Czym zastąpić cukier w ciąży? Zdrowe zamienniki cukru: ksylitol, stewia, erytrol

2020-10-20 16:00

W trosce o zdrowie i figurę w ciąży warto zrezygnować z białego cukru, a przynajmniej starać się go unikać. Jeśli jednak masz ochotę wypić słodzoną herbatę lub zjeść domowe ciasto – nie musisz sobie odmawiać. Czym zastąpić cukier w ciąży? Sięgnij po zdrowe zamienniki cukru: cukier kokosowy, erytrol, ksylitol, stewię, melasę, miód lub syrop klonowy.

cukier, słodzik

i

Autor: _photos.com Biały cukier nie jest przyjacielem zdrowia i figury, dlatego warto poszukać jego zastępnika. Cukier kokosowy, erytrol, ksylitol, stewia, melasa, miód lub syrop klonowy - czym zastąpić cukier w ciąży?

Zdrowe zamienniki cukru to coś, co warto mieć w domu, szczególnie w okresie ciąży. Naturalne upodobanie do słodkiego smaku wysysamy z mlekiem matki – dosłownie! Ten pierwszy pokarm zawiera cukier – laktozę – i dlatego słodki smak kojarzy nam się z czymś przyjemnym. Wiadomo jednak, że cukier szkodzi zdrowiu. Czym zastąpić cukier w ciąży?

Spis treści:

  1. Ile cukru wolno jeść w ciąży?
  2. Czym zastąpić cukier w ciąży: cukier kokosowy
  3. Erytrol
  4. Ksylitol
  5. Stewia
  6. Melasa
  7. Miód
  8. Syrop klonowy

Ile cukru wolno jeść w ciąży?

Szukając słodkości, dorosły człowiek sięga zazwyczaj po produkty zawierające niemal wyłącznie sacharozę. Biały cukier, bo o nim mowa, można znaleźć wszędzie: w gazowanych napojach, wodach smakowych, słodyczach, gotowych daniach, gumach do żucia i... tabletkach przeciwbólowych. W efekcie spożywamy go kilkakrotnie więcej, niż powinniśmy.

Dopuszczalna dzienna norma spożycia cukru dla kobiet wynosi ok. 5 łyżeczek – to mniej niż zawiera jedna puszka gazowanego napoju! Odkładający się w organizmie nadmiar cukru jest, obok tłuszczu, głównym sprawcą otyłości. Udowodniono też wpływ sacharozy na powstawanie próchnicy, miażdżycy, na zakwaszenie organizmu oraz wiele innych poważnych dolegliwości.

Czym zastąpić cukier w ciąży? Produkty, które polecamy, można kupić w stacjonarnych lub internetowych sklepach ze zdrową żywnością, a coraz częściej nawet w zwykłych marketach. Co najważniejsze – są one bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących oraz dla dzieci. 

Czytaj: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej

Warto wiedzieć

Chociaż aspartam wciąż budzi kontrowersje, to jednak specjaliści zapewniają, że jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Czym zastąpić cukier w ciąży: cukier kokosowy

Agenda ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa uznała go za jeden z najbardziej przyjaznych dla środowiska cukrów. Uzyskiwany jest z soków wypływających po nacięciu kwiatostanów palmy kokosowej. Może mieć postać syropu, brązowych bloczków lub kryształków. Zawiera minerały (cynk, magnez, potas, żelazo) i witaminy z grupy B.

Rozkłada się powoli, dlatego dostarcza energii na dłużej. Smakiem przypomina cukier brązowy, ale ma kokosowe nuty zapachowe. Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, jest idealny do potraw kuchni azjatyckiej. Jedna łyżka cukru kokosowego ma ok. 56 kcal, a cena za kilogram to ok. 50 zł.

Czytaj: Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno ci jeść

Słodycze w ciąży. Czy kobieta w ciąży może jeść słodycze?

Erytrol

Zastanawiasz się czym zastąpić cukier w ciąży? Możesz wybrać erytrol. Ma zaledwie 20 kcal w 100 g! Powstaje w procesie naturalnej fermentacji warzyw i owoców, wyglądem przypomina biały cukier, jest jednak od niego mniej słodki (o ok. 30 proc.). Nie wpływa też tak negatywnie na zdrowie – nie wchodzi w reakcje z bakteriami i grzybami, dlatego nie przyczynia się do powstawania próchnicy i nie podrażnia jelit.

Warto także wspomnieć, że erytrol nie jest prawie wcale przyswajany przez organizm i zostaje wydalony wraz z moczem po około dobie od spożycia. Ma też zerowy indeks glikemiczny, dlatego jest bezpieczny dla osób z cukrzycą – także ciążową – i małych dzieci. Warto dodać, że ma on działanie antyoksydacyjne i nie uzależnia tak jak sacharoza. Cena za kilogram to 25–35 zł.

