Czterolatek nie żyje, a jego cała rodzina jest w szpitalu. Winna źle przechowywana mrożonka?

2023-02-09 9:35

Tragedia tej rodziny przeraża, bo wygląda na to, że mogła przydarzyć się każdemu. Kilkuletni chłopiec nie żyje, a jego mama i starsze rodzeństwo wciąż są w szpitalu. Cała rodzina uległa poważnemu zatruciu pokarmowemu. Jest podejrzenie, że zawiniła źle przechowywana żywność.

Czterolatek nie żyje, a jego cała rodzina jest w szpitalu. Winna źle przechowywana mrożonka?

i

Autor: Getty Images Czterolatek nie żyje, a jego cała rodzina jest w szpitalu. Winna źle przechowywana mrożonka?

Do tragicznej serii zdarzeń doszło w Wygnanowie koło Opoczna. 4-latek, wraz z mamą i starszym rodzeństwem - 8-letnią siostrą i 13-letnim bratem - mieli objawy zatrucia. Cała czwórka poczuła się bardzo źle wczoraj rano, w porze śniadaniowej.

Początkowo podejrzewano, że winny jest tlenek węgla. Przybyli na miejsce ratownicy, mimo użycia profesjonalnych mierników, nie wykryli czadu. Wtedy podejrzenie padło na posiłek, który 38-latka jadła wraz ze swoją trójką dzieci.

Dowiedz sie: Jak przechowywać jedzenie dla dziecka: mleko i dania w słoiczkach?

W formie 24: owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami

Dowiedz się: Przechowywanie pokarmu: jak prawidłowo przechowywać odciągnięte mleko?

Tragedia rodziny z Opoczna

Podejrzenie padło więc na mrożonkę, którą wcześniej jadła rodzina. Zatrucie było tak silne, że mimo prób reanimacji, ratownikom nie udało się uratować 4-latka. Chłopiec zmarł, a jego mama i rodzeństwo zostali przewiezieni do szpitala. W najlepszym stanie jest 13-letni chłopiec. Jego mama i siostra wciąż przebywają w szpitalu w Opocznie.

Śledczy badają teraz wiele hipotez, jednak wszystko wskazuje właśnie na nieodpowiednio przechowywane jedzenie. Zatruciu nie uległ jedynie ojciec dzieci, który miał nie spożywać posiłku z rodziną. 

- Sprawdzamy kilka hipotez, jedną z nich jest zatrucie pokarmowe, ale to jeszcze potwierdzą badania toksykologiczne – poinformowała w rozmowie z portalem opoczno.naszemiasto.pl asp. sztab. Barbara Stępień, oficer prasowy Komendy Powiatowej Policji w Opocznie.

Bezpieczne mrożenie

Należy pamiętać o tym, że zamrażanie jedynie przedłuża trwałość produktów, nie zabija bakterii, a jedynie hamuje ich namnażanie. Trwałość żywności przechowywanej w zamrażarce zależy od rodzaju produktu i temperatury, jednak maksymalnie jest to 9-12 miesięcy.

Po rozmrożeniu produkty nie powinny być zbyt długo przechowywane w lodówce. Grozi to bowiem zakażeniem bakterią Listeria, która jest szczególnie groźna dla dzieci i kobiet w ciąży.

Przeczytaj: Niedopite mleko z piersi i niedopite mleko modyfikowane - czy trzeba je wylać?