Zachęcanie dzieci do jedzenia warzyw bywa niejednokrotnie drogą przez mękę. By pomoc rodzicom w tym zadaniu naukowcy z jednostki badawczej Nestlé Research postanowili przyjrzeć się różnicom w spożyciu warzyw wśród dzieci, które uczestniczą w przygotowywaniu posiłków w domu, i porównać je z wynikami rówieśników, którzy tego nie robią. Co udało się im ustalić? Dzieci pomagające rodzicom w kuchni dużo chętniej jadły warzywa. Przykładowo sałatę aż o 76 proc. więcej, a kalafiora o 23 proc. W sumie dzieci gotujące z rodzicami zjadały każdego dnia 207 gramów warzyw, a dzieci nie zaangażowane w gotowanie tylko 145 gramów. Różnica wyniosła aż 40 proc.!
Polecamy: Witaminy w rozwoju dziecka – jakie mają znaczenie dla zdrowia?
Patrząc na te liczy, nasuwa się prosty wniosek - warto zachęcać swoje pociechy do wspólnego przygotowywania posiłków. Wiążą się z tym same korzyści. Jak jednak to robić?
Eksperci przeprowadzający powyższe badanie znają na to pytanie odpowiedź. Przygotowali 10 koronnych punktów, które należy wdrożyć w codzienne życie:
- Opracuj z dziećmi jadłospis na cały tydzień. Robiąc to zwróć uwagę na zasady zbilansowanej diety. Pokaż dzieciom, jak wygląda piramida żywieniowa. Wytłumacz, że w zdrowej diecie muszą znaleźć się takie składniki jak zboża, błonnik i warzywa. Nie narzucaj jednak wszystkich pomysłów na posiłki sama, poczekaj na propozycje dzieci. Z pewnością wymyślą coś ciekawego!
- Zróbcie razem listę zakupów. Przejrzyjcie zaplanowane wspólnie dania i przygotujcie listę brakujących składników.
- Jedźcie razem na zakupy. Kupcie wszystko, co potrzebne z listy. Po warzywa warto wybrać się na targ - dzieci zobaczą większą różnorodność warzy niż w markecie.
- Rozpakujcie razem zakupy. Dzieci nauczą się przy tym, że każdy produkt ma w domu swoje miejsce.
- Przygotujcie wspólnie dania. Wyznacz swoim pociechom zadania na miarę ich wieku. Młodsze dzieci mogą myć warzywa, dodawać składniki do potraw, a nawet trzeć na tarce. Starsi z kolei mogą obierać warzywa obieraczką, kroić je i mieszać podczas gotowania.
- Nie hamujcie dziecięcej wyobraźni. Niech dzieci samodzielnie tworzą fantazyjne kanapki i kolorowe sałatki według własnej wizji.
- Wykorzystajcie zmysły - poproś dziecko, by zamknęło oczy i wykorzystując węch, smak i dotyk zgadło, co ma na talerzu.
- Gotujcie potrawy z różnych stron świata. To otworzy dzieci na nowości i znacznie poszerzy ich doznania smakowe.
- Niech dzieci serwują posiłki na stół. Poproś, aby ułożyły potrawę na talerzu i zaserwowały domownikom.
- Wspólnie posprzątajcie po posiłku. Zaangażuj dzieci w odnoszenie zastawy do kuchni, wkładanie naczyń do zmywarki oraz jej opróżnianie.
Dzięki tym praktycznym pomysłom można będzie cieszyć się wspólnym tworzeniem zdrowych i pysznych posiłków. W dalszej perspektywie – być może pomogą one dzieciom dokonywać dobrych wyborów żywieniowych - zgodnie ze znanym porzekadłem „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.
Polecamy: 5 pomysłów na śniadanie dla dziecka, które przedszkolak zrobi sobie samodzielnie