Wegetarianka w ciąży: czy wegetarianizm szkodzi dziecku?

2019-08-02 14:39

Czy wegetarianka w ciąży, nie jedząc mięsa, szkodzi dziecku? Czy dzieci, które nie znają smaku mięsa, mają szansę właściwie się rozwijać? Istnieje na ten temat wiele mitów. A jak jest naprawdę? Przeczytajcie, co powinna wiedzieć wegetarianka w ciąży!

Wegetarianka w ciąży

i

Autor: photos.com

Spis treści

  1. Wegetarianka w ciąży: zróżnicowana dieta bezmięsna jest zdrowa
  2. Wegetarianka w ciąży: mądrze skomponowana dieta
  3. Wegetarianka w ciąży: czy dziecko też nie będzie jeść mięsa?

Czy wegetarianka w ciąży, nie jedząc mięsa, szkodzi dziecku? Czy w tym szczególnym okresie, wskazane jest niejedzenie mięsa? Dieta w ciąży powinna być przede wszystkim zróżnicowana bez względu na to, czy jest to dieta wegetariańska, czy mięsna. Pojawiają się głosy, że wegetarianki częściej mają kłopoty z zajściem w ciążę oraz jej donoszeniem.

- Każda zła dieta może mieć wpływ na płodność. Ale badania naukowe nie potwierdzają związku miedzy płodnością czy częstością poronień a niejedzeniem mięsa. Dobrze skomponowana, prowadzona pod kontrolą lekarza i dietetyka dieta wegetariańska dostarcza organizmowi tyle samo substancji odżywczych co tradycyjna, mięsna.

W związku z tym takie same problemy z zajściem w ciążę i prawidłowym jej przebiegiem może mieć źle odżywiająca się wegetarianka, jak i niedbająca o dietę kobieta, która je mięso – mówi prof. Ewa Dmoch-Gajzlerska, ginekolog-położnik z Zakładu Dydaktyki Ginekologiczno-Położniczej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Czytaj: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej

DIETA w CIĄŻY: dlaczego ciężarne nie powinny jeść TUŃCZYKA

Wegetarianka w ciąży: zróżnicowana dieta bezmięsna jest zdrowa

Najczęściej wegetarianka w ciąży wcale nie musi rezygnować ze swoich żywieniowych przyzwyczajeń. Jeżeli lekarz podejrzewa, że powodem niepłodności jest niewłaściwa dieta, niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianką, czy nie, trzeba zrobić specjalistyczne badanie określające procentowy skład masy ciała.

W razie potrzeby dietetyk skoryguje dotychczasowy sposób odżywiania. Gdy zaczniesz starać się o dziecko, aż do 16. tygodnia ciąży będziesz przyjmowała kwas foliowy, który chroni płód przed wadami cewy nerwowej. Każda kobieta powinna zażywać go na 3 miesiące przed zajściem w ciążę, ale lepiej zacząć wcześniej, niż narazić dziecko na poważne zaburzenia w rozwoju.

Dobrym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa, fasola, produkty pełnoziarniste, sok pomarańczowy, ale jest on nietrwały, dlatego u większości kobiet stwierdza się jego niedobór.

Czytaj: Dieta bogata w żelazo w ciąży – produkty bogate w żelazo

Wegetarianka w ciąży: mądrze skomponowana dieta

Wegetarianka w ciąży, tak jak i inne przyszłe mamy. Powinna pamiętać o tym, że to, co zje, ma służyć jej i dziecku. Ale nie znaczy to, że mają jeść za dwoje, tylko że mądrze. W pierwszym trymestrze przyszła mama potrzebuje tyle samo kalorii dziennie co zwykle – ok. 2000. Potem wystarczy o 300 więcej – tyle co mała kanapka z serem – zwraca uwagę prof. Ewa Dmoch-Gajzlerska.

