W okresie ciąży przyjmowanie większości leków jest niewskazane, jeśli wiec łapie cię przeziębienie, sięgnij po naturalne produkty. Medycyna zna tzw. naturalne antybiotyki, których przyjmowanie jest bezpieczne dla nienarodzonego dziecka, a również skuteczne, co leki z apteki.
Ale specjaliści przypominają również o innych składnikach, które powinny znaleźć się w diecie osób przeziębionych, szczególnie kobiet w ciąży, które nie mogą wspomagać się lekami. Dowiedziono, że stosowanie określonej diety wspomaga leczenie przeziębienia, łagodzi objawy choroby, wzmacnia odporność i skraca czas trwania infekcji.
Ciepła zupa i dużo witamin
Zanim zaproponujemy ci konkretne dania sprzyjające leceniu przeziębienia, zobacz, co radzi Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Zdaniem specjalistów z tej instytucji, w czasie przeziębień przebiegającego z gorączką oraz w stanach obniżonej odporności (czyli właśnie w okresie ciąży) konieczne jest dodanie do codziennej diety składników wspomagające działanie układu immunologicznego: witamin C, A, E, D, z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, cynku i selenu.
Co to oznacza w praktyce? Jedzenie czosnku, cebuli, miodu, warzyw i owoców. To te ostatnie są bardzo bogate w witaminę C: cytryny, czerwona lub zielona papryka, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, brokuły. Cenne dla zdrowia są liściaste warzywa: szpinak, jarmuż, które są źródłami składników wzmacniających odporność, takich jak witaminy A, C, E i K.
Czytaj również: Domowe sposoby na przeziębienie w ciąży
Czarny bez w ciąży na przeziębienie i infekcje. Jak zrobić sok z czarnego bzu?
Cebula zawiera kwercetynę, składnik, który rozbija śluz, dlatego pomaga na kaszel, ale również składniki zabijające różne wirusy i bakterie. Czosnek ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Podobnie, jak miód, który dodatkowo stymuluje układ odpornościowy i imbir.
Specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej podkreślają również, aby jeść ciepłę posiłki, które rozgrzewają organizm, niskoprzetworzone produkty zbożowe – czyli ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż pełnoziarnisty dostarczające znacznych ilości żelaza oraz cynku, niskotłuszczowe produkty mleczne, zawierające m.in. witaminę D, produkty białkowe, takie jak chude mięsa, ryby morskie oraz rośliny strączkowe, będące źródłem cynku, żelaza oraz selenu.
Czytaj również: Olejki eteryczne przy przeziębieniu - czy wolno stosować je w ciąży?
4 sposoby na zatrzymanie infekcji! Co zrobić, gdy łapie nas choroba w ciąży?
7 dań, które są świetne do zwalczania przeziębienia tej jesieni
- Rosół z kurczaka - pobudza organizm do regeneracji. Zupy na bazie rosołu rozrzedzają śluz w płucach, utrzymują nawilżenie przewodów nosowych i zwalczają stany zapalne w gardle. Działają również jako naturalny środek zmniejszający przekrwienie i dostarczają płynów, elektrolitów, kalorii, witamin i białka. Możesz wzbogacić rosół o składniki wzmacniającą odporność, dodając do niego imbir, kurkumę i czosnek.
- Kurczak z miodem, cytryną i imbirem - drób to chude mięso bogate w białko, polecane w czasie przeziębienia. Jeśli dodasz do niego naturalne antybiotyki, będziesz mieć nie tylko smaczną, ale zdrową i wzmacniającą walkę z drobnoustrojami potrawę. Kurczaka podsmaż lub uduś, a potem dodaj do niego cebulę, ząbek czosnku, tarty imbir, sok z cytryny oraz miód. Jedz z ciemnym ryżem.
- Grzyby shitake - to azjatyckie grzyby, którym udowodniono działanie wzmacniające odporność, a nawet właściwości antyrakowe. Podobnie jak imbir, grzyby te na wschodzie są od wieków używane w leczeniu wielu różnych chorób. Lentian obecny w grzybach shitake pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, powodując jego wzmocnienie. Możesz jej dodawać do gulaszu, zup, sałatek smażone, duszone lub grillowane. Bardzo smaczny i zdrowy będzie ciemny makaron z grzybami shiitake i warzywami: czosnkiem, cebulą, papryką i marchewką.
- Herbata z pomarańczami, miodem i kurkumą - zaparz herbatę, dodaj do wrzątku starty imbir, trochę świeżo wyciśniętej cytryny, a na koniec dodaj miód Manuka. Takie połączenie jest idealne na przeziębienie, kaszel i katar. Rozgrzewa, nawadnia, stymuluje odporność i jest smaczne. To dawka witaminy C i naturalnych antybiotyków.
- Pikantne chili - spożywanie pokarmów zawierających ostre składniki, takie jak papryczki chili rozrzedza śluz, łagodzić objawy kaszlu i oczyszcza zatoki. Dodanie do dania niektórych przypraw, takich jak imbir i kurkuma rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Najprostsze danie z chili to podsmażenie chudego mięsa z cebulą, fasolą i pomidorami, doprawione chili i pieprzem cayenne. Uważaj jednak, bo ostre przyprawy w ciąży mogą powodować wzdęcia i zgagę.
- Jogurt z płatkami owsianymi - jogurt jest dobrym źródłem probiotyków, które wzmacniają jelita i znajdujące się w nich komórki odpornościowe. Dowiedziono, że probiotyki skracają czas trwania grypy. Dodanie do jogurtu płatków owsianych, które zawierają miedź, żelazo, selen, cynk, błonnik i białko wzmocni tylko ich działanie.
- Kawa z olejem kokosowym - brzmi niezbyt dobrze, ale to doskonały przepis na kaszel i problemy z gardłem. Olej kokosowy jest bogaty w kwas laurynowy, który rozpuszcza powłokę wokół niektórych wirusów i czyni je bardziej podatnymi na atak ze strony komórek odpornościowych. Łagodzi drapanie w gardle i wspomaga układ odpornościowy, dostarcza do organizmu witaminy rozpuszczane w tłuszczach: A, D, E i K. Aby tłuszcz nie pływał po wierzchu filiżanki, ubij miksturę trzepaczką.