Wyciskane soki - bomba witaminowa dla kobiet w ciąży

2020-09-17 9:36

Wyciskane soki zachowują wszystkie witaminy i minerały. Mogą być skuteczną i bezpieczną bronią w walce z wieloma dolegliwościami, także tymi pojawiającymi się w ciąży i po porodzie.

Soki

i

Autor: Getty images

Specjaliści zalecają, aby kobieta w ciąży zjadała codziennie co najmniej 600–700 g warzyw i owoców. Można je spożywać na surowo, w postaci sałatek, zup, ale także w formie wyciskanych soków. Te ostatnie mają wiele zalet.

Po pierwsze: w małej szklance „mieści się” tyle witamin i minerałów, ile znajduje się w kilku kilogramach owoców i warzyw, po drugie: soki wyciskane to dobre urozmaicenie zdrowej diety, po trzecie: doskonała i niskokaloryczna przekąska ciążowa (sok można pić między posiłkami) i wreszcie po czwarte: to smaczny napój, który może być jednocześnie naturalnym lekiem.

Spis treści:

  1. Dlaczego w ciąży warto pić soki wyciskane?
  2. Soki wyciskane na wzmocnienie przed zimą
  3. Soki wyciskane przeciw anemii
  4. Soki bezpieczne przy cukrzycy ciążowej

Dlaczego w ciąży warto pić soki wyciskane?

Soki wyciskane mają właściwości prozdrowotne i tę zaletę warto wykorzystać szczególnie w okresie oczekiwania na dziecko, gdy dokuczają ci typowe dolegliwości ciążowe lub poważniejsze choroby i kiedy – ze względu na bezpieczeństwo maluszka – nie możesz przyjmować niektórych leków.

Okazuje się, że soki wyciskane – tłoczone i bez dodatku cukru – są nie tylko smaczne i gęste, ale też zachowują większość witamin, minerałów oraz naturalnych antybiotyków zawartych w owocach i warzywach. Dlatego są skutecznymi i bezpiecznymi dla matki i jej nienarodzonego dziecka „lekarstwami”.

Aby jednak domowe soki wyciskane miały działanie prozdrowotne, musisz wiedzieć, jakie warzywo lub owoc włożyć do wyciskarki. Każde z nich zawiera przecież inne składniki odżywcze, które mają określony wpływ na organizm człowieka.

Warzywa czerwone i pomarańczowe są pełne karotenoidów, antocyjanów i likopenu, zielone zawierają kwas foliowy i mnóstwo witaminy C, a cytrusy są źródłem przeciwulteniaczy i błonnika.

Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które pomogą w walce z wirusami i bakteriami, uzupełnią niedobory cennych składników odżywczych i poprawią funkcjonowanie organizmu. Wypróbuje je, aby w prosty i bezpieczny sposób podreperować swoje zdrowie. Zachowaj te przepisy, bo wszystkie możesz bezpiecznie wykorzystywać również po porodzie, kiedy będziesz karmić piersią.

Soki wyciskane na wzmocnienie przed zimą

W sezonie jesienno-zimowym warto wzmocnić odporność organizmu, aby nie poddał się pierwszym atakom wirusów i bakterii. W tym zadaniu pomogą naturalne antybiotyki ukryte np. w cebuli i czosnku oraz warzywa i owoce bogate w witaminy C, A oraz cynk i żelazo.

Te składniki odżywcze pobudzają układ immunologiczny do pracy, stymulując produkcję leukocytów (odpowiedzialnych za walkę z drobnoustrojami).

Ułatwiają też walkę ze stanami zapalnymi, przyspieszając usuwanie pierwszych objawów przeziębienia. Przygotowując soki poprawiające odporność, powinnaś korzystać z marchwi, bogatej w przeciwutleniacze, zwłaszcza beta-karoten, brokułów zawierających witaminy C i A, kwas foliowy oraz wiele składników mineralnych. Nie zapomnij też o owocach cytrusowych i jabłkach.

Sok marchwiowo-jabłkowy z pomarańczami

  • 4 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 pomarańcze
  • mały kawałek świeżego korzenia imbiru

Marchewki, imbir i owoce umyj oraz obierz i wyciśnij przez wyciskarkę wolnoobrotową. Sok z marchwi i czosnku w 3 marchewki w 2 ząbki czosnku w przyprawy do smaku Umyj i obierz marchewki, a następnie przepuść je przez wyciskarkę. Potem obierz czosnek i pokrój go albo zblenduj. Dodaj czosnek do soku z marchewki i dopraw do smaku np. solą lub ziołami.

