Spis treści
Picie mleka w ciąży jest bezpieczne. Mleko w diecie ciężarnej należy je wykluczyć tylko wtedy, gdy przyszła mama rzeczywiście go nie toleruje. W każdej innej sytuacji mleko i przetwory mleczne powinny być żelaznym punktem codziennego menu.
Dostarczają pełnowartościowego białka, najlepiej wchłanianego wapnia oraz witaminy D. Mleko można oczywiście zastąpić kefirem, jogurtem czy żółtym serem (białym już trudniej, bo zawiera mało wapnia). Warto też pamiętać, że zapotrzebowanie na wapń w ciąży wynosi aż 1200 mg dziennie.
Czytaj: Dieta na mdłości w ciąży: co jeść, by zwalczyć nudności
Surowe mleko w ciąży jest zakazane
W ciąży zrezygnuj jednak z picia surowego, a także niepasteryzowanego mleka i wytwarzanych z niego serów. Zarówno surowe, nieprzetworzone mleko, jak i wytwarzane z niego sery (np. oryginalne oscypki, niebieskie sery pleśniowe, ser koryciński) mogą być siedliskiem bakterii Listeria monocytogenes, które są groźne dla ciąży. Do zakażenia dochodzi wprawdzie niezwykle rzadko, ale lepiej dmuchać na zimne.
Czytaj:
Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej?
Listerioza w ciąży - objawy i leczenie. Jak uniknąć chorób odzwierzęcych
Nie jest prawdą, że mleka w ciąży trzeba unikać, bo zwiększa u dziecka ryzyko alergii - żadne badania nie potwierdziły tego, że spożywanie mleka przez kobiety w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia później alergii u dziecka.
Warto jednak zwrócić uwagę na dwie rzeczy: po upieczeniu lub ugotowaniu sery te są już bezpieczne, a poza tym polskie miękkie sery typu brie czy camembert są wytwarzane z mleka poddanego procesowi pasteryzacji lub mikrofiltracji, więc ich jedzenie niczym nie grozi.
Zwłaszcza mikrofiltracja jest korzystna – oczyszcza mleko z bakterii, ale nie niszczy zawartych w nim witamin tak jak wysoka temperatura.
Czytaj:
Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno ci jeść
15 warzyw i owoców, które służą ciąży
Polecamy wideo: Dieta w ciąży
miesięcznik "M jak mama"