Spis treści
Imbir spożywany w ciąży przyniesie wiele korzyści przyszłej mamie. Imbir w ciąży to doskonały sposób na jesienno i zimowe chłody. Dieta ciężarnej powinna obfitować wówczas w rozgrzewające i solidne danie. Ale imbir to również znane od wieków remedium na poranne wymioty.
Imbir w ciąży - dlaczego warto go jeść?
Właściwości leczniczych imbiru jest wiele. Wprowadź go do swojej diety w ciąży, ponieważ zawiera wiele wartościowych składników - minerały (wapń, magnez, fosfor, potas), żywice, skrobię, cukry, kwasy organiczne, ale najcenniejszym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny.
Imbir w ciąży jest dobrym zamiennikiem leków, których w czasie oczekiwania na dziecko nie wolno przyjmować. Może zastąpić preparaty na dolegliwości trawienne, ponieważ imbir pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Jest skutecznym środkiem poprawiającym apetyt i usprawniającym trawienie, pomaga przy niestrawności, wzdęciach, kolce jelitowej i innych dolegliwościach trawiennych.
Ale przede wszystkim imbir w ciąży łagodzi mdłości - jego olejki (gingerol i szoagol) są doskonałym środkiem przeciwwymiotnym. Dlatego stosowany jest w lekach na chorobę lokomocyjną i w preparatach przeciw mdłościom u ciężarnych.
Do innych właściwości imbiru zalicza się też jego działanie moczopędnie, a co za tym idzie - przeciwobrzękowe, ułatwia trawienie i poprawia krążenie krwi.
Ma też działanie rozgrzewające, dlatego w ciąży może być świetnym domowym sposobem na kaszel, katar i przeziębienie - picie herbaty z imbirem czy jedzenie imbiru z miodem stymuluje układ odpornościowy do walki z patogenami, pomaga też zwalczać infekcje górnych dróg oddechowych.
Imbir w ciąży powinnaś jednak używać w niewielkich dawkach, gdyż ta ostra przyprawa działa mocno rozgrzewająco i może podrażniać żołądek.
Czytaj: Dieta w ciąży: tygodniowy jadłospis na 1 trymestr ciąży
Dania z imbirem: 5 propozycji dla całej rodziny
Jak długo trwają mdłości ciążowe, do kiedy występują i jakie są ich dobre strony
Dania z imbirem na słodko
- Możesz będąc w ciąży pić napój z imbiru. Plasterek świeżego imbiru gotuj 2 minuty w szklance wody, przecedź, dodaj łyżkę miodu i plasterek cytryny, a otrzymasz napój, który błyskawicznie cię rozgrzeje, gdy zmarzłaś albo czujesz, że bierze cię przeziębienie.
- Sproszkowany imbir możesz dodawać do ciasteczek owsianych i kruchych placuszków. Imbir w duecie z cynamonem sprawdzi się w sałatkach owocowych, szarlotce i jako przyprawa do pieczonych jabłek.
Dodaj imbir do dań obiadowych
- Imbiru używa się zwykle jako składnika kompozycji dwóch lub kilku przypraw. Smak imbiru dobrze współgra z czosnkiem, goździkami, pieprzem, kardamonem, anyżem i kurkumą, a także skórką cytrynową i pomarańczową, które podkreślają jego cytrusowe nuty. W takich zestawieniach warto dodawać imbir zwłaszcza do pieczonych mięs: indyka, kaczki, jagnięciny, wieprzowiny. Przyprawą z dodatkiem sproszkowanego imbiru posyp mięso na kilka godzin przed upieczeniem lub dodaj świeżego imbiru do marynaty.
- Imbir to doskonały dodatek do zup - np. dyniowej oraz do potraw wegetariańskich z duszonych lub pieczonych warzyw. Szczyptą imbiru możesz także przyprawić... rosół.