Masz nadpobudliwe dziecko? Wprowadź do jego diety te składniki - radzą eksperci

2022-05-20 13:25

O wpływie diety na zachowanie dzieci cierpiących na nadpobudliwość przekonała się niejedna mama. Wystarczy, że dziecko zje za dużo cukru, a już trudno utrzymać je w ryzach. Teraz naukowcy odkryli, jakie składniki odżywcze nie tylko nie nasilają objawów ADHD, ale nawet je łagodzą.

Masz dziecko z ADHD? Naukowcy wymieniają produkty, które złagodzą objawy

i

Autor: Getty images Naukowcy wymieniają produkty, które złagodzą objawy

Te składniki to… witaminy i minerały. Badania nad ich wpływem na ADHD trwają od dawna. W maju ukazały się pierwsze wyniki badań, które potwierdziły, że składniki te mogą pomóc w zmniejszeniu problemów u dzieci z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi.

Spis treści

  1. Wpływ witamin i minerałów na nadpobudliwość
  2. Dlaczego owoce i warzywa łagodzą ADHD?
  3. Które warzywa i owoce są dobre dla dzieci z ADHD?
Joanna Jarmołowicz wyleczyła się z ADHD

Wpływ witamin i minerałów na nadpobudliwość

Pierwsze badania nad wpływem witamin i minerałów na zachowanie dzieci z ADHD opublikowano w maju. Okazało się, że u 54 % dzieci, którym podawano suplementy witamin i minerałów, zaobserwowano złagodzenie objawów nadpobudliwości, w porównaniu z 18% w grupie przyjmującej placebo.

Nadszedł więc czas na zbadanie, czy owoce i warzywa, które są głównym źródłem witamin i minerałów działają tak samo. W ramach większego badania opublikowanego czasopiśmie Nutritional Neuroscience  naukowcy przebadali 134 dzieci z objawami ADHD. Badano ich problemy z koncentracją, niestosowanie się do poleceń, trudności z zapamiętywaniem i kontrolowaniem emocji.

Wyniki były podobne: dzieci, które spożywały więcej owoców i warzyw, wykazywały mniej nasilone objawy ADHD. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Stanowego Ohio, zdrowa dieta, składająca się z dużej ilości owoców i warzyw, może być jednym ze sposobów na łagodzenie objawów ADHD.

Czytaj również: Coraz więcej dzieci z ADHD i zaburzeniami rozwoju przez smartfony? Psycholog ostrzega: "uszkadzają mózg"

Kinezjologia edukacyjna pomaga przy ADHD - co to za metoda?

Dlaczego owoce i warzywa łagodzą ADHD?

Wiele obserwacji wskazuje na to, że jedna z przyczyn ADHD jest niski poziom neuroprzekaźników w mózgu. Wiadomo też, że witaminy i minerały są niezbędne do ich produkcji. To jasna korelacja.

Jak mówi Irene Hatsu autorka badań, "każdy ma tendencję do irytacji, gdy jest głodny, a dzieci z ADHD nie są wyjątkiem. Jeśli nie otrzymują wystarczającej ilości jedzenia, może to pogorszyć ich objawy”.

Które warzywa i owoce są dobre dla dzieci z ADHD?

Bardzo istotne dla pracy mózgu i produkcji neuroprzekaźników wpływających na zachowanie są witamina C i kwas foliowy.

  • Źródłem witaminy C jest np: sok pomarańczowy, cytrusy, truskawki, papryka,
  • Źródłem kwasu foliowego są: zielone warzywa liściaste, jak szpinak, mango, awokado, banany.

Cenne dla łagodzenia objawów ADHD są też minerały, takie jak żelazo, cynk i magnez. Żelazo odgrywa olbrzymią rolę w kontrolowaniu objawów ADHD. Badanie przeprowadzone w 2004 roku wykazało, że średni poziom żelaza u dzieci z ADHD był dwa razy mniejszy niż u dzieci bez ADHD. Są też dowody wykazujące, że zwiększenie poziomu żelaza u dzieci z ADHD złagodziło ich objawy prawie tak samo, jak przyjmowanie preparatów leczniczych.

Cynk to minerał, który reguluje neuroprzekaźnik dopaminy, magnez jest natomiast wykorzystywany do wytwarzania neuroprzekaźników zaangażowanych w uwagę i koncentrację oraz działa uspokajająco na mózg.

  • Żelazo znajduje się w: w szpinaku, jarmużu i roślinach strączkowych
  • Magnes znajdziemy w:  grochu, fasoli czerwonej i białej, soi, ciecierzycy, soczewicy.
  • Cynk jest składnikiem obecnym w: pomidorach czy natce pietruszki.