W Polsce wycofano niektóre produkty Kinder, które powstają w feralnej fabryce w Belgii. Teraz firma Ferrero rozszerza listę "niebezpiecznych" partii. Zwłaszcza na wyspach brytyskich głośno jest o kolejnych zatruciach salmonellą. Niektóre z dzieci są w poważnym stanie. Jedna z takich historii nagłośniona została przez mamę trzyletniej Brooklyn-Mai.
Jej mama, Charlotte Wingfield, apeluje do innych rodziców na Facebooku:
Proszę, sprawdźcie daty swojej czekolady i wyrzućcie ją jeśli przydatność do spożycia mieści się w opisywanych terminach.
Dowiedz się: Salmonella w słodyczach uwielbianych przez dzieci, firma wycofuje produkty z Polski. Na które uważać?
Temperatura dziewczynki urosła do 39`C i była ona tak osłabiona, że przespała 21 godzin z rzędu. Rodzice mieli nawet problem z wybudzeniem jej. Jak relacjonują, wówczas zadecydowani, że to jednak nie może być "grypa żołądkowa", jak przypuszczali wcześniej, a salmonella od jajka z niespodzianką, które dziewczynka jadła w niedzielę, 3 kwietnia.
Przeczytaj też: Biegunka u dzieci. Przyczyny i leczenie rozwolnienia u dzieci
Jak poinformowała na Facebooku, jej mama w zeszły czwartek, 7 kwietnia, dziewczynka przez poprzednie cztery dni była przytomna jedynie przez około 14 godzin i to nie tak jak zazwyczaj, bo kontakt z nią był znikomy.
Była bez życia. To był widok łamiący serce, patrzeć na moją zazwyczaj pełną energii i żądną przygód, aktywną dziewczynkę w zupełnie odmiennym stanie do tego, jak zachowuje się zazwyczaj.
Mama trzylatki zaznacza, że jeszcze nigdy, jej córka żadnej choroby nie przechodziła tak silnie. A lekarz rodzinny podczas wizyty w szpitalu i dokładnym prześledzeniu tego, co jadła dziewczynka, stwierdził salmonellę.
Dowiedz się: Zatrucie pokarmowe u dziecka - co robić w przypadku zatrucia pokarmowego u dziecka [PORADY]
Po kilku dniach, stan trzylatki zaczął się poprawiać, jednak w zeszły weekend znów trafiła do szpitala. Jej temperatura zaczęła rosnąć, a poziom energii ponownie spadł. Nie wiadomo jak skończy się ta historia...
Wycofane ze sklepów zostały cukierki w kształcie jajek sprzedawane w paczkach i duże "jajka" - Kinder Niespodzianka Max - 100 g, które mają datę przydatności do spożycia między 14 lipca a 18 września 2022. Te produkty powstały bowiem w belgijskiej fabryce czekolady, z której pochodziła partia z salmonellą.
Ta lista jest jednak rozszerzana przez firmę Ferrero.
Dowiedz się: Ferrero rozszerza listę wycofywanych produktów. Które jajka niespodzianki są bezpieczne?