Catering dietetyczny - dieta pudełkowa w ciąży to dobry pomysł?

2019-07-23 12:32

Catering dietetyczny kojarzy się zwykle z odchudzaniem, lecz dieta to także sposób odżywiania podyktowany stanem zdrowia. Z tego powodu wśród ofert cateringów dietetycznych znajdziemy specjalne diety pudełkowe dla kobiet w ciąży. Czy warto w taką zainwestować?

catering w ciąży

i

Autor: thinkstockphotos.com

Celem cateringu dietetycznego dla kobiet w ciąży nie jest odchudzenie, ale zapewnienie jej jak najbardziej wartościowych odżywczo posiłków, dostosowanych do potrzeb jej i rozwijającego się w niej maluszka. Chodzi też o takie komponowanie posiłków, aby ułatwiały one wchłanianie dodatkowych substancji niezbędnych dla zdrowia dziecka.

Istotna jest oczywiście również kontrola wagi i jej prawidłowy przyrost w ciągu dziewięciu miesięcy. Dzięki temu po porodzie kobieta łatwiej wróci do formy i dawnej sylwetki. Na czym polega catering dietetyczny w ciąży?

Spis treści:

  1. Założenia diety pudełkowej
  2. Na czym polega dieta pudełkowa dla ciężarnej?
  3. Czy dieta pudełkowa jest bezpieczna dla ciężarnej?
  4. Co z ciążowymi zachciankami na diecie pudełkowej?

Założenia diety pudełkowej

Dieta pudełkowa stała się ostatnio bardzo popularna. Jego główną zaletą jest fakt, że osoba korzystająca z takiej oferty nie musi sama gotować, martwić się o kaloryczność dań, ich skład i kupno potrzebnych składników.

Otrzymuje gotowe posiłki, które dostarczane są pod wskazany adres przez siedem dni w tygodniu. Pudełka z jedzeniem (stąd nazwa) są dowożone do domu lub pracy zawsze rano i zawierają jedzenie na cały dzień – cztery dania lub pięć, w zależności od wariantu.

Osoba zainteresowana dietą pudełkową może skorzystać z gotowych jadłospisów oferujących dania o określonej liczbie kalorii, które jednocześnie mogą odpowiadać jej specjalnym życzeniom (klient może poprosić o wersję wegetariańską czy bezglutenową, bez ryb, dla cukrzyków itd.).

Sprawdź, ile powinna wynosić prawidłowa waga w ciąży

Prawidłowa waga w ciąży. Ile powinna wynosić?
Zdaniem eksperta
Paulina Jabłonka
Paulina Jabłonka, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia w firmie Maczfit

W niektórych firmach można zamówić dietę skomponowaną dla siebie, według indywidualnych zaleceń – to opcja dla osób z alergiami pokarmowymi lub chorujących np. na cukrzycę. – W każdej firmie cateringowej na stałe jest zatrudniony technolog żywności oraz zespół dyplomowanych dietetyków, którzy komponują jadłospisy wszystkich diet – tłumaczy Paulina Jabłonka, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia marki Maczfit.

– Tworząc menu dla kobiety oczekującej dziecka, tak jak w przypadku naszych pozostałych diet, opieramy się na zasadach zdrowego żywienia, dopasowując je do aktualnych rekomendacji towarzystw naukowych i medycznych – mówi ekspertka. – Dzięki temu powstaje menu, które z jednej strony ogranicza produkty przeciwwskazane i potencjalnie niebezpieczne, a z drugiej – zwiększa podaż niezbędnych witamin i związków mineralnych.

Na czym polega dieta pudełkowa dla ciężarnej?

Firmy cateringowe przygotowujące diety pudełkowe mają w swojej ofercie również jadłospisy przeznaczone specjalnie dla przyszłych mam oraz kobiet karmiących piersią. W internecie można znaleźć je bez trudu.

Zwykle mają one kilka wariantów kalorycznych: od 1800 do 3000 kcal (wyboru wariantu najlepiej dokonać przy współpracy z dietetykiem). Wszystkie są dopasowane do szczególnych potrzeb żywieniowych, jakie mają kobiety w tym okresie, są lekkostrawne, tworzone na bazie produktów naturalnych, bez konserwantów oraz polepszaczy smaku.

Z diety zostały wykluczone wszystkie produkty zawierające niepasteryzowane mleko i jego przetwory, surowe mięso, ryby i kiełki, ostre przyprawy oraz produkty wędzone. W tym szczególnym dla kobiety czasie ważna jest również odpowiednia dawka witamin i minerałów, dlatego przyszłe mamy znajdą w niej dużo świeżych warzyw i owoców.

W komponowaniu diety dla kobiety w ciąży ważne jest nie tylko dostarczenie jej składników odżywczych, ale również zapewnienie odpowiedniej dawki kalorii. To trudne zadanie, ponieważ zapotrzebowanie na wybrane witaminy i składniki mineralne w ciąży rośnie nieproporcjonalnie do zapotrzebowania na energię.

