Czy bób w ciąży jest zdrowy? Tak, dlatego jedz go, ale z umiarem!

2020-06-26 14:29

Początek lata to doskonały czas na jedzenie bobu. Bób to wspaniałe źródło witamin i minerałów, dlatego warto go jeść również w okresie ciąży. Warto jednak pamiętać, że nie jest on wskazany dla kobiet z cukrzycą ciążową.

Bób w ciąży jest zdrowy. Jedz go, ale z umiarem!

i

Autor: Getty images

Bób to popularna w Polsce roślina strączkowa. Jest  przysmakiem wielu osób, ale warto zwrócić na niego uwagę nie tylko ze względu na smak. Bób jest pełen witamin i minerałów, z który większość jest potrzebna w okresie ciąży. Dlatego bób w ciąży to właściwy element jadłospisu przyszłej mamy.

Spis treści

  1. Dlaczego warto jeść bób w ciąży
  2. Nie każda kobieta może jeść bób w ciąży
  3. Fawizm - choroba bobowa
  4. Jak przygotować bób, aby był zdrowy?
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?

Dlaczego warto jeść bób w ciąży

Bób ma wiele składników odżywczych. Spożywanie go to potężny zastrzyk białka, błonnika, potasu, żelaza i cynku oraz witamin z grupy B. Zarówno żelazo, jak i kwas foliowy, będący przecież jedną z witamin z grupy B, to ważne substancje w okresie ciąży.

  • Kwas foliowy uczestniczy w procesach biochemicznych, w czasie których powstaje materiał genetyczny, komórki i zachodzi metabolizm aminokwasów. Jest tak niezbędny do wzrostu i rozwoju nowych komórek, że pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej we wczesnej ciąży.Organizm potrzebuje też folianów, aby wytwarzać krwinki czerwone - co zapobiega anemii w ciąży.Jedna filiżanka gotowanej bobu zawiera 44 procent zalecanego dziennego spożycia kwasu foliowego.
  • Bób jest też dobrym źródłem żelaza. Jedna szklanka bobu zawiera 3 miligramy żelaza, co stanowi 14 procent zalecanego dziennego spożycia dla kobiet. Zadaniem żelaza, oprócz przenoszenia tlenu w organizmie, jest wspieranie układu odpornościowego, działając jako przeciwutleniacz, który chroni białe krwinki odpowiedzialne za niszczenie bakterii.

Nie każda kobieta może jeść bób w ciąży

Chociaż obecność żelaza i folianów w bobie sprawia, że to idealne warzywo dla przyszłych mam, to jednak warto pamiętać, że nadmiar bobu w diecie może zaszkodzić.

Po pierwsze bób, jak większość roślin strączkowych ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że kobiety w ciąży, które cierpią na cukrzyce ciążową nie mogą go jeść. Bób powoduje również wzdęcia, więc jeśli ta przypadłość wyjatkowo dokucza ci w okresie ciąży, unikaj jej potęgowania przez jedzenie bobu.

Czytaj: Jak łączyć witaminy i składniki mineralne, by poprawić ich wchłanianie?

KWAS FOLIOWY w ciąży. Dawkowanie kwasu foliowego

Fawizm - choroba bobowa

Uważać również należy na chorobę zwana fawizmem. To rzadka dolegliwość, ale jednak występująca jednej na tysiąc osób. Fawizm jest spowodowany niedobór enzymu zlokalizowanego w chromosomie X. Dolegliwość aktywuje się np. w czasie infekcji lub właśnie po zjedzeniu bobu. Zazwyczaj kobiety wiedzą, że cierpią na fawizm, ponieważ reakcja na bób, a nawet jego pyłek jest silna i nie da się jej przeoczyć. Objawy fawizmu to:

Spożywanie bobu podczas ciąży przez kobiety z wadliwym genem, może też być powiązane z fawizmem u niemowląt

Jak przygotować bób, aby był zdrowy?

Najcenniejszy w składniki odżywcze jest bób gotowany na dużym ogniu na półtwardo (al dente) przez maksimum 15 minut lub gotowany na parze. Warto wiedzieć, że bób można jeść sam, ale również dodawać do sałatek czy potraw mięsnych.