Kwas DHA w ciąży wchodzi w skład wielkiej piątki, czyli pięciu najważniejszych suplementów dla przyszłej mamy. Oprócz DHA zaliczają się do nich: kwas foliowy, jod, witamina D oraz żelazo.
Niektóre składniki odżywcze mają tak duży wpływ na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka, że specjaliści zalecają stosowanie w ciąży preparatów zawierających te składniki każdej kobiecie, niezależnie od stanu jej zdrowia i przyzwyczajeń żywieniowych.
Bo nawet najbardziej zróżnicowana i dokładnie zoptymalizowana pod kątem potrzeb organizmu przyszłej mamy dieta nie daje niestety gwarancji, że dostarczymy mu wszystkie niezbędne substancje w wystarczającej ilości. Tak jest z kwasem DHA w ciąży.
Spis treści
- Od którego tygodnia przyjmować DHA w ciąży?
- Ile DHA w ciąży suplementować?
- Jak działa kwas DHA na mamą i na płód?
- Źródła DHA w diecie ciężarnej
Od którego tygodnia przyjmować DHA w ciąży?
O preparaty zawierające kwas dokozaheksaenowy (DHA), czyli jeden z najcenniejszych kwasów omega-3 w okresie ciąży, każda młoda mama powinna wzbogacić swoją dietę przynajmniej od 20 tygodnia ciąży.
Bardzo ważne jest, aby wybierać te preparaty, które przeznaczone są specjalnie dla kobiet ciężarnych. Zwróć uwagę na pochodzenie DHA. Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, najbezpieczniejszym źródłem DHA są algi morskie Schizochytrium sp. hodowane w kontrolowanych warunkach.
Oznacza to brak ryzyka kontaktu z potencjalnie niebezpiecznymi zanieczyszczeniami związanymi ze środowiskiem morskim, takimi jak rtęć, dioksyny, polichlorowane bifenyle (PCB). DHA z alg przeznaczone jest dla najbardziej wrażliwych grup konsumentów, takich jak kobiety w ciąży.
Ile DHA w ciąży suplementować?
Minimalną dawką DHA jest 200 mg. W przypadku niskiego spożycia ryb ta dawka powinna być zdecydowanie wyższa 400-600 mg DHA dziennie.
Eksperci zrzeszeni w Polskim Towarzystwie Ginekologicznym zalecają stosowanie dziennej dawki DHA na poziomie 600 mg. Kobiety, które w dużym stopniu narażone są na ryzyko przedwczesnego porodu powinny przyjmować dawkę 1000 mg DHA dziennie, właściwie od pierwszych dni ciąży.
Co ważne, istnieje bezpośredni związek pomiędzy przyjmowaniem DHA przez kobietę w postaci suplementów w ciąży, a stopniem inteligencji dziecka. Naukowcy z Uniwersytety Harvarda udowodnili, że każde dodatkowe 100 mg tego kwasu tłuszczowego w diecie ciężarnej podnosi poziom IQ dziecka o 0,13 punktu.
Jak działa kwas DHA na mamą i na płód?
Dlaczego stosowanie kwasu DHA w ciąży jest tak istotne? Ponieważ jego działanie na organizm kobiety oraz rozwój płodu jest nie do przecenienia. Młode mamy chroni przed ryzykiem przedwczesnego porodu, a także innych powikłań ciążowych, jak stan przedrzucawkowy czy odklejenie łożyska. Zmniejsza również ich podatność na depresję poporodową.
Jeśli chodzi o wpływ na rozwój dziecka, to jest on zasadniczy. DHA odgrywa ważną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka, stanowiąc jeden z głównych budulców mózgu. Jest także składnikiem siatkówki oka i wpływa korzystnie na ostrość widzenia niemowlaka.
Ponadto poprawia parametry urodzeniowe dziecka: masę i długość ciała oraz obwód główki. Pozyskiwany z alg hodowlanych kwas DHA zmniejsza także ryzyko infekcji, astmy i alergii u dziecka o ponad 70 procent.
Czytaj również: Czy brać witaminy w ciąży? 5 powodów, dla których trzeba przyjmować suplementy ciążowe
Jakie witaminy i minerały są potrzebne w 1 trymestrze ciąży?
Prawdy i mity o DHA. Co musisz wiedzieć o tym kwasie tłuszczowym w ciąży?
Źródła DHA w diecie ciężarnej
Najcenniejszym źródłem DHA są tłuste ryby morskie. Niestety stan zanieczyszczenia wód, w których żyją, jest na tyle wysoki, że ich mięso zazwyczaj jest również zanieczyszczone, dlatego specjaliści zalecają częściowe lub całkowite ograniczenie ich spożywania przez kobiety w ciąży oraz dzieci.
Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stosowanie odpowiednich preparatów - zawierają one kwas DHA pochodzący z pierwotnego, idealnego źródła, czyli alg morskich hodowanych w kontrolowanych warunkach, poza zanieczyszczonymi zbiornikami morskimi.