Ksylitol

Jeśli poprzednie propozycje do ciebie nie przemawiają i nadal nie wiesz, czym zastąpić cukier w ciąży zastanów się nad ksylitolem. To słodzik półsyntetyczny, nazywany syropem z brzozy lub cukrem brzozowym, ponieważ pozyskiwany jest z kory i drewna tego drzewa. Kryształki ksylitolu wyglądają jak biały cukier, mają też podobny smak, ksylitol jest jednak dwukrotnie mniej słodki niż sacharoza.

Ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG=8), nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi i jest polecany przez dentystów, ponieważ nie niszczy zębów, a nawet przywraca prawidłowe pH śliny. Można używać go do wypieków (tart czy owsianych ciasteczek), z wyjątkiem ciast drożdżowych, które na ksylitolu nie wyrosną.

W większych ilościach słodzik ten może podrażniać przewód pokarmowy, nie musisz się jednak tego obawiać – musiałabyś zjeść go naprawdę dużo, by poczuć negatywne skutki. Jego cena waha się w granicach 20–30 zł za kilogram, a najlepszy jest ten produkowany w Finlandii.

Czytaj: Zachcianki w ciąży: dlaczego mam ochotę na kwaśne lub słodkie w ciąży?

Stewia

Kolejna opcją, kiedy myślisz, czym zastąpić cukier w ciąży jest stewia - roślina pochodząca z Paragwaju. Do słodzenia używa się jej liści (całych lub sproszkowanych), można też kupić stewię w postaci tabletek.

Mimo gorzkiego posmaku, jest bardzo słodka (nawet 200–300 razy słodsza od białego cukru), a co więcej, w ogóle nie zawiera kalorii! Stewia jest też bardzo wydajna: małe opakowanie liści, proszku lub kryształków kosztuje tyle, co inne naturalne słodziki, a wystarcza na bardzo długo.

Zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Korzystnie wpływa na układ krążenia – regularne spożywanie stewii może się przyczynić do obniżenia ciśnienia i poziomu złego cholesterolu. Ma zerowy indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi. Można jej używać np. do słodzenia herbaty.

Melasa

Jest bardzo popularnym słodzikiem, powstaje jako produkt uboczny w procesie produkcji białego cukru z trzciny lub buraków. Ma postać gęstego, ciemnobrązowego syropu i karmelowy smak z gorzką nutą. Melasa jest bogata w wiele witamin i minerałów, m.in. w witaminy z grupy B, magnez, wapń, cynk, jod i żelazo.

Polecana kobietom w ciąży, mamom karmiącym piersią, osobom starszym, dzieciom i sportowcom. Działa korzystnie na układ odpornościowy, nerwowy i na trawienie. Badania potwierdziły, że melasa wpływa także na obniżanie złego cholesterolu. Jest dobra do wypieków, słodzenia kawy, marynat oraz na kanapki zamiast miodu. Łyżka tej substancji dostarcza 44 kcal, a jej cena wynosi 20–25 zł za kilogram.

Miód

Spośród wszystkich naturalnych słodzików miód jest zdecydowanie najszerzej dostępny i najbardziej popularny. Wyróżnia go też ogromna różnorodność – w sklepach można znaleźć wiele gatunków miodów, a każdy z nich ma inne zdrowotne właściwości, smak, zapach, barwę i konsystencję.

Ma on, co prawda, więcej kalorii niż biały cukier, ale jest od niego słodszy, więc można używać go w mniejszych ilościach. Miód zawiera chyba najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich naturalnych słodzików, jednak większość z nich traci pod wpływem wysokiej temperatury.

Ma też przeciwbakteryjne właściwości, podnosi odporność, jest źródłem przeciwutleniaczy, dobrym lekiem na bolące gardło i popękane usta. Prawdziwy cud natury! Nie jest jednak polecany dla diabetyków – tak jak sacharoza, ma wysoki indeks glikemiczny.

Czytaj: Miód MANUKA: lekarstwo dla ciężarnych

Syrop klonowy

Wypróbowałaś wszystko, nic ci nie odpowiada i nadal nie masz pojęcia, czym zastąpić cukier w ciąży? Sok z klonu uzyskiwany jest po nacięciu kory tego drzewa, a po odparowaniu z niego wody powstaje gęsty syrop. W tym procesie nie są używane żadne środki chemiczne, jest to więc substancja bardzo naturalna i zdrowa.

Na sklepowych półkach można jednak znaleźć wiele syntetycznych podróbek, których nie warto kupować. Naturalny syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód, to także źródło wielu minerałów: cynku, manganu, potasu, wapnia, żelaza.

Można dodawać go do deserów – gofrów, naleśników, tostów, lodów czy jogurtów, a także do mięs i ryb. Jego minusem jest bardzo wysoka cena – pół litra tego syropu kosztuje ok. 50 zł.