Kwas foliowy wycofany z aptek. Sprawdź, które partie

2015-08-24 16:34

Kwas foliowy został wycofany z rynku przez Głównego Inspektora Farmaceutycznego. Dotyczy to tylko niektórych partii kwasu foliowego jednego z producentów. Sprawdź, o które serie kwasu foliowego chodzi i przekonaj się, czy nie masz ich w domu.

Kwas foliowy

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Kwas foliowy powinny przyjmować wszystkie ciężarne, aby wyeliminować ryzyko wady cewy nerwowej.

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał dwie partie kwasu foliowego Acidum Folcium Richter: H41042A, data ważności: 01.2016, H45064A, data ważności: 05.2016, H45065A, data ważności: 05.2016. Leki w dawce 5 mg.

Kwas foliowy: dlaczego wycofano go ze sprzedaży?

>> Dlaczego przyjmowanie kwasu foliowego w ciąży jest tak ważne? >>

Kwas foliowy został wycofany ze sprzedaży na podstawie wniosku przesłanego do GIF 6 lutego przez podmiot odpowiedzialny, czyli Gedeon Richter Polska Sp. z o.o. We wniosku poinformowano, że we wspomnianych wyżej partiach zostały przekroczone normy czystości.

Przyczyną wycofania ww. serii produktu było uzyskanie wyniku poza specyfikacją, związanego z przekroczeniem parametru czystość chromatograficzna w długoterminowych badaniach stabilności - pisze Gedeon Richter Polska Sp. z o.o.

Kwas foliowy: kto go stosuje?

Kwas foliowy polecany jest do stosowania przez kobiety zarówno w ciąży, jak i przed ciążą. Brak kwasu foliowego w organizmie może skutkować powstaniem wad ośrodkowego układu nerwowego u dziecka, samoistnym poronieniem i wpłynąć na niską wagę noworodka. Na mamę kwas foliowy działa uspokajająco, pomaga jej się zrelaksować i zmniejszyć stres towarzyszący ciąży. pomaga również osobom z niedożywieniem, leczącym się z alkoholizmu oraz pacjentom, którzy są poddawani dializom. 

>> Sprawdź, od kiedy przyjmować kwas foliowy, jeśli chce się zajść w ciążę >>

Warto pamiętać, że kwas foliowy znajdziemy nie tylko w lekach, ale i w naturze. Jego źródłem są m.in. liściaste warzywa zielone: szpinak, brukselka, kapusta. oraz owoce: pomarańcze, banany i jabłka. Znajdziemy go również w otrębach pszennych i chlebie razowym, wątróbce kurzej, wołowej oraz w kurzych jajkach.