Zgaga w ciąży pojawia się dlatego, że mięśnie zwieracza dolnego przełyku, oddzielającego go od żołądka, są u kobiety w ciąży rozluźnione i lekko zwiotczałe. Nieszczelny zwieracz sprawia, że pokarm oraz soki żołądkowe mogą bez trudu cofać się z żołądka do przełyku, a wtedy kwas żołądkowy zaczyna podrażniać wrażliwą śluzówkę.
Spis treści
- Objawy i przyczyny zgagi w ciąży
- Proste, sprawdzone sposoby na zgagę
- Produkty, które pomogą na zgagę w ciąży
- Jak poradzić sobie ze zgagą za pomocą ziół?
- Wyklucz pewne dania i napoje
- Jak radzić sobie z pieczeniem w przełyku za pomocą leków?
Objawy i przyczyny zgagi w ciąży
Objawy zgagi w ciąży są nieprzyjemne – choć nie są groźne – ale potrafią bardzo uprzykrzyć życie. Oprócz pieczenia w przełyku i w okolicach mostka możesz odczuwać ból w klatce piersiowej w ciąży, zwłaszcza po schylaniu się lub w pozycji leżącej, a także odbijanie treścią pokarmową i kwaśny posmak w ustach.
Zgaga w ciąży dokucza najbardziej w 2 i 3 trymestrze, gdy powiększająca się macica z każdym dniem coraz bardziej uciska żołądek. Można jej jednak zapobiegać albo przynajmniej znacznie ograniczyć częstotliwość występowania przykrych objawów zgagi. Jak poradzić sobie ze zgagą w ciąży? Trzeba zapamiętać kilka ważnych zaleceń i wziąć je sobie do serca, to znaczy rzeczywiście stosować się do nich na co dzień.
Zobacz: 8 ziołowych herbat na najczęstsze dolegliwości ciążowe
Dolegliwości ciążowe - ból głowy i podbrzusza w pierwszym trymestrze ciąży
Proste, sprawdzone sposoby na zgagę
Jeśli chcesz uniknąć zgagi w ciąży trzeba przestrzegać kilku zasad. Są też domowe sposoby na zgagę w ciąży. Przede wszystkim powinnaś przestrzegać zaleceń dotyczących sposobu jedzenia i częstotliwości spożywania posiłków. Ale warto pamiętać także o paru innych sprawach dotyczących stylu życia i codziennego funkcjonowania, to też może powodować zgagę w ciąży.
- Zamiast trzech obfitych posiłków głównych, w ciągu dnia zjadaj pięć, sześć niewielkich. W ten sposób zapobiegniesz przepełnieniu żołądka, które sprzyja wypychaniu jego treści z powrotem do przełyku.
- Bardzo ważne jest również, by jeść powoli, dokładnie przeżuwając kęs po kęsie. Pośpiech nie sprzyja trawieniu.
- Aby uniknąć zgagi w ciąży po posiłku nie schylaj się i unikaj leżenia – przez minimum dwie godziny pozostań w pozycji pionowej (np. siedzącej), by pokarm mógł się łatwiej przesuwać we właściwym kierunku. Leżenie z pełnym żołądkiem powoduje mocniejszy nacisk treści żołądka na dolny zwieracz przełyku. A najlepiej wybierz się na spacer – dobrze służy to trawieniu.
- Nie objadaj się wieczorem, przed snem. Kolację jedz trzy godziny przed położeniem się do łóżka.
- Staraj się spać z głową uniesioną o ok. 15 cm. Spanie z głową powyżej żołądka zapobiega cofaniu się przetrawionego pokarmu do przełyku. W tym celu pod nogi łóżka u wezgłowia podłóż stare, grube książki, klocki lub inne twarde przedmioty bądź używaj poduszki ortopedycznej, która zapewni taką pozycję. Nie śpij na kilku zwykłych poduszkach, bo łatwo można się z nich zsunąć.
- Pamiętaj też o tym, by nie uciskać talii i brzucha obcisłym ubraniem czy paskiem – każdy nacisk w okolicy żołądka może spowodować zgagę po zjedzeniu posiłku.
