Poznaj 5 zasad, dzięki którym unikniesz anemii i niedokrwistości w ciąży

2015-10-14 15:13

Wiele przyszłych mam cierpi na niedokrwistość, ale nie musi tak być w twoim przypadku. Co robić, by cieszyć się zdrowiem i dobrymi wynikami krwi przez całe dziewięć miesięcy? Poznaj 5 zasad, dzięki którym unikniesz anemii i niedokrwistości w ciąży.

dieta bogata w żelazo, anemia, niedokrwistość

i

Autor: thinkstockphotos.com Podczas ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta z 18 do 26–27 mg dziennie. Zadbaj o to, by pierwiastek ten na stałe zagościł na twoim talerzu.

Spis treści

  1. >> Przeczytaj: Dieta bogata w żelazo >>
  2. Jak uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży: rób regularne badania
  3. Jak uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży: jedz produkty z żelazem
  4. Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o anemii
  5. Jak uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży: przyjmuj suplementy
  6. >> Zobacz: Czy przyjmowanie żelaza w tabletkach jest konieczne? >>
  7. Jak uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży: poprawiaj wchłanianie
  8. Jak uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży: nie lekceważ anemii
  9. >> Dołącz do dyskusji o przyjmowaniu żelaza w ciąży na forum Mjakmama24.pl >>

Ciąża to dla organizmu kobiety prawdziwa rewolucja. Niektóre narządy pracują "za dwoje", inne wolniej, zwiększa się zużycie tlenu, szaleją hormony... Jedną ze znaczących zmian jest też zwiększenie objętości krwi i jej rozrzedzenie, co skutkuje niższym poziomem czerwonych krwinek oraz hemoglobiny. To normalny objaw i do pewnego stopnia – stan fizjologiczny. Niestety, niekiedy może stać się problemem, gdyż towarzyszy mu również spadek poziomu żelaza, co jest efektem wzrostu zapotrzebowania na ten krwiotwórczy pierwiastek.

Żelazo – oprócz tego, że jest składnikiem hemoglobiny – jest bowiem niezbędne nie tylko do prawidłowego funkcjonowania organizmu kobiety, ale również do rozwoju płodu. Umożliwia pracę łożyska, pomaga w dotlenieniu macicy oraz w prawidłowym kształtowaniu się mózgu dziecka. Przez pierwsze kilka miesięcy ciąży organizm mamy i dziecka korzysta z zapasów żelaza nagromadzonych przez kobietę przed poczęciem. Potem czerpie je z pożywienia, które je ciężarna. Jeśli ilości te są niewystarczające, a tak jest w przypadku ok. 40 proc. kobiet, poziom żelaza i hemoglobiny we krwi obniża się, spada też hematokryt, czyli procentowy stosunek krwinek czerwonych do surowicy. Mówimy wtedy o anemii w ciąży. Co zrobić, aby zapobiec niedokrwistości lub szybko się jej pozbyć? Poznaj 5 zasad, dzięki którym unikniesz anemii i niedokrwistości w ciąży.

>> Przeczytaj: Dieta bogata w żelazo >>

Jak uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży: rób regularne badania

Zgodnie ze standardami opieki okołoporodowej przyszła mama powinna wykonać morfologię, czyli badanie krwi, co najmniej pięć razy podczas okresu ciąży. Badania te są bezpłatne i przysługują każdej ciężarnej w ramach NFZ. Warto je robić zgodnie z zaleceniami ginekologa, bo to właśnie dzięki nim dowiesz się, czy nie grozi ci anemia. Morfologia pokazuje poziom żelaza, krwinek czerwonych oraz hemoglobiny, daje też informację o hematokrycie. O anemii mówimy wtedy, gdy w wyniku niedoborów żelaza poziom hemoglobiny spada poniżej 11 g/dl, a hematokryt jest mniejszy niż 33 proc.

