Spis treści
- Brokuły to bomby witaminowe
- Jedząc brokuły, dostarczysz odpowiednią dawkę żelaza
- Brokuły zadbają o mocne kości dziecka
- Brokuły wpływają na prawidłowy rozwój tarczycy
Brokuły to specyficzne warzywa, które można kochać albo ich nienawidzić. Warto jednak się do nich przekonać, ponieważ są bombą witaminową, bogatą w dodatku w rozmaite składniki mineralne oraz w kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka (niedobór kwasu foliowego może spowodować wodogłowie lub wadę cewy nerwowej).
Czytaj: Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą
Brokuły to bomby witaminowe
Choćby ze względu na wymienioną wyżej dużą zawartość witamin. Brokuły zawierają witaminę A (odpowiadającą za prawidłowy rozwój wzroku u płodu, wzrost kości oraz zalążków zębów), witaminę B (jej niedobór może być skutkiem niedokrwistości u dziecka), witaminę C (wzmacnia odporność) oraz beta-karoten (wzmacnia układ immunologiczny).
Czytaj: Dlaczego CIĘŻARNE nie powinny jeść TUŃCZYKA? >>
Jedząc brokuły, dostarczysz odpowiednią dawkę żelaza
Brokuły powinny zajmować stałe miejsce w diecie w ciąży również ze względu na masę składników mineralnych. Zawierają dużo żelaza, szczególnie ważnego dla rozwoju płodu. Jego niedobór może przyczynić się do przedwczesnego porodu, a w przyszłości problemów z rozwojem intelektualnym i układem immunologicznym.
Brokuły zadbają o mocne kości dziecka
Brokuły zawierają również wapń, który jest budulcem kości i zębów. Odpowiada również za prawidłowy rozwój serca, układu nerwowego oraz mięśni. Jego niedobory źle wpływają nie tylko na rozwój dziecka, ale także matki - mogą powodować bóle głowy, próchnicę, a w przyszłości osteoporozę.
Czytaj: Niebezpieczna moda wśród ciężarnych: jedzą coraz mniej i rodzą coraz mniejsze dzieci
Brokuły wpływają na prawidłowy rozwój tarczycy
Brokuły zawierają dużo miedzi, która odgrywa kluczową rolę w procesie budowy tarczycy. Miedź reguluje również prawidłową przemianę materii oraz jest potrzebna do wbudowywania żelaza w hemoglobinę. Zwiększa wydolność organizmu, pobudza wzrost włosów i zapobiega powstawaniu nowotworów.
Jedząc brokuły, dostarczysz także organizmowi odpowiedniej ilości chromu i fosforu. Ten pierwszy pomaga utrzymać odpowiednie stężenie cukru we krwi, ten drugi reguluje pracę serca oraz buduje kości i zęby.
Jak widać, w małym brokule znajduje się tak wiele składników odżywczych, że warto włączyć je do codziennej diety w ciąży.