Co jeść w ciąży, żeby dziecko było zdrowe?

2013-06-26 14:28

To, czym teraz się odżywiasz będzie miało także wpływ na rozwój twojego dziecka w przyszłości. Jak powinna wyglądać dieta w ciąży? Sprawdź, co jeść w ciąży, żeby dziecko było zdrowe.

Czy warto jeść żywność ekologiczną w ciąży?

i

Autor: _photos.com|photos.com Czy warto jeść żywność ekologiczną w ciąży?

Spis treści

  1. Dieta w ciąży - uważaj na to co jesz!
  2. Dieta w ciąży - co warto jeść przez 9 miesięcy oczekiwania na dziecko?
  3. Dieta w ciąży - warzywa i owoce

Kluczowym etapem „programowania zdrowia” jest czas, gdy dziecko intensywnie się rozwija – najpierw w łonie mamy (dlatego tak ważna jest właściwa dieta w ciąży), potem już po narodzinach przez kilka pierwszych lat swojego życia. W licznych badaniach dowiedziono, że w tym okresie organizm jest bardzo wrażliwy na nadmiar albo niedobór pewnych składników odżywczych. Ich niewłaściwa ilość w diecie ciężarnej może trwale zaburzać procesy metaboliczne, zwiększając u dziecka np. predyspozycje do nadwagi lub otyłości, choroby wieńcowej czy cukrzycy – nawet jeśli wcześniej w rodzinie nie było przypadków tych chorób. I odwrotnie – dbając o to, co dziecko dostaje do jedzenia, można to ryzyko znacząco zmniejszyć, a nawet niemal całkowicie wyeliminować.

Dieta w ciąży - uważaj na to co jesz!

Być może spotkałaś się już z określeniem „wczesne programowanie żywieniowe”, a to dlatego, że program ten polecany jest także ciężarnym. Więc jeśli jesteś w ciąży, wiedz, że to, co teraz jesz, ma bardzo duży wpływ na to, jak będzie rozwijało się twoje dziecko już po urodzeniu.

Dieta w ciąży - co warto jeść przez 9 miesięcy oczekiwania na dziecko?

W diecie ciężarnej muszą się znaleźć produkty ze wszystkich grup: mięso, ryby, wędliny, jaja, tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne. Lepiej jeść produkty zbożowe z pełnego przemiału, które zawierają dwa do trzech razy więcej składników odżywczych, niż te wysoko przetworzone (np. białe pieczywo). Szczególną uwagę zwróć na ryby – cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, ważnych dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka. Jadaj je dwa razy w tygodniu.

Dieta w ciąży - warzywa i owoce

Warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo, bo w takiej postaci zawierają najwięcej witamin i minerałów. Dla zdrowia dziecka (i swojego) lepiej ograniczyć słone i słodkie przekąski – szczególnie nadmiar soli zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego przyszłej mamy i może być przyczyną obrzęków. Na rozwój płodu bardzo źle wpływa alkohol, nawet niewielka jego ilość. Wady rozwojowe może powodować również palenie papierosów. Z tych używek trzeba więc zrezygnować.