Superżywność w ciążowym menu

2019-08-13 10:56

Jeśli na hasło „superfood" (ang. superżywność) na myśl przychodzą ci egzotyczne owoce i nasiona, możesz być zdziwiona, że na to miano zasługują także nasze polskie produkty. Siemię lniane w ciąży, żurawina, jarmuż są zdrowe i obfitują w wartości odżywcze. Warto, by miały stałe miejsce w ciążowym menu.

Superżywność w ciąży

i

Autor: thinkstockphotos.com Produkty zaliczane do grona superżywności to prawdziwi agenci do zadań specjalnych.

Są takie produkty, które ze względu na bogate właściwości prozdrowotne można spokojnie nazwać roślinnymi odpowiednikami suplementów diety, a niektóre nawet naturalnymi antybiotykami. To dobra wiadomość zwłaszcza dla przyszłych mam, których jadłospis powinien być układany ze szczególną starannością.

W czasie ciąży, gdy wielu leków nie można stosować, niełatwo zachować idealne zdrowie. Sporym wyzwaniem jest też dostarczanie organizmowi – swojemu, a pośrednio także rosnącego maleństwa – odpowiedniej ilości składników odżywczych. W tej sytuacji nieocenioną pomocą okazuje się właśnie tzw. superżywność.

Spis treści:

  1. Co to jest superżywność?
  2. Siemię lniane w ciąży na trawienie
  3. Żurawina w ciąży - bomba witaminowa
  4. Jarmuż na anemię
  5. Jaglanka w ciąży - królowa polskich kasz
  6. Kiszonki w ciąży dobre na odporność

Co to jest superżywność?

Produkty zaliczane do grona superżywności to prawdziwi agenci do zadań specjalnych: uzupełniają niedobory witamin i minerałów, wzmacniają odporność organizmu, pomagają w walce z infekcjami i przynoszą ulgę w wielu ciążowych dolegliwościach.

Nasiona chia, komosa ryżowa oraz jagody goji biją obecnie rekordy popularności, ale mało kto wie, że mają one na polskim rynku poważnych konkurentów. Od egzotycznych superfood polskie rarytasy odróżnia jednak niższa cena i większa dostępność w lokalnych sklepach i na bazarach. Możesz jeść je bez żadnych obaw – są bezpieczne, a nawet wskazane dla kobiet w ciąży.

Czytaj: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej

Siemię lniane w ciąży na trawienie

Nic tak nie koi niepokojów jelitowych jak wywar z nasion lnu, czyli siemię lniane. Śluz, którym pod wpływem gorącej wody pokrywają się te małe ziarenka, działa osłaniająco i regenerująco na błonę układu pokarmowego. Siemię lniane to też źródło kwasów omega-3 oraz witaminy E, substancji szczególnie cennych w czasie ciąży, oraz błonnika regulującego perystaltykę jelit.

Żegnajcie, wolne rodniki! Zawarte w nasionach lnu lignany to jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy – ich regularne spożywanie działa przeciwnowotworowo i może spowolnić proces starzenia się organizmu.

  • Spróbuj tego: aby przygotować odwar z lnu, zalej łyżeczkę nasion letnią wodą i gotuj przez15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Odcedź, ostudź i pij dwa razy dziennie po pół szklanki. Jeśli nie należysz do fanów tej mikstury, spróbuj dodać łyżeczkę mielonego siemienia do zielonego smoothie z ulubionych warzyw i owoców. Możesz dodać je do niemal każdej potrawy, nie zmieniając znacząco jej smaku.

Żurawina w ciąży - bomba witaminowa

Stojąc na półce obok  modnych jagód goji, żurawina wcale nie powinna się czuć gorsza. Jest bogata w przeciwutleniacze, błonnik, witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, jod, fosfor i potas. To jednak nie koniec! Dzięki dużej zawartości witaminy C, żurawina w ciąży nie tylko wspomaga przyswajanie żelaza, ale także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając żylakom i krwawieniu z dziąseł oraz wpływa korzystnie na układ odpornościowy.

Jest dobrym wspomaganiem w leczeniu przeziębienia, grypy oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Chroni także przed chorobami układu krążenia. Jednak tym, co naprawdę wyróżnia żurawinę na tle innych superfood, jest zawartość taniny – dzięki tej substancji infekcje układu moczowego nie mają w starciu z nią żadnych szans.

Tanina ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, powoduje, że bakterie nie przylegają do ścian pęcherza oraz cewki moczowej, a są naturalnie wydalane z organizmu. To dlatego żurawina jest składnikiem wielu aptecznych preparatów na problemy urologiczne.

