Jak zauważa ratowniczka pokarmy mogą stwarzać większe ryzyko zadławienia w porównaniu z przedmiotami dlatego, że mają one pewną elastyczność, co ułatwia dostosowanie pokarmu do kształtu dróg oddechowych dziecka i utworzenie zatyczki.
Stworzyła więc listę pokarmów, które przez medyków uznawane są za produkty wysokiego ryzyka dla dzieci w wieku poniżej 5 lat. Tak małe dzieci mają małe, lejkowate drogi oddechowe i nadal uczą się, jak prawidłowo przełykać i rozdrabniać pokarmy.
11 pokarmów, którymi najczęściej dławią się dzieci
- Parówki
- Całe winogrona/pomidorki koktajlowe
- Orzechy i nasiona
- Kawałki mięsa lub żółtego sera
- Twarde, ciągnące lub lepkie cukierki
- Popcorn
- Kawałki masła orzechowego
- Surowe warzywa
- Rodzynki
- Guma do żucia
- Pianki
Te pokarmy należy odpowiednio przygotować przed podaniem dziecku.
Jak przygotowywać pokarmy, by były bezpieczna dla dziecka?
Pokarmy powinniśmy przygotowywać w zależności od ich tekstury:
- okrągłe (np. winogrona, pomidorki koktajlowe, borówki amerykańskie, parówki) – przecinać wzdłuż na ćwiartki,
- twarde (surowe warzywa, orzechy, nasiona, owoce z pestkami) – usunąć pestki, zetrzeć lub posiekać drobno lub ugotować i pokroić w cienkie słupki,
- lepkie (masło orzechowe, nutella, suszone owoce, rodzynki) – rozsmarować cienką warstwą lub pokroić na mniejsze kawałeczki,
- włókniste (pomarańcze, mandarynki, seler naciowy) – usunąć włókniste części i pokroić na mniejsze kawałki,
- gumiaste (mięso, ser żółty) – pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce,
- kościste (ryby, kurczak, indyk) – usunąć kości lub ości, a mięso ryby rozetrzeć między palcami, by upewnić się, że nie została w nim żadna ość.
Przeczytaj także: Pierwsza pomoc w przypadku zadławienia