Ciąża to piękny i niezapomniany okres w życiu kobiety. Jednak, by tak właśnie przebiegał, konieczne są systematyczne kontrole lekarskie i odpowiednie żywienie. Jedną z nich jest zasada: "'Jedz nie za dwoje, lecz dla dwojga". Wyjaśniamy, na czym polega ta zasada i przedstawiamy główne zasady dotyczące zdrowego odżywiania we wszystkich trymestrach ciąży.
Spis treści
- Dla dwojga czy za dwoje?
- Co jeść, aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój?
- Zasady prawidłowego odżywiania
Dla dwojga czy za dwoje?
Najważniejsza zasada, o której kobieta w ciąży powinna pamiętać to: Jedz dla dwojga – nie za dwoje. Polega ona na umiejętnym komponowaniu posiłków, które zapewnią odpowiednią ilość energii i składników odżywczych, a także ostrzega przed nadmierną ilością spożywanych pokarmów.
Warto zwrócić uwagę na produkty mające największą wartość odżywczą, a jednocześnie niskokaloryczne. Różnokolorowe warzywa i owoce podawane w różnych postaciach to również znakomity pomysł na dostarczanie organizmowi witamin i całego wachlarza składników mineralnych.
Spożycie 5–6 posiłków dziennie powinno być rozłożone równomiernie według zasady – jedz częściej, ale mniejsze porcje.
Czytaj również: Ból żołądka w ciąży - przyczyny i leczenie bólu żołądka
Mięta w ciąży – właściwości. Czy można ją pić w ciąży i podawać małemu dziecku?
Co jeść, aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój?
Produkty zbożowe
- Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii w twojej diecie i składnikiem głównych posiłków (śniadanie-obiad-kolacja).
- Stanowią źródło węglowodanów złożonych, witamin (B1, B2, B6, PP, E), składników mineralnych (magnezu, cynku, miedzi, żelaza niehemowego), białka roślinnego i błonnika pokarmowego.
- Jedz 8–11 porcji produktów zbożowych dziennie, w zależności od zalecanej kaloryczności diety. Przykładowo dla kobiety o przeciętnym zapotrzebowaniu energetycznym (spodziewającej się jednego dziecka) zaleca się spożywanie w I i II trymestrze 8 porcji produktów zbożowych dziennie, natomiast w III trymestrze o 1 porcję więcej.
- Jedna porcja to np. ok. 1 kromki chleba lub 3 łyżki kaszy/ryżu/makaronu przed ugotowaniem (30 g).
Warzywa i owoce
- Są źródłem węglowodanów (w tym błonnika), witamin i składników mineralnych. Dostarczają dużej ilości przeciwutleniaczy, folianów.
- Spożywaj ok. 300–400 g owoców i nie mniej niż 400–500 g warzyw dziennie, w zależności od trymestru ciąży.
Nasiona roślin strączkowych
- Stanowią źródło białka roślinnego, witamin z grupy B, błonnika i składników mineralnych (magnez, wapń, cynk, fosfor, potas). Do roślin strączkowych należą: groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, soja.
- Spożywaj w tygodniu 2–3 porcje nasion roślin strączkowych, zwłaszcza w dni, kiedy nie jesz mięsa. Jedna porcja to 40-60 g suchych nasion.
Mleko i produkty mleczne
- Ta grupa produktów to źródło pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, witamin z grupy B oraz witamin A i D.
- W pierwszym trymestrze powinno się spożywać 3 porcje mleka i/lub produktów mlecznych; w kolejnych trymestrach o jedną porcję więcej.
- Jedna porcja to: szklanka mleka/kefiru/jogurtu lub 100 g sera białego lub 2 plasterki sera żółtego.
Mięso, ryby, jaja
- Chude mięso czerwone, drób, ryby i jaja to podstawowe źródło białka o wysokiej wartości biologicznej. Mięso to również bogate źródło żelaza (hemowego), magnezu, cynku i witamin z grupy B. Tłuszcz ryb ma dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
- W I trymestrze spożywaj 4–5 razy w tygodniu 1 porcję mięsa (ok. 150 g); w II i III trymestrze zwiększ porcję do ok. 225 g. Tłuste ryby morskie spożywaj 2 razy w tygodniu. Część mięsa możesz zastąpić chudą wędliną, jajami, nasionami roślin strączkowych.
Tłuszcze
- Zapewniają energię, witaminy A, D, E, K i właściwe funkcjonowanie układu nerwowego.
- W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe; są one zawarte w tłuszczach roślinnych (omega-6 i omega-3) i tłustych rybach morskich (omega-3).
- Codziennie spożywaj 3 łyżki oleju roślinnego lub miękkiej margaryny/masła.
- Uważaj na izomery trans kwasów tłuszczowych (mogą upośledzać rozwój dziecka!).
Woda i napoje
- Woda oczyszcza organizm, pomaga uniknąć zaparć, zmęczenia, obrzęków i zawrotów głowy; odpowiednie nawodnienie organizmu jest podstawą dla prawidłowego funkcjonowania organizmu matki i dziecka.
- Spożywaj 2–2,5 l płynów dziennie.
- Jeśli poczujesz pragnienie, sięgnij po szklankę wody (o niskiej zawartości sodu).
- Woda powinna być podstawowym źródłem nawodnienia Twojego organizmu.
Cukier i słodycze
- Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych i stanowi jedynie źródło energii (tzw. puste kalorie).
- Słodycze to produkty o wysokiej wartości energetycznej, które zawierają (poza cukrem) często też i tłuszcz (w tym nasycone kwasy tłuszczowe i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny być ograniczone do minimum w czasie ciąży).
Czytaj również: Odwodnienie w ciąży - ile wody pić, czym grozi odwodnienie?
Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno jeść w ciąży
Zasady prawidłowego odżywiania
Aby uniknąć zatruć pokarmowych i zagrożenia dla dziecka, należy z pieczołowitością wybierać żywność, która jest bezpieczna – czyli m.in.: świeża, nieprzetworzona, wolna od zanieczyszczeń i patogenów (bakterii, pasożytów itd.). Z tego samego powodu, przechowywanie produktów (zgodne z informacjami i zaleceniami podawanymi przez producentów na etykietach), higieniczne przygotowywanie i przetwarzanie żywności to bezwzględna konieczność.
W trosce o bezpieczeństwo, kobiety ciężarne powinny ze swojej diety wyeliminować wiele produktów spożywczych, w tym m.in.: niepasteryzowane mleko i jego przetwory, sery pleśniowe, produkty wędzone (ryby, mięso, sery), surowe mięso, owoce morza i surowe sushi, surowe jajka, kiełki, gotowe produkty garmażeryjne, produkty zawierające glutaminian sodu (zupy instant, kostki rosołowe, słone przekąski) oraz alkohol.
Niekiedy podczas ciąży (zwłaszcza w I trymestrze) mogą pojawić się tzw. zachcianki pokarmowe. Zawsze wtedy należy pamiętać o zasadach zdrowego żywienia i produkty niezdrowe zastępować odżywczymi substytutami.
Sprawdź również: Co jeść w ciąży, aby dziecko dobrze się rozwijało, przybierało na wadze i aby uniknąć wad?
Sposoby na wilczy apetyt. Co jeść, gdy dopadnie cię głód w ciąży?
WYDRUKUJ zasady prawidłowego odżywiania
Materiały prasowe z konferencji IŻŻ "MAMO, ZADBAJ O SIEBIE