GIS ostrzega przed tymi jajkami. Wykryto bakterie Salmonelli

2025-01-29 10:10

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Dotyczy ono wykrycia bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj. „Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem” - zaleca GIS.

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii jajek

i

Autor: Getty Images GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli w partii jajek

GIS poinformował, że działania urzędowe sanepidu wykazały obecność bakterii Salmonella spp. w jednej z pięciu kontrolowanych próbek. Sprawdź, czy kupiłaś wymienione w ostrzeżeniu jajka - jeśli tak, nie spożywaj ich (szczególnie bez obróbki termicznej). Pod żadnym pozorem nie podawaj ich też dzieciom. Salmonella u dzieci ma cięższy przebieg, jest bardziej dokuczliwa niż jelitówka u dorosłych.

Salmonella w jajkach. Jakie partie jajek wycofano?

Ostrzeżenie GIS dotyczy jajek pakowanych po 10 sztuk, których producentem jest Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni (Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa). Zwróć uwagę na te informacje dotyczące produktu:

  • numer partii - A3PL08121309,
  • najlepiej spożyć przed - 15/02/2025,
  • kod kreskowy: 5 987463 142650.

Po tym, jak kontrola wykazała obecność bakterii, do czasu otrzymania wyników badań laboratoryjnych zakazano wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z kurników, w których zebrano jajka zanieczyszczone pałeczkami Salmonelli.

GIS przypomina, że spożywanie zanieczyszczonych bakteriami produktów (szczególnie tych, które nie zostały poddane obróbce termicznej) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem

- czytamy w ostrzeżeniu.

Komunikat GIS dotyczy tej partii jajek

i

Autor: GIS

Objawy salmonelli u dzieci i dorosłych

Jajko możemy podawać dziecko już na początku przygody z rozszerzaniem diety, warto więc zachować czujność - nie tylko jeśli chodzi o wypatrywanie oznak alergii.

Objawy zatrucia Salmonellą są u dzieci takie same, jak u dorosłych. To:

  • ból brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • nudności.

Symptomy mogą pojawić się od sześciu godzin do nawet tygodnia od kontaktu z czynnikiem zakaźnym. U dzieci przebieg choroby może być cięższy - biegunka czy wymioty są związane z utratą płynów, nie możemy doprowadzić do odwodnienia.

U małych dzieci, ale i osób starszych, czy tych z obniżoną odpornością, może rozwinąć się tzw. pozajelitowa postać choroby. Łączy się ona m.in. z zapaleniem płuc czy posocznicą.

M jak Mama Google News
Autor:

Jak zmniejszyć ryzyko zatrucia Salmonellą?

Przede wszystkim musimy pamiętać o utrzymaniu czystości (to chociażby mycie rąk przed kontaktem z żywnością, sprzątanie po przygotowaniu jedzenia - szczególnie gdy np. kroiłyśmy surowe mięso), a także o unikaniu ryzykownych pokarmów - to np. kogel-mogel, tatar.

Nie należy także dopuszczać do kontaktu surowej żywności z tą ugotowaną, a jedzenie przechowywać w odpowiedniej temperaturze i spożywać je w terminie przydatności.

Jesteś tym, co jesz - sprawdź czy dobrze odżywiasz mózg
Pytanie 1 z 10
Probiotyki to: