Pokutuje pogląd, że dania z grilla są ciężkostrawne i niezdrowe. Być może z tego względu odradzano ci uczestnictwo w grillowych ucztach. Lecz jeśli lubisz je urządzać lub chodzić na przyjęcia pod chmurką, w ciąży wcale nie musisz się wystrzegać dań pieczonych na ruszcie.
Mogą być nawet zdrowsze niż te przyrządzone np. na patelni. Wszystko zależy od tego, jakie produkty wybierzesz, a także od właściwej techniki grillowania. Oto przewodnik grillowania dla kobiety w ciąży.
Czytaj również: Potrawy prosto z rusztu: jakie zrobić?
Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej?
Spis treści
- Czysty grill i dobre paliwo
- Danie z grilla dla ciężarnej
- Grill w ciąży: w jaki sposób przygotować dania?
Czysty grill i dobre paliwo
Grill powinien być dokładnie wyczyszczony, aby resztki zanieczyszczeń pozostałych z poprzedniego grillowania nie przywierały do grillowanych produktów i nie przypalały się, wydzielając szkodliwe substancje.
Dla większości z nas cały urok grillowania polega na tym, by mięso skwierczało na gołym ruszcie, warto jednak zaopatrzyć się w folię aluminiową oraz aluminiowe, perforowane lub żłobione tacki do grillowania.
Dlaczego? Chodzi o to, by produkty zawierające tłuszcz oddzielić od żaru. Jeśli położymy je na tacce lub owiniemy w folię, wytopiony tłuszcz nie będzie skapywać do paleniska i palić się, wydzielając szkodliwe węglowodory aromatyczne, które unosząc się wraz z dymem, przenikają do grillowanych produktów.
Nie bez znaczenia jest także rodzaj paliwa. Optymalny jest specjalny węgiel drzewny – w sezonie bez problemu kupisz go w każdym supermarkecie czy na stacji benzynowej.
Można też palić dobrze wysuszonym drewnem, ale tylko z drzew liściastych, gdyż drewno z drzew iglastych zawiera dużo żywicy, która spalając się, może uwalniać szkodliwe substancje.
Danie z grilla dla ciężarnej
Opinia o szkodliwości dań z rusztu wzięła się być może stąd, że klasycznym polskim zestawem na grill jest karkówka, udka kurczaka i kiełbasa. Są to produkty dość tłuste i przez to ciężkostrawne; ponadto kiełbasa, podobnie jak peklowane mięsa, zawiera środki konserwujące – azotany i azotyny, które mocno podgrzewane, przekształcają się w toksyczne substancje.
Dlatego, jeśli jesteś w ciąży, wybieraj do grillowania chude, niepeklowane mięsa (pierś indyka, królika czy kurczaka). Nie wymagają długiego pieczenia; z tego samego względu doskonałe na ruszt jest także delikatne mięso ryb, nie tylko chudego pstrąga czy sandacza – bardzo dobry dla ciebie jest łosoś, bogaty w kwasy omega-3.
Ryby warto piec w folii aluminiowej. Grillować można także warzywa (paprykę, bakłażany, cukinię, cebulę, pomidory), a nawet owoce (np. plastry ananasa). Owinięte w folię, nie stracą prawie nic z zawartych w nich witamin i minerałów. Mięsa warto – nie tylko dla smaku – namoczyć w marynacie z dodatkiem soku z cytryny, wina lub octu winnego; białko w zamarynowanych produktach będzie łatwiej strawne.
Ponadto mięso skruszeje i można je będzie piec krócej, nie narażając go na przesuszenie czy wpływ szkodliwych substancji zawartych w dymie. Pamiętaj też, że plastry mięsa czy kawałki ryby upieką się szybciej, gdy nie będą zbyt grube (maksimum 2–3 cm).
Czytaj również: Czy trzeba spożywać tłuszcze?
Dieta w ciąży bez soli: przyprawy, którymi zastąpisz sól w diecie
Dieta kobiety w ciąży powinna być bogata w ryby
Grill w ciąży: w jaki sposób przygotować dania?
Zanim położysz produkty na ruszcie, rozpal grill i odczekaj, aż płomień zgaśnie, a węgiel pokryje się żarem. Ograniczaj do minimum użycie rozpałki i nigdy nie dodawaj jej w trakcie pieczenia. Jeśli podczas grillowania musisz dorzucić węgla, najpierw zdejmij z rusztu upieczone produkty, a kolejną partię połóż, dopiero gdy węgiel ponownie się rozżarzy.
Przygotowane do pieczenia mięso czy ryby wyjmuj z lodówki na krótko przed położeniem na ruszt, gdyż w upale szybko mogą się w nich rozwinąć bakterie. Produkty osącz z marynaty. W połowie pieczenia odwróć je na drugą stronę.
Do odwracania najlepsze będą łopatki i szczypce; lepiej unikać przewracania mięs widelcem, gdyż nakłuwając mięso w trakcie pieczenia, sprawiasz, że wycieka z niego sok, co może spowodować jego przesuszenie.
Zanim zdejmiesz z rusztu mięso, pod koniec pieczenia zawsze sprawdzaj, czy jest dobrze dopieczone, nakłuwając je patyczkiem do szaszłyków. Jeśli z mięsa wycieka przezroczysty jasny sok, jest gotowe i można przystąpić do ucztowania. Smacznego – i na zdrowie!
Zbilansowana dieta a nie odchudzanie w ciąży - POSŁUCHAJ PODCASTU.
Listen to "Pregoreksja - dlaczego odchudzanie w ciąży jest niebezpieczne? [SuperZdrowi]" on Spreaker.