GIS wydał ostrzeżenie publiczne. Dotyczy ono gadżetu często wykorzystywanego w kuchni - akcesoria z czarnego plastiku ma chyba każdy. Tym razem chodzi o łopatkę do patelni. Jak poinformowano, w wyniku działań urzędowych sanepidu, w badaniach stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności
- czytamy w ostrzeżeniu GIS.
Którego produktu dotyczy ostrzeżenie wydane przez GIS?
Kuchenny gadżet, przed którym ostrzega GIS, to łopatka do patelni, która można było kupić w sieci sklepów TEDi. Szczegóły dotyczące produktu:
- Kod EAN: 57158001001000000100 224,
- Kraj pochodzenia: Niemcy,
- Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o., 11 Listopada 11, 40-387 Katowice.
W ostrzeżeniu czytamy, że „firma TEDi Sp. z o.o. zadeklarowała, że produkt został usunięty z sali sprzedaży we wszystkich sklepach tej sieci w dniu 19.11.2024 r.”. Proces wycofywania jest monitorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną, przy współpracy z polskim dystrybutorem.
Co zrobić jeśli kupiłaś tę łopatkę? Nie wykorzystuj jej podczas gotowania.
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością
- podkreśla GIS.
Akcesoria kuchenne z czarnego plastiku mogą być niebezpieczne
Gdy szukamy przyborów kuchennych, na te wykonane z czarnego plastiku powinnyśmy zwracać najmniejszą uwagę. Lepszym wyborem zdają się być te drewniane czy ze stali nierdzewnej. Najnowszy komunikat GIS nie jest pierwszym, który dotyczy migracji groźnych substancji z produktów wykonanych z czarnego plastiku (poliamidu). Podobne ostrzeżenia pojawiają się dość regularnie.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) to substancje chemiczne, które są uznane za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. Mogą one występować w wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Sanepid sprawdza, czy ich poziom nie jest przekroczony.
Najczęściej badanymi produktami są wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki. Oznaczony poziom zawartości sumy uwalnianych pierwszorzędowych amin aromatycznych nie powinien przekraczać limitu określonego w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 10/20011 z dnia 14.01.2011
- informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku.
Zobacz galerię: Prezenty dla dzieci - w sklepach zaczęły się Święta