Smaczne przepisy na jesień dla ciężarnej

2015-10-15 13:36

Dieta w ciąży powinna być przede wszystkim zdrowa. Nie oznacza to jednak, że musi być niesmaczna! Oto smaczne przepisy na jesień dla ciężarnej, dzięki którym dostarczysz sobie oraz dziecku potrzebnych składników odżywczych. Smarowidła do chleba, brownie, zapiekanka makaronowa, sałatka z komosy - jedzenie w ciąży nie musi być nudne!

Dieta w ciąży

i

Autor: thinkstockphotos.com Pasta z awokado to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie - awokado to bomba witaminowa!

Spis treści

  1. Smarowidła do chleba
  2. Zdrowsze brownie
  3. Zapiekanka makaronowa
  4. Sałatka z komosy
  5. Kwasy DHA w czasie ciąży

Smarowidła do chleba

Na małe napady głodu zawsze warto mieć w lodówce jakieś smaczne smarowidło do pieczywa – sprawdzi się jako smaczna i zdrowa przekąska! Szybka pasta z awokadoWydrąż miąższ z awokado (pestkę zachowaj), rozdrobnij go dokładnie widelcem, dodaj łyżkę soku z limonki, drobno posiekaną szalotkę i bardzo dobrze posiekane 3 suszone pomidory. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.Pasta z czerwonej fasoliOdcedź i opłucz 250 g czerwonej fasoli z puszki i zmiksuj ją w blenderze z niewielką młodą cebulką, 2 łyżkami białego serka  (np. Bieluch), łyżką koncentratu pomidorowego, 2 łyżkami tahini, łyżką oliwy i kilkoma kroplami soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiego kremu dopraw solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki i kuminu.Masło migdałowe200 g migdałów wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz 7–10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, uważając, aby się nie spaliły. Wystudzone migdały wrzuć do blendera i miksuj, aż uzyskasz gładki krem (rób przerwy, by nie spalić silnika). Dodaj 3 łyżki miodu.Alternatywa dla Nutelli 50 g czekolady gorzkiej i 70 g mlecznej rozpuść, podgrzewając i mieszając z 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego. Gdy uzyskasz gładki i ciepły krem, zestaw go z ognia, dodaj 100 g masła orzechowego, 50 g syropu z agawy i pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. Bardzo dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Przelej do słoika, przechowuj w lodówce.

Dania z dyni: dlaczego warto je spożywać? Poznaj 7 pysznych przepisów! >>

Zdrowsze brownie

200 g cukinii obierz i zetrzyj na drobnej tarce. 4 żółtka ubij z 75 g cukru trzcinowego na gładki krem. Do masy dodaj 200 g rozpuszczonej czekolady, odciśniętą startą cukinię, 80 g mąki i dobrze wymieszaj. 4 białka ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do ciasta. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 35 minut w temperaturze 180°C.

Zapiekanka makaronowa

Ugotuj 300 g makaronu (np. penne) przez połowę czasu podanego na opakowaniu, odcedź. Pół kalafiora i pół brokułu pokrój na kawałki, gotuj 4 minuty na parze. Drobno pokrój 100 g wędzonej szynki i cebulę. Podsmaż je na patelni, na łyżce klarowanego masła, lekko podduś. Posyp łyżką mąki i ciągle mieszając, dodaj 300 ml mleka, aż powstanie sos. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj warzywa z makaronem, przełóż do natłuszczonej formy, zalej sosem, posyp startym cheddarem. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.

Dania ze szpinakiem: prezentujemy 8 przepisów! >>

Sałatka z komosy

Szklankę komosy ryżowej ugotuj według wskazówek na opakowaniu i dobrze wystudź. 150 g filetu z łososia ugotuj na parze i również ostudź. Średniego ogórka opłucz, przekrój wzdłuż na cztery części i pokrój w plasterki. 10 pomidorków koktajlowych pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Pół pęczka natki pietruszki drobno posiekaj. Wszystkie warzywa i rozdrobnionego widelcem łososia dodaj do kaszy, posól, popieprz, dodaj 2 łyżki oliwy, skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dobrze schłodź przed podaniem.

Kwasy DHA w czasie ciąży

 Dlaczego kobiety w ciąży powinny stosować suplementację kwasami DHA? Posłuchaj naszego eksperta ginekologa Krzysztofa Pancześnika, ordynatora oddziału położniczego Szpitala Damiana w Warszawie.