Spis treści
Tatar, czyli danie z posiekanego surowego mięsa wołowego oraz surowych żółtek jaj ma wielu zwolenników. Do tego grona dodać trzeba smakoszy tatara z łososia. Niestety, surowe mięso w ciąży nie jest wskazane jako element menu, niezależnie z jakiego zwierzęcia ono pochodzi.
Czytaj: Ser pleśniowy w ciąży: czy w ciąży można jeść ser pleśniowy?
Grill w ciąży: czy w ciąży można jeść dania z grilla?
Dlaczego jedzenie w ciąży tatara jest ryzykowne?
Surowe mięso może być zakażone bakteriami z rodzaju listeria lub pasożytami toksoplazmozy, wywołującymi groźne dolegliwości. Dotyczy to szczególnie mięs niewiadomego pochodzenia oraz wątpliwej świeżości.
Zarówno listerioza jak i toksoplazmoza mogą mieć bardzo zły wpływ na rozwijające się dziecko – powodować poważne wady rozwojowe, a na wczesnym etapie ciąży – nawet jej przerwanie. Zagrożenie to dotyczy także spożywania krwistych steków czy befsztyków.
Na cenzurowanym jest jednak nie tylko surowe mięso, z którego robi się tatara, ale również inny obowiązkowy składnik tej potrawy – surowe żółtka jaj – ze względu na możliwe ich zakażenie salmonellą.
Bardzo ważna jest ostrożność podczas gotowania – dokładne mycie i wyparzanie naczyń, które miały kontakt z surowym mięsem, a jeśli potrawę przygotowuje kobieta w ciąży – nie powinna ona próbować jej przed usmażeniem, upieczeniem czy ugotowaniem.
Jaki tatar można jeść w ciąży?
Na szczęście nie każdy tatar jest zabroniony w ciąży. Wraz z modą na weganizm i wegetarianizm, coraz popularniejsze stają się tatary wegetariańskie, które zarówno wyglądem, jak i smakiem mogą konkurować z tradycyjnymi, mięsnymi wersjami tej potrawy.
W sieci znaleźć można mnóstwo przepisów na tatary z warzyw np. z suszonych pomidorów, awokado, pieczonych buraków czy z grillowanej cukinii. Takie danie jest nie tylko smaczne i proste, ale też bardzo zdrowe – dostarcza przyszłej mamie wielu niezbędnych składników odżywczych, jest lekkostrawne, a dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach, przyspiesza perystaltykę jelit, jednocześnie likwidując częste u ciężarnych zaparcia.
Czytaj również: Czy ciężarna może jeść grzyby?