– Już przed poczęciem trzeba np. przyjmować większe ilości kwasu foliowego. Tymczasem zapotrzebowanie na kalorie zwiększa się dopiero od II trymestru ciąży – mówi Paulina Jabłonka.

Trzeba o tym pamiętać, ponieważ, jak podkreśla nasz ekspert, zbyt duża liczba spożywanych kalorii grozi nadmiernym przyrostem masy ciała, którą nie tylko trudno później zgubić, ale która niesie zagrożenie także dla zdrowia dziecka (zbyt duża masa urodzeniowa, a nawet otyłość w jego dorosłym życiu) i matki (cukrzyca ciążowa, nadciśnienie).

Dobrze wiedzieć

Przegląd cateringów dietetycznych dla ciężarnej

  • Kukuła (wwwkukulahealthyfood.pl), od 420-520 zł (5 posiłków, 7 dni w tygodniu).
  • Maczfit (www.maczfit.pl), cena za tydzień: od 455 do 518 zł (5 posiłków, 7 dni w tygodniu).
  • Dietbox (www.dietbox.pl), cena za tydzień: od 369 do 448 zł (5 posiłków, 7 dni w tygodniu).
  • Dieta na zamówienie (www.dieta-na-zamowienie.pl), cena za tydzień: od 476 do 497 zł (5 posiłków, 7 dni w tygodniu)
  • My Space Catering (www.myspacecatering.pl), cena za pięć dni roboczych: 480 zł.
  • Goodiefoodie (www.goodiefoodie.eu), cena za tydzień: 504 zł (5 posiłków, 7 dni w tygodniu).

Zajrzyj też do porównywarki cateringów dietetycznych: https://dietly.pl/

Czy dieta pudełkowa jest bezpieczna dla ciężarnej?

Każda dieta pudełkowa, ale szczególnie ta przeznaczona dla kobiet oczekujących dziecka, musi być bezpieczna dla zdrowia i smaczna. Dlatego decydując się na zakup takiej oferty, warto wybrać sprawdzoną firmę, która ma duże doświadczenie, poczytać na forach komentarze klientów, porozmawiać z dietetykiem.

– Catering to dobre i bezpieczne rozwiązanie, pod warunkiem że zanim zdecydujemy się na wybór dostawcy, sprawdzimy, czy zakład posiada decyzję o odbiorze sanitarnym, ma wdrożony system HACCP (zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez eliminowanie zagrożeń) oraz czy posiłki dostarczane są w warunkach chłodniczych – podpowiada Paulina Jabłonka.

W ciąży dużo łatwiej o zatrucia pokarmowe, które są niebezpieczne szczególnie dla dziecka. To właśnie z tego powodu z jadłospisu ciężarnej wyklucza się produkty z mleka niepasteryzowanego, surowe mięso i ryby, o czym już wspominałam.

Ale oczywiście nie można zapominać również o odpowiedniej higienie przygotowywania posiłków, m.in. o właściwym myciu warzyw i owoców, obróbce termicznej w odpowiednio wysokiej temperaturze, schładzaniu i odpowiednim przechowywaniu surowców oraz gotowych już dań.

Co z ciążowymi zachciankami na diecie pudełkowej?

Najważniejszą zasadą podczas stosowania diety pudełkowej (i każdej innej) jest konsekwencja oraz silna wola, która sprawi, że nie będzie podjadania między posiłkami dostarczanymi przez firmę cateringową.

To trudne w każdej sytuacji, a już szczególnie w przypadku kobiety w ciąży, która często ma zachcianki, czyli ochotę na różne dziwne potrawy, a także mdłości, które najlepiej łagodzić przegryzkami – orzeszkami, krakersami itd. – Urozmaicone, odpowiednio zbilansowane menu, w którym pojawiają się różnorodne grupy produktów (i w którym jest miejsce nawet na deser), zwykle zmniejsza odczuwanie zachcianek – uspokaja Paulina Jabłonka, dietetyk z firmy Maczfit.

– Jako doraźne rozwiązanie można np. zalecić zmianę kolejności zjadanych posiłków. Ale to, czy można ulec „pozapudełkowej” pokusie, to już kwestia indywidualna – zależna od rodzaju zachcianki, wielkości jej porcji oraz stanu zdrowia mamy i dziecka. W dobrej firmie zajmującej się cateringiem dietetycznym każde wątpliwości można rozwiać przez bezpłatną konsultację telefoniczną z dietetykiem – dodaje ekspertka.

O autorze
Małgorzata Wójcik
Małgorzata Wójcik
Redaktor prowadząca serwisu. Dziennikarka z 25–letnim stażem. Od początku związana z tematyką dziecięcą i zdrowotną - pracowała m. in. w magazynie "M jak mama". W mjakmama.pl specjalizuje się w tematyce ciążowej i porodowej. Prywatnie – mama trójki dorastających dzieci. Chętnie czyta i spaceruje po lesie z psem.