Szykujesz grilla z rodziną? Katarzyna Bosacka wylicza ważne zasady

2024-05-09 15:26

Ciepłe i coraz dłuższe dni sprawiają, że chętnie przebywamy na zewnątrz, korzystając z różnego rodzaju aktywności. Wyciągamy rowery, koce piknikowe i... grille. Większość z nas chociaż raz w sezonie je (i najpewniej również przygotowuje) potrawę z rusztu. Ale czy jest to dla nas zdrowe?

Szykujesz grilla z rodziną? Katarzyna Bosacka wylicza ważne zasady

i

Autor: Getty Images/Instagram @katarzynabosacka Szykujesz grilla z rodziną? Katarzyna Bosacka wylicza ważne zasady

Sezon grillowy nabiera tempa. Majówka za nami, ale powodów do rozpalenia grilla będzie jeszcze mnóstwo - to nie tylko kolejny długi weekend, który na nas czeka w tym miesiącu, ale i.. liczne obiady czy kolacje. W końcu dlaczego nie zjeść grillowanej potrawy ot tak, zamiast innego, standardowego, posiłku?

Jeśli chcemy, aby grillowanie było czymś więcej niż ciekawą atrakcją, warto pamiętać o pewnych zasadach. O dwóch przypomniała ostatnio Katarzyna Bosacka.

Karkówka czy kiełbasa z grilla? Majówka okiem Polaków #EwelinaPyta

Jak grill - to kiełbasa. Tylko jaka?

Chociaż coraz częściej eksperymentujemy z różnymi potrawami na grilla, najczęściej lądują tam te sprawdzone. Nie może więc zabraknąć grillowanych warzyw (chyba wciąż rządzą pieczarki, cebula i cukinia), a także: filetów drobiowych, karkówki i, oczywiście, kiełbasy. Tej ostatniej przyjrzała się Katarzyna Bosacka, ekspertka od żywienia, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać.

Dziennikarka przypomniała na Instagramie, którą kiełbasę na grilla wybrać.

- Tradycyjna wędzona czy może biała? Zdecydowanie biała - wskazuje Katarzyna Bosacka.

Dlaczego? Oczywiście, chodzi o skład. Jak podkreśla specjalistka, ta biała (zwłaszcza surowa) ma krótszy skład. - W dodatku można znaleźć taką, która nie ma w sobie dwóch konserwantów E250 i E251, czyli azotanu i azotynu sodu - zaznacza dziennikarka. Są one obecne w tradycyjnej kiełbasie, a nie są czymś obojętnym dla naszego zdrowia. Podgrzane powodują, że w kiełbasie tworzą się nitrozoaminy. - To są substancje rakotwórcze - przypomina.

O białej kiełbasie najczęściej przypominamy sobie w okolicach Wielkanocy, czas pomyśleć o niej i później, podczas zakupów na grilla.

Przeczytaj także: Czy w ciąży można jeść dania z grilla? Czy dania grillowane są zdrowe dla przyszłej mamy?

Aluminiowa tacka? Lepiej o niej zapomnieć

Znaczenie ma nie tylko, co grillujemy, ale i jak to robimy. W sklepach znajdziemy aluminiowe tacki w różnych kształtach i rozmiarach. Chętnie po nie sięgamy, wydają nam się higienicznym rozwiązaniem, w dodatku takim, które znacznie ułatwia sprzątanie. To jeden z oczywistych wyborów, który często pojawia się w sklepowym koszyku. Czy słusznie?

Niezbyt. Katarzyna Bosacka na swoim instagramowym profilu przypomniała naukowe stanowisko. Tacka zabezpiecza mięso przed spaleniem (a co za tym idzie - przed przedostawaniem się do naszego organizmu substancji rakotwórczych). Jest jednak „ale”. Nie należy używać aluminiowych tacek.

- Aluminium może odkładać się w naszym mózgu, wątrobie czy w sercu - podkreśla dziennikarka.

Co zamiast? Wielorazowe metalowe tacki.

Przeczytaj także: "Nagle wszyscy stali się fanami kiełbasy, śmierdzi na całe osiedle. Jak mam powiesić pranie?"

Z którą gwiazdą zorganizujesz grilla?

Pytanie 1 z 7
Kiedy kończysz jedzenie?