
Barszcz Sosnowskiego
Po oparzeniu barszczem Sosnowskiego na skórze pojawiają się pęcherze, zaczerwienienia i obrzęki. Kontakt z rośliną może prowadzić nawet do poparzenia II i III stopnia. To nie jedyne ryzyko: u niektórych osób dochodzi także do zapalenia spojówek i zapalenia skóry.

Cis
To popularny krzew występujący w ogródkach, ale i parkach oraz lasach. Zarówno wnętrze czerwonych jagód, jak i igły cisu są silnie trujące. Mogą prowadzić do zaburzeń w pracy serca, układu oddechowego - wszystko przez obecne w roślinie toksyny.

Tojad mocny
Tojad od wieku znany był jako "roślinny arszenik", zatruwano nic strzały, zbierano go również na potrzeby szybkiego pozbycia się przeciwnika. Silna trucizna akonityna znajdująca się w roślinie powoduje zaburzenia neurologiczne: akonityną to drętwienie, paraliż mięśni (także serca) i może prowadzić do śmierci. Akonityna przedostaje się również przez skórę.

Czarny bez
Surowe owoce czarnego bzu (w przeciwieństwie do przetworzonych) są szkodliwe - prowadzą do zatrucia organizmu, wymiotów i problemów trawiennych. Wszystko przez sambunigrynę, znajdującą się w owocach i w liściach.

Konwalia majowa
Zarówno kwiaty, jak i liści czy łodygi tej pięknej rośliny są silnie trujące, podobnie, jak uzyskane z niej olejki do produkcji perfum. Toksyny z konwalii prowadzą do zaburzeń pracy serca, nerek i układu pokarmowego.

Kalina koralowa
Surowe owoce kaliny wyglądają jak cukierki, ale są toksyczne (zawierają trujące saponiny). Zjedzenie korali kaliny może prowadzić do wymiotów, zaburzeń neurologicznych i do bólu brzucha oraz głowy.

Jałowiec pospolity
Niebieskie owoce jałowca są trujące, podobnie jak jego igły. Jałowiec powoduje wymioty, stany zapalne żołądka i jelit i inne zaburzenia trawienne. Jego spożycie w dużej ilości może prowadzić do śmierci.

Pokrzyk wilcza jagoda
Pokrzyk ma w sobie atropinę i hioscyjaminę, które negatywnie działają na układ nerwowy człowieka. Zjedzenie owoców pokrzyku wilczej jagody prowadzi do zaburzeń neurologicznych, halucynacji, światłowstrętu.
Spożycie kilkunastu owoców może zakończyć się śmiercią wywołaną problemami z oddychaniem.

Szelężnik większy
Zawiera aukubinę, która jest toksyczna i prowadzi do problemów trawiennych: biegunki, wymiotów, kolki. Jest szkodliwy zarówno dla ludzi, jak i zwierząt oraz owadów.

Blekot pospolity
Blekot pospolity zawiera toksyny: cykutynę, koniinę oraz kwas mrówkowy. Zjedzenie liści przypominających wyglądem pietruszkę, może prowadzić do zatruć, podrażnienia błon śluzowych, wymiotów, biegunki.
Mogą pojawić się również zaburzenia neurologiczne - a dokładniej porażenie mięśni i układu oddechowego, co prowadzi do śmierci.