Tuńczyk w czasie ciąży nie jest zalecaną potrawą. W okresie oczekiwania na dziecko trzeba zwracać szczególną uwagę na zdrową dietę, czyli jeść produkty wartościowe odżywczo.
Dania powinny być pożywne oraz dostarczać organizmowi wszystkich witamin, składników odżywczych i makro- oraz mikroelementów. Tymczasem tuńczyk może zawierać szkodliwe substancje.
Czytaj: Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno jeść w ciąży
Tuńczyk w czasie ciąży - jeść czy nie?
Szczególne miejsce w menu ciężarnej powinny zajmować ryby, które zawierają dużą dawkę witaminy D oraz kwasów Omega-3. Lekarze apelują, aby kobiety spożywały je 3 razy w tygodniu. Zalecenia te nie dotyczą jednak tuńczyka.
Tuńczyki żyją w słonej wodzie, a w mięsie ich mogą odkładać się duże ilości rtęci. Częste spożywanie tuńczyka może spowodować poważne wady rozwojowe dziecka - informują Amerykanie z organizacji pozarządowej Consumers Union. Rtęć negatywnie wpływa na rozwój płodu i powoduje uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego.
Co ciekawe, duże ilości rtęci zawierają również owoce morza, makrele, mieczniki i rekiny. Według badaczy, nie należy jeść ich więcej niż 600-700 g tygodniowo.
Czytaj:
Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej?
5 powodów, dla których powinnaś przyjmować WITAMINĘ D w CIĄŻY
Czym zastąpić tuńczyka?
Tuńczyka spokojnie można zastąpić łososiem, pstrągiem, solą czy sumem. Ryby te są bowiem bezpieczne dla ciężarnych i nienarażone na występowanie rtęci.