Ten gadżet w kuchni ma chyba każdy. GIS ostrzega: Zagrożenie dla zdrowia

2024-11-20 10:14

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kuchennym gadżetem, który wykorzystujemy podczas gotowania. GIS wskazuje, że produkt, który był dostępny w sieci sklepów TEDi nie powinien być używany do kontaktu z żywnością.

Gadżety kuchenne z czarnego plastiku znajdziemy chyba w każdej kuchni

i

Autor: Getty Images GIS ostrzega przed migracją niebezpiecznych substancji z łopatki do patelni

GIS wydał ostrzeżenie publiczne. Dotyczy ono gadżetu często wykorzystywanego w kuchni - akcesoria z czarnego plastiku ma chyba każdy. Tym razem chodzi o łopatkę do patelni. Jak poinformowano, w wyniku działań urzędowych sanepidu, w badaniach stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności

- czytamy w ostrzeżeniu GIS.

Którego produktu dotyczy ostrzeżenie wydane przez GIS?

Kuchenny gadżet, przed którym ostrzega GIS, to łopatka do patelni, która można było kupić w sieci sklepów TEDi. Szczegóły dotyczące produktu:

  • Kod EAN: 57158001001000000100 224,
  • Kraj pochodzenia: Niemcy,
  • Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o., 11 Listopada 11, 40-387 Katowice.

W ostrzeżeniu czytamy, że „firma TEDi Sp. z o.o. zadeklarowała, że produkt został usunięty z sali sprzedaży we wszystkich sklepach tej sieci w dniu 19.11.2024 r.”. Proces wycofywania jest monitorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną, przy współpracy z polskim dystrybutorem.

Co zrobić jeśli kupiłaś tę łopatkę? Nie wykorzystuj jej podczas gotowania.

Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością

- podkreśla GIS.

Akcesoria kuchenne z czarnego plastiku mogą być niebezpieczne

Gdy szukamy przyborów kuchennych, na te wykonane z czarnego plastiku powinnyśmy zwracać najmniejszą uwagę. Lepszym wyborem zdają się być te drewniane czy ze stali nierdzewnej. Najnowszy komunikat GIS nie jest pierwszym, który dotyczy migracji groźnych substancji z produktów wykonanych z czarnego plastiku (poliamidu). Podobne ostrzeżenia pojawiają się dość regularnie.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) to substancje chemiczne, które są uznane za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. Mogą one występować w wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Sanepid sprawdza, czy ich poziom nie jest przekroczony.

Najczęściej badanymi produktami są wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki. Oznaczony poziom zawartości sumy uwalnianych pierwszorzędowych amin aromatycznych nie powinien przekraczać limitu określonego w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 10/20011 z dnia 14.01.2011

- informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku.

Zobacz galerię: Prezenty dla dzieci - w sklepach zaczęły się Święta