Od dawna wiadomo, że czekolada to nie tylko pyszny rodzaj słodyczy. To również produkt pełen cennych dla zdrowia składników. Wiele mówi się o ich znaczeniu w kontekście ciąży - okazuje się, że czekolada potrafi złagodzić niektóre dolegliwości ciążowe. Ale szwedzkie badania pokazują inne, niezwykłe korzyści czekolady. Zobacz, jak ten smakołyk wpływa na nienarodzone dziecko.
Spis treści
- Uwalnia od stresu i dolegliwości ciążowych
- Więcej czekolady to więcej szczęścia
- Czekolada? Tylko czarna
Uwalnia od stresu i dolegliwości ciążowych
Dzięki zawartości magnezu, czekolada jest bardzo cennym przysmakiem dla kobiet w ciąży. Składnik ten pozwala złagodzić wiele dolegliwości ciążowych - zmniejsza poranne mdłości (i nie tylko poranne), łagodzi też skurcze łydek, typowe w ostatnich miesiącach ciąży.
Istnieją sugestywne badania (opublikowane w 2016 roku przez Society for Maternal-Fetal Medicine), które wykazują związek między jedzeniem ciemnej czekolady a mniejszym ryzykiem stanu przedrzucawkowego i nadciśnienia ciążowego lub przewlekłego wysokiego ciśnienia krwi - to zasługa przeciwutleniaczy i magnezu.
Z kolei flawonoidy zawarte w czekoladzie zmniejszają ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka. Wiadomo również, że czekolada łagodzi stres ciężarnej, ponieważ ma zdolność redukcji poziomy kortyzolu, czyli hormonu stresu.
Czytaj również: Czekolada w kosmetykach - poznaj jej właściwości
Używki w ciąży: kawa, czekolada, alkohol, papierosy.
Więcej czekolady to więcej szczęścia
Nowe badania szwedzkich naukowców pokazują jednak, że czekolada ma również ogromny wpływ na nienarodzone dziecko i to wpływ wyjątkowy. Nie tylko poprawia przepływ krwi z łożyska do płodu, dzięki zawartości polifenoli i przeciwutleniaczy, ale również oddziałuje na... szczęście dziecka!
We wspomnianym badaniu naukowcy zapytali matki, jak często jadły czekoladę w czasie ciąży, a potem - gdy ich dzieci miały już 6 miesięcy - poprosili je o ocenę szczęścia ich dzieci. Wyniki pokazały znaczną różnicę: kobiety, które w ciąży regularnie jadły czekoladę, określały swoje dzieci jako szczęśliwe częściej niż matki, które jej nie jadły.
W badaniu wzięto również pod uwagę poziom stresu matek w czasie ciąży i lękliwość ich dzieci. Mamy, które nigdy lub rzadko jadły czekoladę w czasie ciąży i miały wysoki poziom stresu podczas ciąży, zgłaszały, że ich dzieci były bardziej lękliwe.
Naukowcy twierdzą, że składniki zawarte w czekoladzie prawdopodobnie przechodziły przez łożysko lub do mleka matki, przez co wpływały na ich poziom zadowolenia. Być może istotny jest tu również fakt, że czekolada obniżała stres matki, a ten, jak wiadomo wpływa negatywnie na zdrowie nienarodzonego malca w przyszłości. Można wiec zasugerować stwierdzenie, że czekolada w czasie ciąży chroni dziecko przed szkodliwym skutkiem stresu matki.
Czekolada? Tylko czarna
Niestety, za całym tym słodkim szczęściem kryje sie jeden problem. Typowa czekolada, zwłaszcza mleczna, zawiera dużo cukru i tłuszczu. Jest zupełnie niewskazana dla kobiet walczących z nadmierną wagą w ciąży czy z cukrzycą ciążową. Dlatego lekarze podkreślają, że mówiąc o zaletach tego przysmaku, mają na myśli czekoladę gorzką.