Imbir jest szczególnie przydatny w zapobieganiu grypie i przeziębieniu dzięki rozgrzewającym właściwościom. Zawdzięcza je dużej zawartości olejków eterycznych. Gdy przemarzniesz, lepiej ogrzeje cię herbata z imbirem niż z cytryną, cytryna ma bowiem właściwości ochładzające organizm. Warto włączyć do diety imbir profilaktycznie, ponieważ poprawia odporność i pomaga organizmowi zwalczać wirusy i bakterie. Przyspiesza krążenie, dzięki czemu rozgrzewa zimne stopy i dłonie. Jednak imbir nie tylko zapobiega chorobie, ale też ją leczy – ma działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Łagodzi ból gardła – należy płukać gardło ciepłą wodą z 2 łyżeczkami sproszkowanego imbiru.
Imbir – jak zrobić herbatkę z imbiru?
Z korzenia imbiru zeskrob skórkę na szerokość 1 cm. Obraną część pokrój na plasterki. Włóż imbir do garnka, nalej pół litra wody i gotuj 20 minut. Gdy napar trochę ostygnie, możesz dodać łyżeczkę miodu. Imbir możesz też dodawać do herbaty – plasterek korzenia imbiru poprawi jej właściwości rozgrzewające.
Napar z imbiru warto pić nie tylko, gdy coś cię bierze. Imbir pomaga na wiele innych dolegliwości: łagodzi mdłości (dlatego warto go stosować na ciążowe nudności i chorobę lokomocyjną u dzieci), łagodzi bóle miesiączkowe. Dzięki właściwościom przyspieszającym metabolizm ułatwia odchudzanie.
www.dlarodzinki.pl