjami.
Podawaj probiotyki nie tylko w czasie choroby
Przyzwyczailiśmy się do tego, żeby podawać dziecku probiotyki wtedy, gdy choruje, przyjm,uje antybiotyk, ma biegunkę... Tymczasem troska o prawidłową florę bakteryjną powinna trwać cały rok - 70–80 procent komórek układu odpornościowego znajduje się w przewodzie pokarmowym.
Możesz stasować suplementy, ale lepiej sięgnij po naturalne probiotyki. Źródłem probiotyków są:
kapusta i inne warzywa kiszone, popularne coraz bardziej w Polsce kimchi, jogurty i kefiry, sok z buraków na zakwasie.