Jak uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży: jedz produkty z żelazem

Jedną z zasad, jak uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży jest nie tylko profilaktyka, ale i zmiana diety. Ponieważ podczas ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta z 18 do 26–27 mg dziennie, zadbaj o to, by pierwiastek ten na stałe zagościł na twoim talerzu. Pokarmy bogate w żelazo to czerwone mięso, ale również drób i ryby. Jego źródłami są również: warzywa strączkowe, szpinak, orzechy i migdały, suszone owoce, ciemne pieczywo i kasze gruboziarniste. Mocna herbata, kawa i mleko zmniejszają zdolność wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego, dlatego lepiej ich nie łączyć z "żelaznymi" daniami. Dobrze za to sięgać po produkty bogate w witaminę C, poprawiające wchłanianie, i dodawać je do mięs, ryb czy jaj. Witaminę C znajdziesz w cytrusach, truskawkach, papryce, pomidorach, dzikiej róży, żurawinie, natce pietruszki. Istotne też, by jeść produkty bogate w witaminy B6 i B12, które odpowiadają za prawidłowy rozwój krwinek czerwonych. Są to: mięso, ryby, żółte sery, kasze, płatki śniadaniowe i produkty pełnoziarniste, a także banany, awokado i ziemniaki.

Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o anemii

Anemia. Jakie daje objawy i jak ją leczyć?

Jak uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży: przyjmuj suplementy

Jeśli lekarz stwierdzi u ciebie niedokrwistość, powinnaś przyjmować leki. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne w 2014 roku rekomendowało, by przyszłe mamy z anemią przyjmowały preparaty z żelazem po 8. tygodniu ciąży w dawce od 60 mg do 120 mg dziennie (w zależności od wyników morfologii krwi). Anemia może być również wynikiem niedoboru kwasu foliowego lub – rzadziej – witaminy B12. W takich przypadkach lekarz zaleci z pewnością dodatkową suplementację tych witamin. Kobiety z niedokrwistością spowodowaną niskim poziomem kwasu foliowego powinny przyjmować go w dawce nawet do 5 mg na dobę.

>> Zobacz: Czy przyjmowanie żelaza w tabletkach jest konieczne? >>

Jak uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży: poprawiaj wchłanianie

Co jeszcze zrobić, by uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży? Zdarza się, że kobieta prawidłowo się odżywia, a nawet suplementuje żelazo czy kwas foliowy, mimo to nadal ma problemy z ich niewystarczającym poziomem. To dlatego, że nie każdy organizm prawidłowo wchłania cenne substancje. Warto więc wspomóc go, czyli przyjmować preparaty oraz jeść produkty, które zwiększają przyswajanie. Kupując preparaty z żelazem, wybieraj te wytwarzane na bazie żelaza hemowego, które lepiej się wchłania. W naturalnej postaci żelazo hemowe znajduje się w produktach zwierzęcych, traktuj je więc jako główne źródła tego pierwiastka, przed warzywami i kaszami. Absorpcję żelaza znacząco poprawia też jednoczesne przyjmowanie witaminy C (lub wspomnianych produktów, które ją zawierają) oraz fruktozy ukrytej w owocach. Natomiast słabemu przyswajaniu kwasu foliowego można zaradzić, przyjmując aktywne formy folianów, czyli takie postaci kwasu foliowego, które nie wymagają przetwarzania w organizmie i dlatego są natychmiast przez niego wchłaniane.

Jak uniknąć anemii i niedokrwistości w ciąży: nie lekceważ anemii

Ostatnia zasada, dzięki której unikniesz anemii i niedokrwistości w ciąży to po prostu poważne podejście do problemu. Niedokrwistości nie wolno ignorować. Jej skutkiem może być silne osłabienie, zmęczenie, brak koncentracji, bóle i zawroty głowy. Niedobory żelaza mogą też wpłynąć negatywnie na rozwój dziecka znajdującego się w brzuchu mamy: spowodować wady wrodzone dziecka, zaburzyć rozwój łożyska, niedotlenienie macicy, a przez to doprowadzić do wczesnego poronienia. W późniejszym okresie ciąży anemia może wpłynąć negatywnie na wagę urodzeniową noworodka. Badania pokazują też, że dzieci mam z niskim poziomem żelaza i hemoglobiny często same chorują na niedokrwistość i słabiej rozwijają się motorycznie.

>> Dołącz do dyskusji o przyjmowaniu żelaza w ciąży na forum Mjakmama24.pl >>