Sezon na truskawki trwa. Specjaliści podkreślają, że jedzenie owoców sezonowych w ciąży ma wiele korzyści. Wymieniają przy tym ich największą wartość odżywczą i świeżość. Jak się jednak okazuje, jedzenie truskawek może być niezwykle pożyteczne dla naszych żył. Jeżeli masz predyspozycje do żylaków w ciąży, to warto szczególnie o nie zadbać.
Lekarz zajmujący się diagnostyką i leczeniem chorób układu żylnego, flebolog profesor Łukasz Paluch na swoim profilu na Instagramie @dr.paluch.flebolog podkreśla jakim cennym źródłem składników są truskawki.
Zobacz także: Naleśniki z truskawkami i inne pyszne sezonowe dania. PRZEPISY
Czy można jeść truskawki w ciąży?
Jedzenie truskawek w ciąży nie jest zakazane. Jedząc je, ciężarna dostarcza wielu składników odżywczych zarówno sobie, jak i rozwijającemu się dziecku. Jedzenie truskawek w ciąży nie ma również żadnego związku ze zwiększonym ryzykiem alergii u dziecka.
Jeżeli kobieta ciężarna nie jest sama uczulona na te owoce, to nie musi sobie ich odmawiać. Specjaliści podkreślają, że najzdrowsze są truskawki sezonowe z pewnego źródła. Dobrym pomysłem jest zakup na ekologicznych plantacjach lub u zaufanych sprzedawców na targu. Tych drugich zawsze warto dopytać, skąd pochodzi ich towar.
Przed podaniem należy również dobrze umyć truskawki. Sama woda nie wystarczy. Jeżeli nie mamy pewności, czy owoce nie były pryskane, należy umyć je w roztworze kwasowym i zasadowym. Dzięki temu usuniemy chorobotwórcze drobnoustroje pestycydy.
Specjalista podkreśla, że jedzenie truskawek ma również ogromne korzyści dla naszych żył.
Żylaki w ciąży
Bardzo często u kobiet żylaki pojawiają się w okresie ciąży. Wpływają na to zmiany hormonalne, a także ucisk mechaniczny przez rosnącą macicę na żyły biodrowe.
Progesteron i estrogen produkowane w dużej ilości w ciałku żółtym i łożysku, działają także na układ naczyniowy. Sprawiają, że następuje wzrost objętości krwi krążącej i wzrost objętości łożyska naczyniowego. Odbywa się to niestety kosztem żył kobiety ciężarnej.
Żylaki mogą być szczególnie widoczne na nogach. Truskawki mają działanie moczopędne, a to ułatwia pozbywanie się z organizmu toksyn i zapobiega obrzękom nóg i rąk.
Żeby wzmocnić wszystkie żyły w organizmie, flebolog zaleca jedzenie truskawek. Wbrew pozorom mają więcej cennych składników niż cytryna i owoce cytrusowe.
Truskawki dobre dla żył
Truskawki są źródłem błonnika, magnezu, witamin z grupy B, wapnia, krzemu, fosforu, a także dużą dawkę witaminy C i hesperydyny. Te ostatnie według specjalisty są szczególnie potrzebne naszym żyłom.
Utarło się przeświadczenie, że szczególnie dużo witaminy C jest w cytrynie i owocach cytrusowych. Okazuje się, że 100 gramów świeżych truskawek z Polski może zawierać nawet 70 mg witaminy C, zaś 100 g cytryn tylko 50
- podkreśla profesor Paluch.
Specjalista podaje, że 100 gram truskawek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, ale także na hesperydynę. Jest ona szczególnie ważna dla działania układu krążenia. Wzmacnia bowiem napięcie ścian naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych. W tym także żylaków w ciąży.
Czytaj także: Żylaki macicy w ciąży: przyczyny, objawy, leczenie
Zakrzepica żył może zagrażać tobie i dziecku. Jak ją rozpoznać w ciąży?