Dieta na przeziębienie istnieje i warto ją wypróbować. Dlaczego? Częste zmiany pogody są szczególnie niebezpieczne i potrafią położyć do łóżka najsilniejszego. Szczepionka przeciw grypie nie zabezpieczy nas przed katarem i bólem gardła, a łykanie preparatów witaminowych czy tabletek na przeziębienie obciąża wątrobę.
Dlatego warto pomóc swojemu organizmowi i w naturalny sposób wzmocnić jego odporność odpowiednią dietą na przeziębienie, a także wysypiać się i chodzić na długie spacery. Wypróbuj nasz tygodniowy jadłospis na odporność i nie choruj zimą!
Spis treści
- Dieta na przeziębienie musi obfitować w witaminę C
- Dieta na odporność - jedz produkty z cynkiem
- Dieta na przeziębienie i wzmocnienie odporności
Dieta na przeziębienie musi obfitować w witaminę C
O tej porze roku nasz jadłospis wzmacniający odporność powinien być bogaty w witaminę C. Kwas askorbinowy pobudza bowiem do pracy układ odpornościowy, tworząc barierę zabezpieczającą przed chorobami wirusowymi.
Chroni też komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Jest to szczególnie ważne właśnie o tej porze roku, kiedy delikatne naczynia włosowate znajdujące się w skórze są szczególnie narażone na pękanie pod wpływem nagłych zmian temperatury.
Najlepszym źródłem witaminy C są oczywiście owoce i warzywa, zwłaszcza nać pietruszki, papryka, kiwi oraz cytrusy. Pamiętajmy jednak, że witamina ta jest bardzo nietrwała, dlatego najlepiej jeść zawierające ją produkty na surowo lub krótko gotowane na parze bądź w małej ilości wody.
By jednak działanie witaminy C było skuteczne, potrzebuje ona cynku.
Dieta na odporność - jedz produkty z cynkiem
Ten biopierwiastek czuwa nad właściwymi przemianami kwasu askorbinowego w organizmie i reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego. Pomaga też zwalczyć przeziębienie i ból gardła, a także przyspiesza powrót do zdrowia w okresie rekonwalescencji.
Dużo cynku jest natomiast w orzechach, migdałach oraz rybach. Dbajmy, by ich nie zabrakło w diecie.
Czytaj: Jesień to czas aktywacji wirusów: zobacz, które wirusy zagrażają dziecku
SPOSOBY na ODPORNOŚĆ: jak uniknąć przeziębienia jesienią?
PRZEZIĘBIENIE u niemowlaka: jak zapobiec nawrotom infekcji?
Dieta na przeziębienie i wzmocnienie odporności
Nasz siedmiodniowy jadłospis na odporność potraktuj jak inspirację. Dostarcza on codziennie 10 mg cynku (mężczyzna potrzebuje go nieco więcej: od 15 do 30 mg) oraz od 200 do 400 mg witaminy C (dobowa dawka dla osoby zdrowej nie powinna przekraczać 500 mg). Pozwala też zadbać o figurę, bo jego dzienna wartość wynosi zaledwie 1200-1300 kcal.
Dzień pierwszy
- Pierwsze śniadanie: szklanka mleka 2-procentowego z 3 łyżkami musli z orzechami i rodzynkami, banan.
- Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżką twarożku ziarnistego wymieszanego z połową łyżeczki cząbru, średnia czerwona papryka, 2 mandarynki, 2 orzechy brazylijskie.
- Obiad: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej; 120 g fileta z dorsza duszonego z cebulą i oregano, surówka ze szklanki kiszonej kapusty i tartej marchewki, szklanka soku jabłkowego.
- Kolacja: sałatka z dużego gotowanego ziemniaka i połowy szklanki fasoli polana sosem z łyżeczki musztardy, 3 łyżek jogurtu i łyżeczki bazylii, szklanka herbaty owocowe.
Dzień drugi
- Pierwsze śniadanie: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 3 suszonych moreli i szklanki mleka 2-procentowego, jabłko.
- Drugie śniadanie: napój ze szklanki jogurtu naturalnego, szklanki soku wielowarzywnego i bazylii; pół grahamki.
- Obiad: 2 średnie ziemniaki; stek z łososia pieczony w folii z cytryną i cząbrem, surówka z dużej czerwonej papryki, połowy cebuli i połowy szklanki zielonego groszku.
