GIS poinformował, że działania urzędowe sanepidu wykazały obecność bakterii Salmonella spp. w jednej z pięciu kontrolowanych próbek. Sprawdź, czy kupiłaś wymienione w ostrzeżeniu jajka - jeśli tak, nie spożywaj ich (szczególnie bez obróbki termicznej). Pod żadnym pozorem nie podawaj ich też dzieciom. Salmonella u dzieci ma cięższy przebieg, jest bardziej dokuczliwa niż jelitówka u dorosłych.
Salmonella w jajkach. Jakie partie jajek wycofano?
Ostrzeżenie GIS dotyczy jajek pakowanych po 10 sztuk, których producentem jest Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni (Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa). Zwróć uwagę na te informacje dotyczące produktu:
- numer partii - A3PL08121309,
- najlepiej spożyć przed - 15/02/2025,
- kod kreskowy: 5 987463 142650.
Po tym, jak kontrola wykazała obecność bakterii, do czasu otrzymania wyników badań laboratoryjnych zakazano wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z kurników, w których zebrano jajka zanieczyszczone pałeczkami Salmonelli.
GIS przypomina, że spożywanie zanieczyszczonych bakteriami produktów (szczególnie tych, które nie zostały poddane obróbce termicznej) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem
- czytamy w ostrzeżeniu.
Objawy salmonelli u dzieci i dorosłych
Jajko możemy podawać dziecko już na początku przygody z rozszerzaniem diety, warto więc zachować czujność - nie tylko jeśli chodzi o wypatrywanie oznak alergii.
Objawy zatrucia Salmonellą są u dzieci takie same, jak u dorosłych. To:
- ból brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- wymioty,
- nudności.
Symptomy mogą pojawić się od sześciu godzin do nawet tygodnia od kontaktu z czynnikiem zakaźnym. U dzieci przebieg choroby może być cięższy - biegunka czy wymioty są związane z utratą płynów, nie możemy doprowadzić do odwodnienia.
U małych dzieci, ale i osób starszych, czy tych z obniżoną odpornością, może rozwinąć się tzw. pozajelitowa postać choroby. Łączy się ona m.in. z zapaleniem płuc czy posocznicą.
Jak zmniejszyć ryzyko zatrucia Salmonellą?
Przede wszystkim musimy pamiętać o utrzymaniu czystości (to chociażby mycie rąk przed kontaktem z żywnością, sprzątanie po przygotowaniu jedzenia - szczególnie gdy np. kroiłyśmy surowe mięso), a także o unikaniu ryzykownych pokarmów - to np. kogel-mogel, tatar.
Nie należy także dopuszczać do kontaktu surowej żywności z tą ugotowaną, a jedzenie przechowywać w odpowiedniej temperaturze i spożywać je w terminie przydatności.