Fanko domowych wypieków, uważaj! Partia popularnej mąki z Lidla wycofana

2024-10-15 10:11

Nie wyobrażasz sobie dnia bez upieczenia chleba czy innych domowych wypieków? Sprawdź, na których produktach bazujesz. Właśnie wycofano kilka partii mąki z Lidla. Powód? Przekroczony poziom ochratoksyny A, produkowanej przez grzyby. Masz ją w spiżarce? Nie używaj, odnieś do sklepu.

Dzieci czekają na wypieki

i

Autor: Getty Images Uwielbiasz domowe wypieki? Sprawdź, czy nie masz tej mąki

Domowy, chrupiący chleb, z masłem i (w sezonie) pachnącym pomidorem? Jeśli to u ciebie niemal codzienność, bo uwielbiasz różnego rodzaju wypieki, na pewno masz mąkę chlebową. Sprawdź, czy w podręcznej spiżarce nie masz tej, o której wycofaniu poinformował właśnie Główny Inspektorat Sanitarny.

Chodzi o mąkę żytnią typ 720 chlebowa, którą możemy kupić w Lidlu.

Gadaj Zdrów: Celiakia

Mąka chlebowa z Lidla wycofana

Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, w kilku partiach mąki żytniej typ 720 chlebowej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A. Wyższy od dopuszczalnego poziom najpierw stwierdzono w jednej przebadanej próbce, dodatkowe badania, przeprowadzane na kolejnych próbkach z różnych partii, potwierdziły niezgodność.

Które partii mąki z Lidla zostały wycofane? Dokładnie chodzi o:

  • Gdańskie Młyny - Mąka żytnia typ 720 chlebowa, 1 kg,
  • Numery wycofanych partii: 31485/24, 31492/24, 31495/24,
  • Data minimalnej trwałości: 11.2024.

Producentem mąki są Gdańskie Młyny Sp. z o.o., a dystrybutorem - Lidl sp. z o.o. sp.k.

Wskazanych partii produktu nie należy spożywać.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka

- czytamy w komunikacie GIS.

Opakowanie wycofanej mąki

i

Autor: GIS Mąka żytnia typ 720 chlebowa z Lidla wycofana

Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego na prośbę GIS przygotowali ocenę ryzyka - wynika z niej, że spożycie mąki, w której przekroczono poziom ochratoksyny A może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Co możemy zrobić? Jeśli masz w domu mąkę z podanych partii, po pierwsze: nie używaj jej do wypieków. Po drugie: możesz ją zwrócić w każdym Lidlu, bez konieczności okazywania paragonu.

Jeśli jesteś fanką nie tylko chleba, ale i pachnących bułeczek oraz innych wypieków, a naleśniki „od zawsze” robisz na mące typu 720, to zerknij do szafki, czy nie dosmaczasz produktów mykotoksyną.

OTA wykazuje działanie nefrotoksyczne u różnych gatunków zwierząt i powoduje nowotwory nerek u gryzoni

czytamy w materiałach dot. ochratoksyny A w żywności.

Mądrości naszych rodziców - to prawda czy mit? [QUIZ]

Pytanie 1 z 10
"Nie siedź blisko telewizora, bo popsujesz wzrok"