Jakie mięso można jeść w ciąży?

2019-08-08 9:54

Zdrowa dieta przyszłej mamy to również wartościowe odżywczo mięso. W ciąży powinnaś je wybierać ze szczególną uwagą. Zobacz, jakie mięso można jeść w ciąży i jakie jego gatunki wybierać. 

Mięso

i

Autor: thinkstockphotos.com Mięso w ciąży to prawdziwa skarbnica łatwo przyswajalnego żelaza, potrzebnego dziecku do prawidłowego rozwoju nie tylko w życiu płodowym, ale też po urodzeniu.

Spis treści

  1. Mięso w ciąży - źródło żelaza w diecie
  2. Jakość mięsa - w ciąży tylko najlepsza
  3. Jakie mięso w ciąży wybierać?
  4. Produkty zakazane w ciąży WIDEO

Mimo że jemy go coraz mniej, chętnie zastępując rybami i warzywami, to jednak mięso w ciąży jest ważnym elementem jadłospisu. Zawiera wiele cennych substancji, niezbędnych dla zdrowia mamy, ale przede wszystkim korzystnych dla rozwoju płodu.

Mięso w ciąży - źródło żelaza w diecie

Mięso w ciąży to prawdziwa skarbnica łatwo przyswajalnego żelaza, potrzebnego dziecku do prawidłowego rozwoju nie tylko w życiu płodowym, ale też po urodzeniu. Płód pobiera żelazo z organizmu mamy, dlatego kobiety w ciąży powinny jeść dużo produktów bogatych w ten składnik, aby uniknąć jego niedoboru, powodującego anemię.

Białko to kolejny ważny składnik mięsa. W ciąży potrzeba więcej niż zwykle (1,3 g na kg masy ciała). To dlatego, że substancja ta jest najważniejszym budulcem wszystkich komórek rozwijającego się płodu. Podobne znaczenie ma cynk, który dodatkowo wzmacnia odporność przyszłej mamy i zapobiega przedwczesnemu porodowi.

Ważnym składnikiem odżywczym mięsa są również witaminy: B1, która bierze udział w przemianach metabolicznych i odpowiada za pracę układu nerwowego, B2 – niezbędna do tworzenia czerwonych ciałek krwi i przeciwciał, witamina PP (B3) – odpowiadająca za pracę mózgu, B12 – dzięki której funkcjonują wszystkie komórki organizmu i układu nerwowego oraz dobrze przyswajalna (bo rozpuszczalna w tłuszczu) witamina D, która zwiększa wchłanianie wapnia, niezbędnego do rozwoju kości.

Czytaj: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej

Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno ci jeść

Jakość mięsa - w ciąży tylko najlepsza

Samo wprowadzenie mięsa do jadłospisu nie wystarczy, by zapewnić zdrowie mamie i dziecku. Ważny jest też rodzaj oraz skąd pochodzi mięso. W ciąży powinnaś mieć świadomość, że niezależnie od apetytu i upodobań, musisz wybierać produkty najlepsze jakościowo.

Kupuj tylko mięso ekologiczne lub z certyfikatem (takie poświadczenia stworzono dla drobiu, mięsa wołowego i wieprzowego), które jest odpowiednio przechowywane, a przede wszystkim pozyskiwane wyłącznie od zaufanych dostawców, ze specjalnie wyselekcjonowanych ras, odpowiednio karmionych, transportowanych i ubijanych zwierząt.

Godny zaufania jest drób zagrodowy, który poddawany jest dodatkowym specjalnym kontrolom. Takie ptactwo karmione jest paszą naturalną, niemodyfikowaną genetycznie (głównie zbożem i słonecznikiem, zapewniającym wszystkie witaminy i mikroelementy), przez cały okres chowu przebywa na odkrytym terenie i jest hodowane dłużej niż na fermach. Jego mięso jest przez to delikatniejsze, bardziej kruche i mniej tłuste.

Czytaj: Czy w ciąży można jeść dania z grilla?

Jakie mięso w ciąży wybierać?

Rozważnie wybieraj również gatunek spożywanego mięsa. W ciąży, kiedy musisz kontrolować swoją wagę, postaw na gatunki i części chude, czyli takie, które zawierają nie więcej niż 10 g tłuszczu i 4,5 g tłuszczu nasyconego na 100 g produktu (o najlepszych gatunkach piszemy w ramce poniżej).