Osoby podatne na te dolegliwości mogą stosować ją także zapobiegawczo: pijąc napar z owoców lub liści żurawiny, jedząc świeże owoce (można znaleźć je na niemal każdym bazarku od października do stycznia) oraz przetwory.

  • Spróbuj tego: aby przygotować domowy sok z żurawiny, jeden kilogram świeżych owoców zalej trzema szklankami wody i gotuj do momentu rozgotowania. Przelej przez sito i odstaw w chłodne miejsce na jedną dobę, znów przelej przez sito (bardzo drobne), dodaj pół kilograma cukru i zagotuj. Gdy sok wystygnie, przelej go do słoiczków. Pij rozwodniony.

Czytaj: 15 warzyw i owoców, które służą ciąży i przyszłej mamie

Jarmuż w ciąży na anemię

Kiedyś używany głównie do dekoracji potraw, dziś święci triumfy! Przez wielu jest nawet uważany za najbardziej wartościowe warzywo. Dlaczego warto się do niego przekonać? Choć trudno w to uwierzyć, jarmuż ma więcej żelaza niż wołowina, dlatego jest szczególnie polecany w walce z ciążową anemią.

Weganki cenią go także za wysoką zawartość łatwo przyswajalnego wapnia – nawet większą niż w mleku krowim. Ponadto zawiera kwasy omega-3, witaminy A, C, E oraz witaminę K, ważną dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Jak na superprodukt przystało, jarmuż jest pełen przeciwutleniaczy. Jedzony regularnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy lub choroby nerek powinny jeść go w mniejszych ilościach.

  • Spróbuj tego: lansowane przez Annę Lewandowską chipsy z jarmużu to świetny pomysł na zdrową i smaczną (tak, tak!) przekąskę. Wystarczy, że liście jarmużu pokroisz, wymieszasz z oliwą i ulubionymi przyprawami i włożysz do piekarnika na 5 minut (150 °C)

Jaglanka w ciąży - królowa polskich kasz

Nosi ten tytuł nie bez powodu! Ma szerokie zastosowanie w kuchni, pasuje zarówno do deserów, jak i dań na słono. Kasza jaglana jest bezglutenowa, a co zaskakujące, może wpływać odkwaszająco na organizm, ponieważ jest jednym z nielicznych produktów zbożowych o właściwościach zasadotwórczych.

Zawiera wiele cennych składników odżywczych, m.in. magnez (na bolesne skurcze mięśni), wapń (mocne kości), żelazo (przeciw anemii), potas (zapobiega obrzękom), witaminy z grupy B, a także krzem, który dobrze wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Jaglanka to świetny pomysł na proste śniadanie – jest delikatna w smaku i daje energię na cały poranek. Co więcej, może być również naturalnym lekarstwem na kaszel, bo łagodzi podrażnienie błon śluzowych i zmniejsza ilość śluzu w drogach oddechowych – warto ją więc jeść wspomagają co w czasie infekcji.

  • Spróbuj tego: aby kasza jaglana nabrała właściwości nawilżających i tonizujących, warto przed ugotowaniem moczyć ją w chłodnej wodzie przez ok. pół godziny. Jeśli jednak nie masz na to czasu, sparz ją na sitku wrzątkiem, aby pozbyć się jej specyficznej goryczki.

Kiszonki w ciąży dobre na odporność

Do jedzenia kiszonych ogórków nie trzeba namawiać chyba żadnej przyszłej mamy. Ta ciążowa zachcianka jest najlepszym dowodem na to, że twój organizm sam wie, czego mu potrzeba. Kiszone warzywa są bardzo ważnym składnikiem diety przede wszystkim ze względu na dużą zawartość naturalnych kultur bakterii ze szczepu Lactobacillus, które wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego i zapobiegają ciążowym zaparciom.

Ich ilość we florze jelitowej ma także wpływ na odporność całego organizmu, w  skrócie: im więcej dobrych bakterii, tym mniej tych chorobotwórczych. Zadania dopełnia witamina C, której kiszone warzywa zawierają nawet więcej niż świeże. Ponadto kiszonki są bogate m.in. w wapń, magnez i potas. Regulują także równowagę kwasowo-zasadową przewodu pokarmowego, jeśli więc dokucza ci zgaga, zafunduj sobie ich solidną porcję do posiłku.

  • Spróbuj tego: kiszone ogórki i kapustę znają wszyscy, ale czy wiesz, jak smakują kiszone buraki, papryka, marchewka czy cukinia? Warto się o tym przekonać! W jednym słoiku możesz przygotować tylko jeden rodzaj warzyw lub wymieszać różne rodzaje.

Czytaj: Jak wzmocnić odporność i uniknąć przeziębienia w ciąży