- Nie pal papierosów – naukowcy dowiedli, że zwieracz przełyku palacza jest znacznie słabszy niż osoby niepalącej. Także bierne palenie, czyli wdychanie dymu z papierosów palonych przez inne osoby, osłabia ten mięsień. Unikaj zatem zadymionych miejsc i zwracaj uwagę palaczom, żeby w twoim towarzystwie nie palili.
- Staraj się unikać stresu – bezpośrednio nie wywołuje on zgagi, lecz może nasilać jej odczuwanie.
- Zwróć uwagę na stosowane leki. Zgagę mogą nasilać np. farmaceutyki przyjmowane przy bezsenności, chorobie serca, obniżające ciśnienie czy niektóre leki przeciwdepresyjne.
Produkty, które pomogą na zgagę w ciąży
- IMBIR. Świeży imbir – łagodzi on nie tylko nudności, lecz także zgagę. Jak go zjadać? Na przykład świeżo utarty korzeń imbiru wymieszaj z łyżeczką miodu. Możesz też gruby plasterek świeżego imbiru zalać filiżanką wrzątku i wypić taką herbatkę.
- MIGDAŁY. Migdały mają odczyn zasadowy, dzięki czemu zobojętniają kwas solny w żołądku. Zjadaj garść migdałów (ok. 5–8 sztuk), gdy tylko poczujesz przykre pieczenie.
- MLEKO. Doraźnie pomóc może wypicie szklanki świeżego, ciepłego mleka o zawartości tłuszczu 0,5–1,5 proc. Jeśli nie lubisz mleka na zgagę, możesz je zastąpić maślanką lub kefirem.
- WODA. Niektórym kobietom pomaga wypicie wody z miodem i octem jabłkowym. Od razu po pojawieniu się objawów zgagi wypij szklankę ciepłej wody z dodatkiem jednej łyżki miodu oraz jednej łyżki octu jabłkowego.
- SOKI. Pij świeżo wyciskane soki o odczynie zasadowym, które pomagają neutralizować kwasy żołądkowe, np. sok z marchwi, ogórków, buraków.
- SODA. Wypróbuj sodę na zgagę: małą łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuść w szklance wody i wypij otrzymany roztwór.
Jak poradzić sobie ze zgagą za pomocą ziół?
Z ziołami trzeba w ciąży bardzo uważać, bo stosowanie niektórych z nich może być w tym okresie ryzykowne. Ale te wymienione przez nas poniżej możesz wypróbować bez obaw, powinny pomóc na objawy zgagi w ciąży.
- MAJERANEK. Majeranek ze zmielonym kminkiem – oba składniki trzeba wymieszać w stosunku 1:1. W momencie gdy poczujesz pieczenie, weź do ust ok. pół łyżeczki takiej mieszanki, poczekaj, aż zioła połączą się ze śliną, i połknij.
- SIEMIE LNIANE. „Kisiel” z siemienia lnianego: 1–2 łyżeczki nasion zalej pół szklanki wrzątku, poczekaj, aż przestygnie, a następnie wypij, najlepiej na noc, dodając trochę ciepłego mleka lub wody. Siemię powinno mieć konsystencję gęstego kisielu – wtedy stworzy na ściance przełyku szczelną warstwę chroniącą przed kwasami żołądkowymi.
- WIĄZÓWKA BŁOTNA. Napar z ziela wiązówki błotnej: jedną łyżeczkę ziela zalej szklanką wrzątku, przykryj i parz przez 15–20 minut. Ostudzony napar najlepiej pić w chwili wystąpienia objawów zgagi.
- PRAWOŚLAZ LEKARSKI. Korzeń prawoślazu lekarskiego jest jedną z najstarszych znanych metod leczenia zgagi. Prawoślaz wytwarza gęsty śluz, który pokrywa ochronną warstwą błony śluzowe przełyku. Łyżeczkę sproszkowanego prawoślazu rozmieszaj w szklance wody i powoli wypij. Możesz pić do 3–4 szklanek dziennie.
