Lara Gessler kontunuuje tradycje kulinarne swojej rodziny. Wraz z mamą, znaną restauratorką Magdą Gessler prowadzi cukiernię i restaurację "Słodki słony", jest też autorką książek kulinarnych i pracowni kulinarnej z kursami gotowania i wydarzeniami integracyjnymi.
Ciężarna restauratorka odniosła się ostatnio na swoim Instagramie do tematu jedzenia sushi w ciąży. Okazuje się, że są miejsca, w których sushi podawane jest tak, by surowa ryba nie była niebezpieczna.
Dowiedz sie: Lara Gessler zdradziła swój plan porodowy. Fanki pytają, czy zamierza rodzić w domu?
Jak się okazuje, kluczową kwestią jest przygotowanie surowej ryby, przed jej podaniem. Powinna być ona mrożona w bardzo niskiej temperaturze. Cenione, japońskie restauracje w Polsce, zdaniem restauratorki, stosują właśnie taką zasadę.
Zwykle są to japońskie lokale z wyższej półki - w których surową rybę poddaje się głębokiemu mrożeniu (-80C) żeby pozbyć się ewentualnych bakterii, pasożytów, a tym samym ryzyka zatrucia czy toksoplazmozy - napisała Lara.
Przeczytaj też: Lara Gessler zdradziła płeć drugiego dziecka. Jej marzenia się spełniły, choć nie do końca
Cześć internautów, wiedziała o tym wcześniej, inne fanki sushi twierdzą, że choć jały je w ciąży, to unikały tego z surową rybą.
- Ja dobrze ze mowisz o tym! Ze to sushi to mozna!
- (...) W Japonii to jest norma.
- nie jadłam sushi właśnie - a bardzo miałam ochotę!
- Nie dałam rady zrezygnować z sushi, ale jadłam tylko to w tempurze
- Za mną całą ciążę chodziło nigiri i miałam takie ssanie, że po urodzeniu rzuciłam się jak zła
- O jak mi brakowało sushi !! Robilam za to wegetariańskie żeby mieć chociaż namiastkę
- Ja mogłam Non stop jeść sushi w ciąży. No i w sumie mi to nie przeszło