Wiele matek karmiących piersią zastanawia się, czy spożywane przez nie pokarmy nie zaszkodzą maluszkowi, wpływając negatywnie na produkowane przez ich piersi mleko. Zastanawiają się, czego unikać w diecie, a nie myślą o tym, co trzeba jeść w czasie laktacji.
Wprawdzie organizm kobiety radzi sobie i nawet w stanach niedożywienia matki potrafi "wyciągnąć" z jej organizmu niezbędna dla malca substancje, ale przecież nie o to chodzi. Istotne jest właśnie to, aby odżywiać w taki sposób, który zapewni zdrowie i kobiecie karmiącej i jej karmionemu dziecku.
Jak odżywiać się w czasie laktacji? Oto produkty, które powinny koniecznie znaleźć się w menu w czasie laktacji.
Spis treści
- Ryby z DHA
- Niskotłuszczowe produkty mleczne z wapniem
- Owoce i warzywa z witaminami i minerałami
- Strączki i mięso z białkiem
- Produkty pełnoziarniste z węglowodanami
Ryby z DHA
Włącz do diety ryby bogate w tłuszcze i kwasy tłuszczowe DHA. Substancja te jest niezbędna do rozwoju dziecka, dlatego organizm pobiera ją w ogromnych ilościach, co może wpłynąć negatywnie na zdrowie kobiety. DHA pomaga również w stabilizacji nastroju po porodzie i zapobiega depresji.
Czytaj również: Czy istnieją produkty zakazane w czasie laktacji?
Dieta w czasie laktacji - 7 najlepszych składników na laktację
Niskotłuszczowe produkty mleczne z wapniem
Wapń ma kluczowe znaczenie w diecie matek karmiących piersią, ponieważ składnik ten stanowi ogromny procent mleka produkowanego przez organizm kobiety. Kobiety w czasie laktacji często cierpią na niedobór wapnia, bo jedzą mało produktów mlecznych, obawiając się, że wywołają alergię czy kolki u dziecka.
Tymczasem nie ma dowodów na to, że ograniczanie picia mleka czy jedzenia produktów mlecznych przez kobietę zmniejsza ryzyko alergii na białko mleka krowiego u dziecka. Przeciwnie, niektóre badania pokazują zupełnie odwrotną zależność (badania z Chalmers University of Technology).
Mleko w diecie matki prawdopodobnie jest źródłem substancji stymulujących dojrzałość układu odpornościowego malca. Dodatkowo wpływa pozytywnie na zdrowie mamy i dziecka, ponieważ produkty mleczne zawierają duże ilości witaminy D.
Owoce i warzywa z witaminami i minerałami
Dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Cenne są owoce, ale również zielone warzywa liściaste: dostarczają wszystkich substancji niezbędnych w procesie regeneracji organizmu po porodzie i rozwoju niemowlęcia (witamina A i C, żelazo, wapń i zdrowe dla serca przeciwutleniacze).
Jedz trzy porcje warzyw, w tym ciemnozielone i żółte warzywa dziennie oraz dwie porcje owoców dziennie. Specjaliści zalecają jedzenie owoców sezonowych, krajowych, ale również cytrusów, które należy wyeliminować z diety mamy tylko po diagnozie, że malec ma na nie alergię.
Strączki i mięso z białkiem
Fasola jest najlepszym źródłem żelaza, jest też doskonałym źródłem białka. Zdaniem ekspertów w okresie laktacji powinno się spożywać około 110 g białka dziennie (więcej niż w okresie ciąży). Blisko oczywiście znajduje się również w produktach zwierzęcych (w mleku, produktach mlecznych, mięsie, rybach, jajach).
Jedz pokarmy białkowe 2-3 razy dziennie.
Czytaj również: Anemia u niemowlaka - przyczyny niedoboru żelaza u niemowlaka
Produkty pełnoziarniste z węglowodanami
Po porodzie organizm potrzebuje węglowodanów, aby odzyskać energię i siłę. Warto do diety włączyć zboża, produkty pełnoziarniste i brązowy ryż.
Produkty te zawierają więcej błonnika pokarmowego, co ułatwia schudnięcie po porodzie.
Pamiętaj również:
Pij wodę, aby zaspokoić swoje pragnienie. Wiele kobiet odczuwa pragnienie podczas karmienia piersią; jednak pamiętaj, że picie wody nie wpłynie na większą ilość mleka.