Spis treści
- Objawy anemii w ciąży
- Anemia nie tylko w ciąży
- Suplementy z żelazem na anemię
- Kwas foliowy, a anemia
- Co daje kwas foliowy w ciąży?
- Anemia fizjologiczna w ciąży
- Jakie badania wykryją anemię?
- Jak spożycie mięsa wpływa na anemię?
- Jesteś tym co pijesz
- Dieta na anemię
Zacznij od testu! Poniżej zamieszczamy test składający się z 10 pytań, który odpowie ci na pytanie, czy jesteś zagrożona anemią w ciąży. Jeżeli któreś z pytań cię zainteresuje, albo wynik testu będzie niepomyślny, zapoznaj się również ze szczegółowymi opisami tego, co decyduje o ryzyku anemii i zapobieganiu jej w artykule poniżej testu. Do dzieła!
Objawy anemii w ciąży
Brak energii i senność to objawy towarzyszące każdej ciąży, ale jeśli nie mijają po I trymestrze, mogą mieć inne przyczyny. Osłabienie, problemy z koncentracją, mniejsza odporność mogą świadczyć o anemii. Choroba ta wpływa też na wygląd – skóra robi się blada i szorstka, pojawia się skłonność do zajadów, rozdwajają się włosy i paznokcie...
Anemia nie tylko w ciąży
Kobietom, które przed zajściem w ciążę miały problemy z niedokrwistością, obowiązkowo przepisuje się suplementy. Zalecane dawki to od 60 do 120 mg żelaza dziennie, w zależności od stopnia niedoborów. To dlatego, że ciąża, kiedy w naturalny sposób obniża się stężenie żelaza we krwi, sprzyja nawrotowi tej choroby.
Suplementy z żelazem na anemię
Według zaleceń lekarzy kobiety, u których nie stwierdzono niedokrwistości, nie muszą przyjmować żelaza w suplementach, a jedynie dbać o to, by w codziennej diecie znalazło się ok. 30 mg tego pierwiastka. Ponieważ jednak wiele Polek ma poziom żelaza na granicy normy i nie przyswaja odpowiednich jego dawek, niektóre preparaty ciążowe mają w składzie ten pierwiastek.
Kwas foliowy, a anemia
Powodem anemii może być nie tylko niedobór żelaza, ale również kwasu foliowego, które są substancjami biorącymi udział w produkcji czerwonych krwinek. Niski poziom kwasu foliowego jest więc tak samo niepożądany, jak niedobór żelaza czy witaminy B12. Badania pokazują, że ok. 50 proc. kobiet cierpi na problemy z przyswajaniem folianów – dla nich przeznaczone są preparaty ze specjalną formułą łatwo przyswajalnych folianów
Co daje kwas foliowy w ciąży?
Im wyższy poziom kwasu foliowego i witaminy B12, tym mniejsze ryzyko anemii w czasie ciąży, gdy fizjologicznie spada poziom hemoglobiny i gdy część swoich zapasów kobieta „oddaje” swojemu dziecku. Dlatego przed zajściem w ciążę warto zadbać o zdrową dietę, aby się przygotować odpowiednio do tych wyjątkowych dziewięciu miesięcy.
Anemia fizjologiczna w ciąży
W okresie ciąży wzrasta objętość krwi, co sprawia, że zmniejsza się stężenie krwinek czerwonych (erytrocytów) i zawartej w nichhemoglobiny. To naturalne rozcieńczenie krwi typowe dla II trymestru określane jest mianem anemii fizjologicznej. Sprzyja mu dodatkowo fakt, że organizm dziecka również korzysta z matczynych zapasów żelaza. Jeśli niedobory nie zostaną uzupełnione dietą lub suplementami, mogą przemienić się w anemię.
Jakie badania wykryją anemię?
Tylko monitorowanie poziomu hemoglobiny, żelaza i krwinek czerwonych we krwi może wykazać nieprawidłowości i w porę zapobiec chorobie. Zgodnie z wytycznymi powinnaś wykonać morfologię co najmniej pięć razy w ciągu dziewięciu miesięcy
Jak spożycie mięsa wpływa na anemię?
Mięso to doskonałe źródło żelaza, na dodatek tego lepiej przyswajalnego. Pierwiastek ten może mieć bowiem postać hemową – o wysokim stopniu wchłaniania, albo niehemową – o niskim stopniu wchłaniania. Żywność pochodzenia zwierzęcego, szczególnie wołowina, drób i podroby to produkty zawierające żelazo łatwo przyswajane przez organizm. To również doskonałe źródło witaminy B12, której niedobory również są przyczyną anemii – tzw. niedokrwistości megaloblastycznej, w której spada poniżej normy liczba krwinek czerwonych.
Jesteś tym co pijesz
Zarówno mocna herbata, jak i kawa zmniejszają zdolność wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. Dlatego w ciąży, kiedy wzrasta ryzyko zachorowania na anemię, lepiej je ograniczyć
Dieta na anemię
Aby żelazo było lepiej przyswajane przez organizm, powinno być spożywane razem z witaminą C, która zwiększa jego wchłanianietrzykrotnie. Dlatego mięso zawsze powinno leżeć na talerzu obok surówek albo być popijane sokiem pomarańczowym. Warto pamiętać, że warzywa są również źródłem żelaza, choć tego gorzej przyswajalnego. Najbogatsze w ten pierwiastek są warzywa strączkowe – biała fasola, soczewica czerwona, soja.