Tatar a ciąża. Czy w ciąży można jeść surowe mięso?

2021-07-20 9:10

Jesteś w ciąży i masz ochotę na tatara? Ostrożnie, jedzenie w ciąży surowego mięsa nie jest bezpieczne. Tatar może być źródłem zakażenia groźnymi chorobami, jak toksoplazmoza i listerioza. Co zrobić, gdy zachcianka na konkretny smak jest bardzo silna i trudno jej się oprzeć?

tatar

i

Autor: thinkstockphotos.com Czy jedzenie tatara w ciąży jest bezpieczne?

Spis treści

  1. Dlaczego jedzenie w ciąży tatara jest ryzykowne?
  2. Jaki tatar można jeść w ciąży?

Tatar, czyli danie z posiekanego surowego mięsa wołowego oraz surowych żółtek jaj ma wielu zwolenników. Do tego grona dodać trzeba smakoszy tatara z łososia. Niestety, surowe mięso w ciąży nie jest wskazane jako element menu, niezależnie z jakiego zwierzęcia ono pochodzi.

Czytaj: Ser pleśniowy w ciąży: czy w ciąży można jeść ser pleśniowy?

Grill w ciąży: czy w ciąży można jeść dania z grilla?

I trymestr ciąży - czego nie wolno robić?

Dlaczego jedzenie w ciąży tatara jest ryzykowne?

Surowe mięso może być zakażone bakteriami z rodzaju listeria lub pasożytami toksoplazmozy, wywołującymi groźne dolegliwości. Dotyczy to szczególnie mięs niewiadomego pochodzenia oraz wątpliwej świeżości.

Zarówno listerioza jak i toksoplazmoza mogą mieć bardzo zły wpływ na rozwijające się dziecko – powodować poważne wady rozwojowe, a na wczesnym etapie ciąży – nawet jej przerwanie. Zagrożenie to dotyczy także spożywania krwistych steków czy befsztyków.

Na cenzurowanym jest jednak nie tylko surowe mięso, z którego robi się tatara, ale również inny obowiązkowy składnik tej potrawy – surowe żółtka jaj – ze względu na możliwe ich zakażenie salmonellą.

Bardzo ważna jest ostrożność podczas gotowania – dokładne mycie i wyparzanie naczyń, które miały kontakt z surowym mięsem, a jeśli potrawę przygotowuje kobieta w ciąży – nie powinna ona próbować jej przed usmażeniem, upieczeniem czy ugotowaniem.

Jaki tatar można jeść w ciąży?

Na szczęście nie każdy tatar jest zabroniony w ciąży. Wraz z modą na weganizm i wegetarianizm, coraz popularniejsze stają się tatary wegetariańskie, które zarówno wyglądem, jak i smakiem mogą konkurować z tradycyjnymi, mięsnymi wersjami tej potrawy.

W sieci znaleźć można mnóstwo przepisów na tatary z warzyw np. z suszonych pomidorów, awokado, pieczonych buraków czy z grillowanej cukinii. Takie danie jest nie tylko smaczne i proste, ale też bardzo zdrowe – dostarcza przyszłej mamie wielu niezbędnych składników odżywczych, jest lekkostrawne, a dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach, przyspiesza perystaltykę jelit, jednocześnie likwidując częste u ciężarnych zaparcia.

Czytaj również: Czy ciężarna może jeść grzyby?

TEST: Czy jesteś zagrożona anemią ciążową?
Pytanie 1 z 10
Odkąd zaszłaś w ciążę, wręcz nie możesz patrzeć się na mięso