Ograniczaj spożycie gotowych wędlin, bo są pełne konserwantów i soli, mają też zazwyczaj dużą zawartość tłuszczu. Zamiast nich możesz jeść pieczone samodzielnie piersi kurczaka, indyka lub schab. Zrezygnuj z produktów wysoko przetworzonych (parówek, pasztetów), jeśli nie jesteś pewna ich składu i pochodzenia.

W żadnym wypadku nie jedz mięsa surowego ze względu na ryzyko zakażenia listeriozą lub toksoplazmozą, które mogą być groźne dla płodu. Zrezygnuj też z wątróbki, zarówno drobiowej, jak i cielęcej, gdyż ma dużo witaminy A, niewskazanej dla rozwijającego się malca.

Zobacz też:

Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą

Tatar a ciąża. Czy w ciąży można jeść surowe mięso?

Produkty zakazane w ciąży WIDEO

Dobrze wiedzieć
  • DróbNajbardziej polecany przyszłym mamom gatunek mięsa. Najlepszy jest kurczak, który ma białe mięso bogate w białko, witaminy z grupy B, cynk, potas i magnez, a ubogie w tłuszcz. Niskokaloryczny jest również indyk. Kaczka oraz gęś to drób tłusty, a więc ciężkostrawny, dlatego trzeba je w okresie ciąży ograniczać (gęsina jest bogata w pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe omega oraz witaminę PP).
  • Cielęcina i wołowinaUchodzą za gatunki mięsa wskazane w czasie ciąży, ponieważ są pełne cennego i dobrze przyswajalnego białka. Wołowina jest również bogatym źródłem żelaza, fosforu, cynku i selenu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B12. Jest przy tym niezbyt kaloryczna, jednak ilość tłuszczu zależy od części mięsa. Cielęcina jest mięsem delikatnym, chudym i zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz białka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, cynku i witamin B2 oraz B12. Warto pamiętać, że w porównaniu z wołowiną jest lekkostrawna.
  • KrólikJego mięso jest polecane malutkim dzieciom, ale także kobietom oczekującym potomstwa. Wadą mięsa z królika są drobne kosteczki, zaś zaletą – jego wartości odżywcze. Mięso jest chude, zawiera mało tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Ma za to dużo białka (które jest dużo łatwiej przyswajalne niż np. białko z wołowiny), soli żelaza, wapnia i fosforu oraz witamin z grupy B. Jest też źródłem kwasu linolenowego, który doskonale wpływa na układ sercowo-naczyniowy i zmniejsza podatność na powstawanie skrzepów.
  • Chuda wieprzowinaTo rodzaj czerwonego mięsa, które jest uznawane za mniej zdrowe ze względu na sporą ilość tłuszczu. Prawda jest jednak taka, że jakość polskiej wieprzowiny jest coraz lepsza, tzn. zawiera ona obecnie więcej zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a mniej niezdrowych nasyconych. Wiele zależy nie tylko od producenta, ale również od części ciała zwierzęcia, z którego pochodzi mięso wieprzowe. Najbardziej tłuste, a więc niewskazane dla przyszłych mam, są: golonka, żeberka i boczek. Chudsze części to: szynka, łopatka i karkówka, a najchudszy i najbardziej polecany jest schab. Warto go od czasu do czasu jeść, ponieważ wieprzowina jest ważnym źródłem witaminy B1 (jest jej w nim nawet dziesięciokrotnie więcej niż w innych rodzajach mięsa), białka, witaminy E, cynku, potasu i fosforu.
  • Baranina i jagnięcinaTo bardzo zdrowe gatunki mięsa, bogate w związki antyutleniające (kwas linolowy i orotowy, który zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych). Są też źródłem witaminy B1 i L-karnityny – substancji pobudzającej procesy spalania tłuszczu. Zawierają dużo białka. Ilość tłuszczu jest w nich zbliżona do wołowiny, jednak zależy od części mięsa i sposobu hodowli. Dlatego przyszła mama powinna wybierać baraninę z dobrego źródła oraz jej elementy mniej tłuste, np. udziec (najwięcej tłuszczu jest w łopatce).
O autorze
Małgorzata Wójcik
Małgorzata Wójcik
Redaktor prowadząca serwisu. Dziennikarka z 25–letnim stażem. Od początku związana z tematyką dziecięcą i zdrowotną - pracowała m. in. w magazynie "M jak mama". W mjakmama.pl specjalizuje się w tematyce ciążowej i porodowej. Prywatnie – mama trójki dorastających dzieci. Chętnie czyta i spaceruje po lesie z psem.