Nie martw się, że pomału przybierasz na wadze. Lekarze podkreślają, że więcej niebezpieczeństw dla mamy i dziecka niesie nadwaga niż niedowaga! Rzadko się zdarza, żeby szczupła kobieta, która dobrze się odżywia, nie dostarczyła dziecku potrzebnych składników odżywczych. Wegetarianki, mimo że tyją w ciąży niewiele, rodzą zdrowe dzieci.

Tak jak wszystkie przyszłe mamy, potrzebujesz teraz więcej wapnia, żelaza, niektórych witamin. Ale dobrze zaplanowane posiłki wegetarianki w ciąży pokryją to zapotrzebowanie. Mleko, jajka, kasze i rośliny strączkowe dostarczają białko i wapń.

Pij dużo wody (nawet 5 litrów). Poprawisz wchłanianie i unikniesz wzdęć, które czasem występują podczas jedzenia warzyw strączkowych. Spożywając produkty z grubego przemiału, „strączki” oraz dużo warzyw, z żelazem też nie powinnaś mieć problemu.

Jeżeli jednak go zabraknie, będziesz musiała przyjmować odpowiedni preparat, dopóki morfologia się nie poprawi. Jeśli nie jesz nabiału, lekarz może ci zalecić dodatkowy wapń i witaminę D. Stosuj się do wskazań lekarza. Nie przyjmuj żadnych preparatów witaminowych na własna rękę.

Czytaj: Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno ci jeść

Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą

Wegetarianka w ciąży: czy dziecko też nie będzie jeść mięsa?

Wegetarianka w ciąży może chcieć również nie karmić swojego dziecka mięsem już po porodzie. Dieta wegetariańska niepozbawiona mleka i jajek zapewnia dzieciom niezbędne składniki odżywcze, pod warunkiem że uwzględnia się w niej potrzeby rozwijającego się organizmu.

Zapotrzebowanie to można zaspokoić, stosując nawet dietę ściśle wegetariańską, jeżeli jadłospis będzie bardzo urozmaicony, a potrawy umiejętnie ze sobą łączone i wzbogacone w składniki deficytowe, np. wapń, witaminę D, B12, żelazo.

Jest to jednak trudne do zrealizowania, choćby ze względu na dużą objętość pokarmów roślinnych, które musiałoby w ciągu dnia zjeść 2–3-letnie dziecko, dlatego takich diet nie poleca się małym dzieciom – mówi dr Witold Klemarczyk, pediatra z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.Nieodpowiednia dieta czyni największe spustoszenie w organizmach maluchów do 4.–5. roku życia, a potem w okresie dojrzewania. Zdarza się, że niekorzystne zmiany początkowo w ogóle nie dają o sobie znać albo rozkładają się w czasie, dlatego mogą być dla rodziców niedostrzegalne.

Chłopcy na źle skomponowanej diecie wegetariańskiej są zazwyczaj niżsi i szczuplejsi od swoich rówieśników. U dziewczynek może dojść do niedokrwistości. Niedobór składników odżywczych u nastolatek nasila się w okresie miesiączkowania. Niewłaściwie odżywiane dzieci wegetariańskie bywają mniej aktywne, blade albo zbyt pobudzone.

Czytaj: WEGETARIANIZM u dzieci: czy dziecko może nie jeść MIĘSA?

Dlatego tak ważne jest, aby od małego nauczyć dzieci jeść razowy chleb, kasze, kiełki, orzechy, nasiona, warzywa i owoce. Niech piją świeżo wyciskane soki, jogurty. Przyzwyczaj dziecko do aktywnego wypoczynku, np. chodzenia na basen, jazdy na rowerze albo rolkach.Najlepiej poradź się specjalisty, czym zastąpić mięso czy produkty pochodzenia zwierzęcego. Dietetyk ułoży dla dziecka jadłospis, biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby malucha.

Regularnie odwiedzajcie zaufanego pediatrę, który ma doświadczenie w opiece nad dziećmi wegetariańskimi. Być może okresowo trzeba będzie podawać dziecku suplementy, przynajmniej wapń, żelazo, witaminę B12.

Czytaj: Anemia u dzieci: objawy i oznaki anemii u dziecka, jak leczyć anemię

miesięcznik "Zdrowie"