Mirabelki to owoce, które cieszyły się ogromną popularnością. W czasach PRL-u, gdy wszystkiego brakowało, a sklepowe półki świeciły pustkami, mirabelki były powszechnie dostępne. Rosły nie tylko w sadach, ale i na osiedlach w miastach, czy na rodzinnych ogródkach działkowych.
Mirabelki miały słodkie, żółte owoce bogate w witaminy. Z mirabelek przygotowywano kompoty, soki czy dżemy, wykorzystywano je też do deserów.
Do dziś można spotkać drzewa mirabelki rosnące wzdłuż chodników, nawet w niektórych dzielnicach stolicy. Odradzamy jednak sięganie po owoce z takich drzew. Niestety, ze względu na ruch samochodowy w pobliżu mogą zawierać szkodliwe metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
Mirabelki: kiedy zbierać? Kiedy są dojrzałe?
To właśnie przełom lipca i sierpnia lub druga połowa sierpnia są czasem, kiedy mirabelki owocują (dokładny czas zależy od konkretnej odmiany). Nietrudno rozpoznać, kiedy mirabelki są dojrzałe. Nabierają wyraźnego koloru i stają się bardziej miękkie w dotyku. Najbardziej znana odmiana mirabelek daje żółte śliwki, których owoce mogą wpadać kolorem w pomarańcz, jednak istnieje też mirabelka czerwona.
Mirabelka to drzewo zaliczane do rodziny śliw. Pochodzi z Azji, nie ma dużych wymagań glebowych ani uprawnych i właśnie dlatego cieszy się tak dużą popularnością. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu była masowo sadzona w ogrodach, a także w parkach, ponieważ na przełomie kwietnia i maja obficie obsypuje się drobnymi kwiatami, które nie tylko pięknie wyglądają, lecz także słodko pachną.
Drzewo to rodzi bardzo słodkie, charakterystyczne owoce. Są one niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto odkurzyć przepisy babć i włączyć je do swojej diety.
Mirabelki - kalorie, właściwości, witaminy
100 g mirabelek ma tylko 46 kalorii. W owocach tych znajdują się liczne witaminy i minerały, które z pewnością doskonale uzupełnią dietę kobiety w ciąży lub starającej się o dziecko:
- witamina A
- witaminy z grupy B
- witamina C
- witamina E
- żelazo
- potas
- magnez
- wapń
- fosfor
- polifenole.
Mirabelki - kwas foliowy
W żółtych owocach mirabelki znajduje się kwas foliowy. Wspiera on funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego, a także gospodarki hormonalnej, dlatego jest to jedna z ważniejszych witamin dla kobiet, zwłaszcza tych, które planują ciążę.
Wiedziały o tym nasze babcie i chętnie wykorzystywały mirabelki do przygotowywania domowych przetworów. Dziś owoce te jemy rzadko, a szkoda, bo mogą stanowić dobrą profilaktykę anemii, działać przeciwzapalnie czy opóźniać procesy starzenia się.
Mirabelki - witamina C
Owoce mirabelki są bogate w witaminę C, a także polifenole, dlatego mogą wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki temu zmniejszają ryzyko przenikania przez błony śluzowe wirusów, a także stymulują organizm do produkcji przeciwciał, czyli leukocytów. Mirabelki to też dobre antyoksydanty, które wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji i toksyn, co również wpływa na prace układu immunologicznego.
Co zrobić z mirabelek?
Mirabelki można jeść w formie surowej — w czasie sezonu wakacyjnego smakują najlepiej, a ich słodycz z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Z mirabelek można robić również:
- domowe dżemy i przetwory,
- soki z dużą zawartością witamin
- kompoty z całymi owocami
- nalewki (pamiętaj - w czasie starań o dziecko, ciąży i karmienia piersią, nie powinnaś pić alkoholu)
- sosy do mięs (mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak).
Polecany artykuł: