Spis treści
Smarowidła do chleba
Na małe napady głodu zawsze warto mieć w lodówce jakieś smaczne smarowidło do pieczywa – sprawdzi się jako smaczna i zdrowa przekąska! Szybka pasta z awokadoWydrąż miąższ z awokado (pestkę zachowaj), rozdrobnij go dokładnie widelcem, dodaj łyżkę soku z limonki, drobno posiekaną szalotkę i bardzo dobrze posiekane 3 suszone pomidory. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.Pasta z czerwonej fasoliOdcedź i opłucz 250 g czerwonej fasoli z puszki i zmiksuj ją w blenderze z niewielką młodą cebulką, 2 łyżkami białego serka (np. Bieluch), łyżką koncentratu pomidorowego, 2 łyżkami tahini, łyżką oliwy i kilkoma kroplami soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiego kremu dopraw solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki i kuminu.Masło migdałowe200 g migdałów wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz 7–10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, uważając, aby się nie spaliły. Wystudzone migdały wrzuć do blendera i miksuj, aż uzyskasz gładki krem (rób przerwy, by nie spalić silnika). Dodaj 3 łyżki miodu.Alternatywa dla Nutelli 50 g czekolady gorzkiej i 70 g mlecznej rozpuść, podgrzewając i mieszając z 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego. Gdy uzyskasz gładki i ciepły krem, zestaw go z ognia, dodaj 100 g masła orzechowego, 50 g syropu z agawy i pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. Bardzo dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Przelej do słoika, przechowuj w lodówce.
Dania z dyni: dlaczego warto je spożywać? Poznaj 7 pysznych przepisów! >>
Zdrowsze brownie
200 g cukinii obierz i zetrzyj na drobnej tarce. 4 żółtka ubij z 75 g cukru trzcinowego na gładki krem. Do masy dodaj 200 g rozpuszczonej czekolady, odciśniętą startą cukinię, 80 g mąki i dobrze wymieszaj. 4 białka ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do ciasta. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
Zapiekanka makaronowa
Ugotuj 300 g makaronu (np. penne) przez połowę czasu podanego na opakowaniu, odcedź. Pół kalafiora i pół brokułu pokrój na kawałki, gotuj 4 minuty na parze. Drobno pokrój 100 g wędzonej szynki i cebulę. Podsmaż je na patelni, na łyżce klarowanego masła, lekko podduś. Posyp łyżką mąki i ciągle mieszając, dodaj 300 ml mleka, aż powstanie sos. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj warzywa z makaronem, przełóż do natłuszczonej formy, zalej sosem, posyp startym cheddarem. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.
Dania ze szpinakiem: prezentujemy 8 przepisów! >>
Sałatka z komosy
Szklankę komosy ryżowej ugotuj według wskazówek na opakowaniu i dobrze wystudź. 150 g filetu z łososia ugotuj na parze i również ostudź. Średniego ogórka opłucz, przekrój wzdłuż na cztery części i pokrój w plasterki. 10 pomidorków koktajlowych pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Pół pęczka natki pietruszki drobno posiekaj. Wszystkie warzywa i rozdrobnionego widelcem łososia dodaj do kaszy, posól, popieprz, dodaj 2 łyżki oliwy, skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dobrze schłodź przed podaniem.
Kwasy DHA w czasie ciąży
Dlaczego kobiety w ciąży powinny stosować suplementację kwasami DHA? Posłuchaj naszego eksperta ginekologa Krzysztofa Pancześnika, ordynatora oddziału położniczego Szpitala Damiana w Warszawie.