Czy truskawki jedzone w ciąży mają związek ze znamionami truskawkowymi? Obalamy mity

2022-06-21 15:35

Zapewne o jedzeniu truskawek w ciąży słyszałaś wiele mitów: że powodują uczulenie, znamiona truskawkowe, że strasznie się po nich tyje. Jaka jest prawda? Czy wolno jeść truskawki w ciąży?

Czy truskawki jedzone w ciąży mogą zagrozić dziecku? Obalamy mity

i

Autor: Getty images Czy truskawki jedzone w ciąży mogą zagrozić dziecku? Obalamy mity

Spis treści

  1. Truskawki w ciąży są zdrowe
  2. Znamiona truskawkowe to nie wina owoców

Czy w ciąży można jeść truskawki? To pytanie zasadne, ponieważ z jednej strony czytasz poradniki, by z truskawkami w ciąży być ostrożnym, bo mogą powodować uczulenie itd. - z drugiej, żeby jeść to, na co masz ochotę. Kogo słuchać? Prawda, jak zwykle, leży po środku.

Truskawki jedzone z rozsądkiem i umiarem, podobnie jak i inne produkty, na pewno ci nie zaszkodzą. Pod warunkiem, że sama nie masz na nie uczulenia. Zawsze jeżeli masz wątpliwości co do swojej diety, staraj się poradzić swojego lekarza.

Czytaj: Owoce sezonowe w ciąży: które owoce sezonowe można i warto spożywać?

Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą

Witamina C w ciąży - zalety przyjmowania

Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki w ciąży są zdrowe

Świeże owoce, zwłaszcza czarne porzeczki, maliny, truskawki, cytrusy, kiwi to bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność, zwalcza wolne rodniki i pomaga organizmowi przyswajać żelazo z innych produktów (mięsa, nasion strączkowych, buraków). Powinny być więc składnikiem diety każdej ciężarnej.

Owoce to dla ciebie idealny deser czy szybka przekąska. Warto wiedzieć: owoce są bogate w łatwo przyswajalne cukry proste, toteż szybko podnoszą poziom glukozy we krwi i zaspokajają głód, ale nie sycą na długo.

Jeśli masz nadwagę lub cukrzycę, powinnaś ograniczać ich spożycie. Wtedy lepszym źródłem witaminy C będą warzywa: papryka, natka pietruszki, brukselka, kapusta.

Znamiona truskawkowe to nie wina owoców

Być może spotkałaś się z przesądem, że jedzenie truskawek w ciąży powoduje powstanie u dziecka tzw. znamion truskawkowych. Znamiona te rzeczywiście przypominają nieco truskawki – są to czerwone, twarde, wystające bąble – ale poza tym nie mają z nimi nic wspólnego!

Te znamiona to naczyniaki, czyli powiększone naczynia krwionośne. Występują u ok. 10 proc. noworodków i znikają same po upływie 4–5 miesięcy.

Czytaj również: 15 warzyw i owoców, które służą ciąży i przyszłej mamie

Znamiona u dzieci. Galeria najczęściej występujących znamion niemowlęcych

QUIZ. Truskawki bez tajemnic? Test dla prawdziwych miłośników i znawców truskawek

Pytanie 1 z 14
Kiedy dojrzewają truskawki?