Soki w ciąży to ważny element diety przyszłej mamy. Warto pomyśleć o nich, gdy zaczyna dokuczać nam przesilenie wiosenne, jesteśmy osłabione, gdy chorujemy. To skutki ubogiej w witaminy diety, braku słońca i wyczerpania zapasów energii (wydatki kaloryczne zimą są wyższe). Taki kryzys może nadejść nawet wtedy, gdy łykasz witaminowe preparaty ciążowe.
Żeby sobie z nim poradzić, skorzystaj z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Zawierają one składniki, których w tej chwili najbardziej potrzebujesz. Żeby mieć pewność, że cenne substancje „nie zgubią” się w procesie gotowania, najlepiej jeść owoce i warzywa na surowo lub w postaci soków i koktajli.
Spis treści:
- Soki w ciąży: zalety soków domowych
- Szklanka zdrowia i energii
- Soki w ciąży na poprawę odporności
- Oczyszczające właściwości soków
- Przepisy na dobre soki w ciąży
Soki w ciąży: zalety soków domowych
Wyciskając samodzielnie soki, masz pewność, że dostarczasz organizmowi cennych substancji, unikasz za to cukru i konserwantów obecnych np. w słodzonych napojach. Na dodatek witaminy wypite w świeżym soku w ciąży docierają do twojego krwiobiegu bardzo szybko i od razu zaczynają działać!
Oprócz witamin soki są także źródłem minerałów i błonnika, który w okresie ciąży, charakteryzującej się problemami trawiennymi, jest bardzo potrzebny. Istotną dla przyszłych mam zaletą soków wyciskanych z owoców i warzyw jest też to, że wypicie 1–2 szklanek soku dziennie nie dostarcza wielu kalorii (fruktoza, czyli naturalny cukier owocowy, jest niskokaloryczna), za to pozwoli uniknąć podjadania.
Szklanka zdrowia i energii
Nieustanne zmęczenie i osłabienie to wina braku sił witalnych. Szybciej się męczysz, nie masz na nic ochoty, bo brakuje ci zastrzyku energii. Są nim składniki odżywcze: żelazo, które transportuje tlen do komórek, oraz witaminy z grupy B, których niedobór powoduje ciągłe zmęczenie i spadki nastroju.
Konieczne są też zdrowe węglowodany złożone, które dostarczają energii, powoli ją uwalniają i dlatego są jej źródłem na długie godziny. Takie soki witaminowo-węglowodanowe powinnaś pić rano, by rozruszały cię i zapewniły siłę na cały dzień.
Mogą zawierać zielone warzywa (kwas foliowy, żelazo, magnez), winogrona (magnez), banany (witamina B6, potas, węglowodany), ale także kiełki (enzymy i przeciwutleniacze), zboża i płatki (węglowodany złożone oraz witaminy z grupy B), pestki słonecznika (białko, magnez, żelazo, miedź, cynk) czy zieloną pietruszkę (bomba witaminowa).
Wyciskarka czy sokowirówka?
Pomocne w przygotowaniu soków mogą się okazać wyciskarki. Są lepsze niż sokowirówki, bo miażdżą warzywa i owoce (ale również zioła), a następnie pod wpływem wysokiego ciśnienia wyciskają z nich sok, zachowując dużo miąższu bogatego w błonnik. Wyciskarka, w przeciwieństwie do sokowirówki, nie podgrzewa soku, nie zabija więc żadnych witamin – zachowuje on wszystkie cenne substancje, jest więc idealną wiosenną przekąską dla przyszłej mamy.
Soki w ciąży na poprawę odporności
Substancje odżywcze zawarte w warzywach i owocach sprawiają, że twój organizm lepiej walczy z chorobami. Najcenniejsze pod tym względem są witaminy A, E oraz C – silne przeciwutleniacze, które zwiększają ilość wytwarzanych ciał odpornościowych i stymulują tkankę nabłonkową, przez co chronią organizm przed infekcjami.
W prawidłowym działaniu komórek obronnych organizmu pomocne są również żelazo, magnez oraz cynk. Substancje walczące z zarazkami znajdują się w marchwi (witamina A), warzywach strączkowych (witamina B6), cytrusach, natce pietruszki, pomidorach, papryce i czarnej porzeczce (witamina C), nasionach słonecznika, kiełkach i szpinaku (witamina E, żelazo), bananach, migdałach czy orzechach (magnez, cynk).
Oczyszczające właściwości soków
Aby ciało i wszystkie narządy sprawniej działały, wymagają po zimie oczyszczenia, czyli pozbycia się niepotrzebnych, a nagromadzonych przez zapobiegliwy organizm substancji. Magazynowane „resztki” powodują odkładanie się tłuszczu, wywołują problemy trawienne, zmęczenie, zmniejszają odporność, hamują metabolizm.
Usunięcie ich zregeneruje organizm i ułatwi ci funkcjonowanie wiosną. Pamiętaj jednak, że głodówki albo modne diety detoksykacyjne nie są tak naprawdę zdrowe, a już na pewno nie dla kobiety oczekującej dziecka. To, co możesz zrobić, to raz na kilka dni wypić zdrowy sok o właściwościach oczyszczających.
Wykorzystaj jabłka, które zawierają pektyny poprawiające perystaltykę jelit i w szybki sposób usuwają szkodliwe substancje, pomidory, wymiatające toksyny. Sprawdzi się też kapusta i cytryna oczyszczające organizm z produktów przemiany materii.
Czytaj: 15 warzyw i owoców, które służą ciąży i przyszłej mamie
Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą 5 smacznych i zdrowych koktajli dla kobiet w ciąży
Co pić w ciąży? Najzdrowsze napoje dla przyszłej mamy
Przepisy na dobre soki w ciąży
Oczyszczające:
- Marchwiowo-ogórkowy:3 marchewki2 jabłkazielony ogórekkilka rzodkiewek
- Z kapusty:dowolna kapusta (30 dag)korzeń selera2 jabłka1/2 pęczka koperkuszczypta soli
Na odporność:
- Z czarnych owoców:truskawki (200 g)czarne porzeczki (200 g)łyżeczka mioduorzechy lub pestki słonecznika (20 g)
- Porzeczkowo-cytrusowy:garść czarnych porzeczek2 pomarańczełyżka miodu
Energetyczne:
- Szpiankowo-jabłkowy:świeży szpinak baby (60 g)kiełki lucerny i rzeżuchy (30 g)sok z jednej cytryny6 daktyli1 łyżka miodu1 jabłkopestki słonecznika (30 g)woda mineralna do rozcieńczenia
- Burakowo-jabłkowy:2 buraki2 marchewki2 jabłkałodyga selera naciowegosok z połowy cytrynywoda mineralna do rozcieńczenia