Soki wyciskane przeciw anemii

Jeśli w okresie ciąży dopadła cię niedokrwistość, powinnaś sięgnąć po warzywa i owoce, które zawierają żelazo oraz witaminę C, ułatwiającą jego przyswajanie przez organizm. Jest wiele warzyw skutecznie walczących z anemią, np. buraki.

Ich sok wspomaga proces produkcji krwi – zawiera kwas foliowy, który współuczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek oraz żelazo. Podobne zalety mają pomidory oraz natka pietruszki, które są źródłem żelaza i witaminy C, przez co skutecznie podwyższają poziom tego pierwiastka w organizmie.

Sok z buraków

  • 1 duży burak w pół marchewki
  • pół jabłka w pęczek natki
  • sok z połowy cytryny

Natkę pietruszki dokładnie opłucz. Warzywa oraz owoce umyj i pokrój (nie musisz ich obierać). Wrzuć wszystko do wyciskarki, a po uzyskaniu soku dodaj jeszcze sok z cytryny. Sok z pomidorów i natki pietruszki w pęczek natki w 1 kg pomidorów w pieprz ziołowy w sól Natkę i pomidory umyj, pokrój i wrzuć do wyciskarki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Soki bezpieczne przy cukrzycy ciążowej

Podwyższony poziom cukru we krwi w czasie cukrzycy ciężarnych wymaga dbania o dietę. Owoce są słodkie, dlatego lepiej spożywać ich jak najmniej. Możesz jednak pić soki z warzyw, które mają niski indeks glikemiczny (poniżej 55), np. z kapusty, selera naciowego, buraka, marchwi, papryki, ogórka lub pomidorów.

Sok ogórkowy

  • pół kg ogórków
  • 2 małe jabłka 
  • 1 grejpfrut
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • pół cytryny

Ogórki i owoce umyj (ogórków nie musisz obierać) i pokrój w kawałki. Dodaj umytą natkę pietruszki i wrzuć do wyciskarki.

Sok z kapusty i selera naciowego

  • kapusta biała lub pekińska (ok. 5 liści) 
  • pół ogórka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół cebuli 
  • sól, pieprz

Oderwij świeże liście kapusty i umyj je. Ogórek, cebulę i selera naciowego obierz i pokrój. Wrzucić wszystko do wyciskarki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewający

Warzywa o działaniu rozgrzewającym warto spożywać w chłodne dni, gdy po powrocie do domu wciąż czujesz się przemarznięta. Specjaliści wymieniają tu: paprykę, jarmuż, cebulę, czosnek, ale też wiśnie, winogrona, maliny.

Wiele z nich to produkty pełne witamin i minerałów (jarmuż, winogrona), przeciwutleniaczy (papryka, wiśnie) oraz naturalnych antybiotyków (cebula), które przydadzą się w walce z infekcjami. Pamiętaj również o rozgrzewających przyprawach, które można dodać do soków – imbirze, cynamonie, goździkach i kardamonie.

Sok malinowy z imbirem

  • 3 szklanki malin (mogą być mrożone) 
  • 1 jabłko 
  • gruby plaster imbiru

Maliny oraz jabłko umyj, dodaj obrany imbir i wrzuć wszystkie składniki do wyciskarki. Wyciśnij sok. Koktajl z jarmużem, zieloną pietruszką i czosnkiem w 2 szklanki liści jarmużu w 1 pęczek natki pietruszki w 1/4 obranej limonki w gruby plaster imbiru Warzywa i owoce umyj i pokrój na kawałki. Limonkę i imbir obierz ze skórki. Wyciśnij w wyciskarce.

Czytaj: Niedobór żelaza w ciąży: czym skutkuje?

15 warzyw i owoców, które służą ciąży

Dozwolone i zabronione leki w ciąży

Naturalne antybiotyki, które możesz stosować w ciąży

Dieta w ciąży: co jeść, by nie przytyć nadmiernie w ciąży

TEST: Czy dobrze odżywiasz się w ciąży?

Pytanie 1 z 9
SZYKUJESZ SOBIE JEDZENIE DO PRACY. CO WKŁADASZ DO PUDEŁKA?