
Brokuły i warzywa zielone
Zielone warzywa (szparagi, brukselka, brokuły, kapusta, groszek) zawierają siarkę, która może powodować problemy z żołądkiem. Przez to mogą być szczególnie trudne dla przewodu pokarmowego maluszka.

Kukurydza
Kukurydza zawiera celulozę - włókno, którego nasz organizm nie jest w stanie strawić. Kukurydza jest bogata w błonnik, ale zawiera też węglowodany tzw. FODMAP, które nie są trawione w naszym układzie pokarmowym.

Czosnek i cebula
Cebula i czosnek zawierają duże ilości fruktanów (rodzaj węglowodanów, uważanych za probiotyki) oraz skrobi, które są trudne do strawienia przez dzieci. Ich fermentacja w jelicie cienkim i grubym może prowadzić do dyskomfortu.


Pomarańcze i cytrusy
Owoce cytrusowe są bardzo kwaśne, co może podrażniać przewód pokarmowy, ale są również silnym alergenem – niektóre dzieci mają dokuczliwe objawy trawienne po zjedzeniu pomarańczy czy mandarynek.

Morele i brzoskwinie
Morele i brzoskwinie są ważne dla rozwoju kości ze względu na wysoką zawartość wapnia, doskonałe dla skóry (z powody zawartości witaminą A i C), dobre dla krwi (ponieważ zawierają żelazo) i serca (są pełne przeciwutleniaczy). Ale zawierają dużo błonnika, dlatego - podobnie, jak otręby - mogą być przyczyną wzdęć i bólu brzuszka. Dodatkowo brzoskwinie zawierają sorbitol - to rodzaj cukru, który w czasie trawienia może powodować bolesne ruchy jelit.

Czekolada
Czekolada zawiera kofeinę, mleko. I choć dzieciom raczej nie podaje się słodyczy, może się zdarzyć pewne odstępstwo od tej reguły, które zakończy się bólem brzuszka. Czekolada może powodować wytwarzanie nadmiaru gazów w układzie pokarmowym i zaparcia.