Spis treści
Nie istnieje już chyba produkt spożywczy, który nie zawiera konserwantów ani chemikaliów. Obecne są one wszędzie: w warzywach, owocach, produktach mlecznych, wędlinach, mięsach. A od prawidłowej i zbilansowanej diety zależy nasze zdrowie i - w przypadku kobiet ciężarnych - zdrowie naszych dzieci.
Sprawdź, jak Alicja Janosz odżywia się w ciąży! >>
Przezwycięż lenistwo
Konserwanty i chemikalia nam szkodzą - to wiemy. A jednak je spożywamy, bo nie widzimy innego rozwiązania - nie mamy czasu na staranne selekcjonowanie kupowanej żywności ani siły na codzienne przygotowywanie zdrowych posiłków. Oddajemy się w ręce producentów żywności i możemy na tym sporo stracić.
- Zwróciliśmy uwagę nad nadchlorany, ponieważ są one wszędzie wokół nas, a także - co wykazały wcześniejsze badania - także w nas. W każdym z nas - mówi Polskiej Agencji Prasowej prof. Eliza Pearce z Boston University.
5 pierwiastków, których powinnaś dostarczyć organizmowi w ciąży >>
Dlaczego powinnaś unikać chemii w jedzeniu?
Naukowcy przeanalizowali dokumentację medyczną 22 tysięcy kobiet ciężarnych, które wzięły udział w programie CATS (Controlled Antenatal Thyroid Study). Sprawdzili, jaki miały poziom nadchloranów, zbadali ich dzieci, a następnie obserwowali je przez trzy lata.
Wyniki pokazały, że nadchlorany mogą przyczyniać się do problemów z tarczycą, zaburzają jej funkcjonowanie i obniżają poziom hormonów. U kobiet w ciąży wpływa naturalnie wpływa to również na płód, utrudniając rozwój mózgu i obniżając IQ.