- LIPA. Napar z kwiatu lipy: jedną łyżeczkę ziół zalej szklanką wrzątku, a następnie przykryj i odstaw na 20 minut do ostygnięcia. Pij napar trzy razy dziennie, najlepiej przed posiłkami.
- RUMIANEK, KOPER WŁOSKI. Zgagę łagodzą również napary przyrządzane z kwiatu rumianku albo kopru włoskiego.
Czytaj: Nudności w ciąży - czy mdłości w ciąży można leczyć?
Zaparcia w ciąży: 10 sposobów na zatwardzenie w ciąży
Wyklucz pewne dania i napoje
Odpowiedni jadłospis podczas palenia w przełyku to w przypadku zgagi sprawa o zasadniczym znaczeniu. Wiadomo bowiem, że pewne produkty i potrawy nasilają jej objawy, dlatego powinnaś je wykluczyć ze swojego menu albo ograniczyć ich spożywanie do minimum.
- Zrezygnuj z jedzenia potraw tłustych, smażonych, mocno przyprawionych oraz fast foodów – wszystkie one są ciężkostrawne, długo pozostają w żołądku, powodując nadprodukcję kwasów żołądkowych.
- Staraj się nie łączyć węglowodanów z białkiem. Jeśli na śniadanie jesz jajecznicę, to nie zagryzaj jej chlebem, lecz np. pomidorem. Pieczywo zjedz jako odrębne danie, trzy kwadranse później. Mięsa nie łącz z makaronem czy z ziemniakami, tylko z warzywami.
- Wyklucz ze swojej diety potrawy zawierające glutaminian sodu, takie jak: zupy i sosy w proszku, konserwy rybne i mięsne, ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia.
- Nie pij soków z kartonów – udowodniono naukowo, że nasilają one zgagę.
- Ogranicz picie soków z owoców cytrusowych i pomidorów – mają silnie kwaśny odczyn, który podrażnia śluzówkę i nasila zgagę.
- Mocno ogranicz lub całkowicie wyklucz również napoje zawierające kofeinę (kawa, czarna herbata, cola) – mogą one podrażniać śluzówkę przełyku i rozluźniać jego zwieracz.
- Unikaj słodyczy, a szczególnie czekolady, która zawiera dużo tłuszczów i kofeiny, a więc dwie substancje mogące wywoływać zgagę.
- Nie pij napojów gazowanych – zawarty w nich dwutlenek węgla może nadmiernie rozciągać żołądek, co działa tak samo jak zjedzenie zbyt obfitego posiłku, a więc cofa zawartość żołądka do przełyku.
Jak radzić sobie z pieczeniem w przełyku za pomocą leków?
Jeśli nie pomagają ci żadne domowe sposoby na zgagę w ciąży, możesz stosować dostępne bez recepty leki neutralizujące nadmierną kwasowość soku żołądkowego. Co można kupić w aptece na objawy zgagi w ciąży?
- Preparaty zawierające substancje zobojętniające działanie kwasów żołądkowych, czyli węglan wapnia i węglan magnezu, wiążą kwas solny w żołądku i go neutralizują. Po zażyciu takiego leku, nawet jeżeli treść żołądka się cofnie, nie spowoduje to uczucia palenia w przełyku. Leki te są bezpieczne w ciąży. Pamiętaj tylko o tym, by lek zażywać w odpowiednim czasie w stosunku do posiłków oraz by nie przyjmować go jednocześnie z witaminami, bo wtedy witaminy gorzej się przyswajają.
- Na zgagę w ciąży skuteczna jest również tzw. sól Vichy. To mieszanina soli alkalicznych, zobojętniających kwaśną treść żołądka. Preparat ma postać tabletek musujących, można go kupić bez recepty. Sporządzony z takiej tabletki roztwór wypijaj trzy razy dziennie przed głównymi posiłkami.
- Profilaktycznie na zgagę w ciąży można zażywać lek homeopatyczny.
Uwaga: kobiety w ciąży nie powinny stosować na zgagę:
- leków hamujących wydzielanie kwasu solnego
- tzw. inhibitorów pompy protonowej, czyli najnowocześniejszych leków przeciwdziałających m.in. zgadze
miesięcznik "M jak mama"