
Wigilia i święta Bożego Narodzenia: przepis na pierniczki na choinkę
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka sod,
- ¾ szklanki cukru,
- 150 g miodu naturalnego (jeśli dziecko jest uczulone na miód, możesz zastąpić go sztucznym),
- jajko,
- łyżka masła,
- opakowanie przyprawy do piernika lub własna mieszanka przypraw (cynamon, kardamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa).
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć z nich ciasto. Rozwałkuj je, a dziecko niech wycina z niego pierniczki przy pomocy foremek. Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj ponownie i wycinajcie z niego ciastka, aż ciasto się skończy. Wycięte pierniczki układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt blisko siebie, ponieważ w czasie pieczenia trochę urosną).
Teraz dziecko może ozdobić ciastka, wciskając w nie orzechy, pestki lub rodzynki. Jeśli pierniczki mają wisieć na choince, zrób w każdym dziurkę patyczkiem do szaszłyków albo słomką do picia. Po upieczeniu przez dziurkę przełożysz nitkę lub cienką wstążeczkę. Piecz pierniczki 15 min w 170 st. C. Kiedy pierniczki wystygną, dziecko może dalej je ozdabiać, np. lukrem, kolorowymi posypkami i perełkami.

Wigilia i święta Bożego Narodzenia: domek z piernika
Z piernikowego ciasta można również zrobić domek z piernika. Ciasto na pierniczki rozwałkuj na grubość ½ cm i wytnij z niego poszczególne elementy domu – ściany i dach. Najlepiej posłuż się wyciętymi wcześniej szablonami z kartonu. Wykrój także otwory na okna (okna można także dorysować po upieczeniu lukrem).
Do sklejenia poszczególnych części domu użyj cementu-lukru (wymieszaj 1-1,5 szklanki cukru pudru z białkiem). Użyjcie go także do dekoracji. Niech dziecko ozdobi domek czekoladowymi drażetkami, żelkami, perełkami cukrowymi. Wiórki kokosowe mogą udawać śnieg, z płatków migdałowych można zrobić dachówki, a z kostek cukru – murek.

Wigilia i święta Bożego Narodzenia: pieczony łosoś dla dziecka
Dobrym pomysłem na wigilijną rybę dla dziecka jest łosoś. W jej przygotowanie też możesz zaangażować dziecko! Przygotuj tyle kawałków łososia, ile będzie gości. Każdą porcję połóż na kawałku folii aluminiowej na tyle dużym, żeby móc nim owinąć rybę.
Ułóż je na blasze i unieś boki folii, żeby powstały „miseczki”. Teraz dziecko niech doda do swojej porcji łososia to, na co ma ochotę: przyprawy, koperek, szczypiorek, sok z cytryny, kawałki cebuli, świeże lub suszone pomidory, kapary, brokuły. Zawiń folię, ale niezbyt ciasno. Piecz 15-20 minut w 190 st. C.

Wigilia i święta Bożego Narodzenia: przepis na kisiel żurawinowy dla dziecka
Kisiel żurawinowy to zdrowy i smaczny wigilijny deser. Jak go zrobić? Oto przepis na 4 małe porcje kisielu żurawinowego:
15 dag żurawin opłucz na sicie, zalej wodą, tak, aby zakryć owoce (ok. szklanka), zagotuj pod przykryciem. Przelej przez sito, owoce przetrzyj do wywaru z żurawin (czyli wody, w której się gotowały). Uzupełnij, by było 1/2 litra płynu. Wsyp ok. 1/3 szklanki cukru, doprowadź do wrzenia i mieszając, wlej 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3-4 łyżkach zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zestaw z ognia. W razie potrzeby dosyp trochę cukru, wymieszaj. Podawaj po przestudzeniu lub na zimno, np. z kleksem bitej śmietany.