- Kolacja: sałatka z 4 liści sałaty, dużego pomidora, połowy serka typu feta, 6 oliwek i łyżeczki szałwii, polana sosem winegret, szklanka herbaty ziołowej.
Dzień trzeci
- Pierwsze śniadanie: 5 łyżek płatków kukurydzianych, łyżka tartych migdałów i łyżka rodzynek wymieszane ze szklanką mleka 2-procentowego, pół grejpfruta.
- Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżką twarożku kanapkowego posypanego tymiankiem, duża gruszka, łyżka orzechów laskowych.
- Obiad: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 120 g fileta z mintaja duszonego w sosie przygotowanym z 1/3 szklanki mleka, łyżeczki mąki ziemniaczanej i łyżeczki oregano, krótko gotowana niewielka różyczka brokuła, szklanka soku pomarańczowego.
- Kolacja: surówka ze szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy, łyżki pestek słonecznika i 3 marynowanych śliwek, polana sosem z łyżki majonezu i 3 łyżek jogurtu, szklanka herbaty ziołowej.
Dzień czwarty
- Pierwsze śniadanie: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 2 fig i szklanki mleka 2-procentowego, jabłko.
- Drugie śniadanie: pół grahamki z 2 plasterkami szynki drobiowej, liściem sałaty i łyżeczką koncentratu pomidorowego, duży pomidor, 2 łyżki orzechów pistacjowych.
- Obiad: 2 średnie ziemniaki, 120 g fileta z morszczuka pieczonego w folii z cząbrem, surówka z 2 ogórków kiszonych, połowy cebuli, jabłka, szklanki fasolki szparagowej, szklanka soku z czarnej porzeczki.
- Kolacja: sałatka ze szklanki zielonego groszku, jaja na twardo i średniego ogórka, polana sosem z łyżki majonezu i 3 łyżek jogurtu, szklanka herbaty ziołowe.
Dzień piąty
- Pierwsze śniadanie: szklanka mleka 2-procentowego z 3 łyżkami musli z orzechami i rodzynkami, średnia gruszka.
- Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżeczką margaryny i 2 plasterkami polędwicy, średnia czerwona papryka; pomarańcza.
- Obiad: 3/4 szklanki gotowanego brązowego ryżu, stek z łososia pieczony w folii z cytryną i oregano; surówka z 4 liści sałaty, dużego pomidora i połowy cebuli, szklanka krótko gotowanego kalafiora, szklanka kefiru.
- Kolacja: sałatka z krótko gotowanych warzyw: kilku różyczek brokuła, połowy szklanki żółtej fasolki szparagowej i marchewki wymieszana z łyżką natki i 3 łyżkami jogurtu, szklanka herbaty owocowej.
Dzień szósty
- Pierwsze śniadanie: 5 łyżek płatków kukurydzianych i 4 suszone śliwki ze szklanką mleka 2-procentowego, kiwi.
- Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżeczką margaryny i plastrem żółtego sera, duża gruszka.
- Obiad: 2 średnie ziemniaki, 120 g fileta z dorsza duszonego z marchewką, cebulą, małym selerem i 2 orzechami włoskimi, przyprawionego łyżką koncentratu pomidorowego i oregano, surówka ze szklanki kiszonej kapusty z kminkiem, szklanka kefiru.
- Kolacja: surówka ze średniej papryki, dużego pomidora, połowy cebuli, 2 łyżek twarożku ziarnistego i łyżeczki bazylii, szklanka herbaty owocowe.
Dzień siódmy
- Pierwsze śniadanie: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 3 suszonych moreli i szklanki mleka 2-procentowego, pół grejpfruta.
- Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżeczką margaryny i plastrem szynki z indyka średni ogórek, 2 łyżki orzechów laskowych, jabłko.
- Obiad: 3/4 szklanki ugotowanego pęczaku, 100 g wątróbek drobiowych duszonych z cebulą, surówka z dużej marchwi, połowy selera, jabłka, kilku orzechów włoskich polana łyżeczką oliwy szklanka soku jabłkowego.
- Kolacja: sałatka z krótko gotowanych warzyw: połowy szklanki żółtej fasolki szparagowej, połowy szklanki zielonej fasolki szparagowej, marchwi i połowy szklanki brokułów z łyżeczką estragonu i sokiem cytrynowym szklanka herbaty owocowej.
Czytaj: Jak wzmocnić odporność i uniknąć przeziębienia w ciąży
Żywienie niemowlęcia. Dieta bogata w prebiotyki, by wzmocnić odporność dziecka