Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne przed spożyciem wafli kukurydzianych. Wykryto w nich obecność pestycydu chlorpiryfosu, środka ochrony roślin, który może działać toksycznie. Producent wafli kukurydzianych podjął decyzję o wycofaniu partii z rynku.
Niebezpieczne wafle kukurydziane
Komunikat dotyczy aż czterech produktów:
- Solonych Wafli Kukurydzianych 105 g
- Solonych Wafli Kukurydzianych 35 g,
- Pano Wafli Cienkich Kukurydzianych z Kaszą Jaglaną i Pieprzem, 105 g,
- Pano Wafli Cienkich Kukurydzianych z solą morską, 105 g.
Wafle można było kupić w popularnych dyskontach i drogeriach takich jak Biedronka i Rossmann.
Wafle kukurydziane dla niemowląt
Wafle kukurydziane, podobnie jak chrupki, to często jedne z pierwszych przekąsek podawanych niemowlętom. Są łatwe do pogryzienia i rozpuszczają się w jamie ustnej, dlatego małe dzieci dobrze sobie radzą z jedzeniem ich. Warto jednak pamiętać, by podawać maluchom tylko takie wafle, które nie zawierają soli, konserwantów i barwników. Z przekąskami nie należy też przesadzać, by nie zaburzyć prawidłowego rozszerzania diety u malucha.
Od kiedy można podawać wafle dzieciom?
Wafle i inne lekkie przekąski można podawać niemowlętom od 6. miesiąca życia. Początkowo najlepiej jest sięgać po wafle kukurydziane, które mają prosty skład. Od 7. i od 8. miesiąca życia można wprowadzać już inne przekąski, np. z kaszy jaglanej czy kaszy gryczanej. Zanim podamy je dziecku, przeczytajmy jednak zawsze skład produktu i sprawdźmy, czy producent nie dodał do niego cukru.
Czytaj: Zdrowe przekąski dla małych dzieci. Co podawać niemowlęciu?